Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Material educatiu


Fitxa divulgativa núm. 2: Recull de material educatiu

FitxaDivulgativaPAE2

Els infants que avui s’eduquen a les aules de les escoles d’arreu del país són els qui demà decidiran quins aliments compren per alimentar-se ells i les seves famílies. Per tant, educar-los en la importància d’una bona elecció és un tema clau que no només els beneficiarà a ells, sinó que ha de permetre beneficiar els productors agroalimentaris i el conjunt de la societat.

Aquest coneixement es pot transmetre de diferents i múltiples maneres: ja sigui introduint aquests conceptes en el currículum de les diferents matèries, a través del treball desenvolupat en l’hort escolar, amb visites a pagesos o parcs agraris, o també mitjançant la introducció dels aliments ecològics en els menús escolars. Tots aquests recursos donen valor a la pagesia que ha apostat per treballar de manera ecològica i l’apropa a tota la comunitat educativa.

A continuació podeu descarregar, en format pdf, aquesta guia:

 

Ecosegell.cat

Ecosegell

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) impulsa el projecte educatiu Ecosegell.cat, un recurs educatiu digital per a nens i nenes de 10 a 14 anys per treballar a les escoles i a casa els principis de la producció agrària ecològica i l’etiquetatge dels aliments bio. El projecte pedagògic s’ha realitzat en col·laboració amb l’Associació Vida Sana il’empresa Ecotrui. Ecosegell.cat és la primera iniciativa d’aquest tipus a tot l’estat espanyol. El material digital consta de tres jocs: un qüestionari sobre la producció ecològica, un taller per fer la teva pròpia etiqueta de producte bio i una activitat per cuinar.

Podeu consultar tota la informació d'aquest recurs clicant al següent enllaç:

 

Alimentació. Guia informativa i proposta d’activitats per promoure l’alimentació agroecològica

Portada de la Guia informativa i proposta d’activitats per promoure l’alimentació agroecològica

El consum d’aliments és una realitat quotidiana als centres educatius: a l’hora d’esmorzar (proveït per l’escola a l’etapa 0-3, i de casa la resta de l’alumnat), del dinar (majoritàriament per l’alumnat de 0 fins als 12 anys i generalment també ofert dels 12 als 16) i el berenar (només a les escoles bressol). Els menjadors dels centres educatius sovint són una part més del projecte educatiu del centre, de manera que la tasca educativa de l’escola és coherent precisament perquè va més enllà del temps lectiu: alimentar-nos no és només cobrir unes necessitats fisiològiques, sinó que aporta salut, fomenta criteris de consum l’aprenentatge d’habilitats socials i és una realitat socialitzadora.

La tria de cada aliment que ens mengem, tenint en compte tot el procés des de la seva producció, transformació, distribució i elaboració, és una aposta per models més o menys respectuosos amb l’ambient i més o menys justos amb la societat i el món.

En els projectes desenvolupats a les escoles i instituts en el marc de Barcelona Escoles + Sostenibles (BcnE+S), molts centres han fomentat criteris de sostenibilitat en la realització de les activitats relacionades amb els àpats a l’escola. Conceptes com la seguretat alimentària, la sobirania alimentària, el comerç just, la recuperació de varietats autòctones, els aliments integrals, les proteïnes vegetals, els additius alimentaris, la cuina sana, el compostatge, etc. es poden desenvolupar als centres escolars i esdevenir un camp ampli d’experimentació i de presa de decisions en el que la comunitat educativa reconeix que l’alimentació i el consum són àmbits transformadors de la realitat local-global actual.

L’Ajuntament de Barcelona, des del programa BcnE+S, amb l’ajut d’entitats i professionals que treballen en aquest àmbit i, amb la complicitat d’escoles, instituts i associacions de famílies, publica aquesta guia, en la que s’aporta informació, formació, eines i criteris perquè la comunitat educativa sigui impulsora de models d’alimentació més agroecològica.

A continuació podeu descarregar, en format pdf, aquesta guia:

 

A taula! Manual per a la introducció d'aliments ecològics i de proximitat a les escoles

A_taula

El llibre "A taula! Manual per a la introducció dels aliments ecològics i de proximitat a les escoles" és una publicació que té per objectiu ajudar a totes aquelles famílies, mestres i altres persones interessades en introduir els aliments ecològics i de proximitat als àpats dels centres educatius.

Aquesta guia, que suposa la materialització d'una de les actuacions del Pla d’Acció per a l’alimentació i l’agricultura ecològiques 2008-2012, ha estat publicada per la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb la Taula de Treball d’Alimentació Escolar Ecològica, que és qui n’ha elaborat els continguts, i L’Era, Espai de Recursos Agroecològics, que ha tirat endavant la coordinació d’aquest projecte.

A continuació podeu descarregar, en format PDF, aquest manual:

 

Maleta pedagògica per a l'Educació Primària i l'ESO "De l'hort a casa"

Maleta_pedagogica

La maleta pedagògica De l’hort a casa consisteix en un recull de materials didàctics adreçats a l’alumnat i al professorat de primària i secundària de Catalunya que es presenta dins d’una caixa de cartró il·lustrada com si fos una caixa de fusta amb fruita i verdura.

Objectius:

  • Conèixer els principis fonamentals de l’agricultura ecològica basats en el funcionament dels ecosistemes naturals.
  • Donar a conèixer les tècniques pròpies de l’agricultura ecològica sabent triar els cultius i les rotacions que millor s’adaptin al tipus de sòl i al clima.
  • Apreciar la qualitat i les propietats nutritives dels productes procedents de l’hort ecològic.
  • Aprendre a valorar la biodiversitat.
  • Investigar i descobrir la incidència de la nostra manera de viure en els problemes mediambientals. Reflexionar i mostrar una actitud crítica davant d’aquest fet i buscar alternatives.
  • Desenvolupar el sentit de la responsabilitat i el compromís amb la gestió de l’hort.
  • Adquirir l’autonomia necessària per muntar un hort a casa.
  • Recuperar i conservar el coneixement de la cultura de pagès.

Continguts:

  • Guia didàctica del professorat
    Llibret on hi podeu trobar la justificació d’aquest projecte, els objectius i els continguts curriculars de la maleta pedagògica per a primària i ESO. Així com les orientacions que han de permetre comprendre i treure el màxim partit educatiu a totes les activitats que es proposen.
  • Guia de les espècies d’horta més comuns de Catalunya
    Recull de fitxes, realitzades a partir d’entrevistes fetes a avis i àvies d’arreu de Catalunya, que contenen imatges, informació escrita i consells pràctics per a conrear els productes de l’hort. Les fitxes tenen diferents camps com ara: nom, fotografia, sòl, clima, sembra, reg, fertilització, associacions favorables, rotacions, tasques de cultiu, plagues i malalties, propietats nutritives.
  • l'HorTAC
    CD-Rom interactiu que s'estructura en tres apartats. El CALAIX d'informació permet al professorat l'accés a un conjunt d’arxius, en format pdf, que contenen els originals dels materials didàctics de la maleta. L'HORT, l’entrada a aquest apartat es realitza a través d'una animació que dóna pas a 13 activitats per aprendre a fer un hort a l’escola. JOCS, 7 propostes que permeten jugar i, alhora, aprendre.
  • Joc de la Bioca. "de col a col avança el caragol"
    Joc de preguntes i respostes que té com a objectiu passar una bona estona compartint reflexions al voltant de l’hort ecològic i el respecte pel mediambient. Per aquest motiu els continguts proposats són molt amplis i abasten aspectes relacionats amb el coneixement del calendari de l’hort, la sostenibilitat, el compost o el reciclatge.
  • Dóna la cara
    Es tracta d’un joc motriu de persecució que simula les relacions alimentàries que es poden donar en un hort ecològic per comparar-les amb les que es donen en un hort en què es practica l’agricultura intensiva.
  • Dins d’una llavor
    Tetraflexàgon. Retallant i plegant el full de paper imprès s’obté un fris de quadrats articulats que permeten veure una seqüència de 4 imatges que representen un cicle natural de la pomera.
  • Experimentem amb el sòl
    Conjunt de materials (flascons, ampolles, paper indicador...) necessaris per realitzar experiències que permeten conèixer algunes característiques físiques del sòl del nostre hort.
  • Calendari de l’hort escolar ecològic
    Pòster de gran format que compte el calendari de sembra de les fruites i hortalisses més comunes. Inclou, també, un llistat de recomanacions per treballar de manera adequada a l’hort escolar ecològic.
  • Què és l’agricultura ecològica?
    Aquest llibre dóna a conèixer, amb un llenguatge planer i entenedor, els principis fonamentals de l’agricultura ecològica i com s’obtenen els productes procedents de l’horticultura, la fructicultura, l’apicultura i la ramaderia ecològica.
  • L’hort escolar ecològic
    Llibre on hi trobareu les tècniques bàsiques de conreu, el disseny de l’hort, fitxes d’experiments, consells de l’hortolà, activitats de compromís ambiental, una àmplia bibliografia, bibliografia web, blocs, pel·lícules i un llarg etcètera de propostes pensades per ser utilitzades en tots els cursos i les àrees de l’escola.

 

Com puc demanar-la?

Tots els col·legis i instituts que vulguin disposar de la Maleta pedagògica la poden sol·licitar en préstec al seu Centre de Recursos Pedagògics de referència

En el cas de que algun altre organisme o institució catalana tingui interès en demanar en préstec la Maleta, podeu enviar-nos un email sol·licitant-la (eco.accioclimatica@gencat.cat)

Si voleu més informació, a continuació podeu descarregar la Guia per al professorat de la Maleta pedagògica.

 

Exposició escolar itinerant "Què són els aliments ecològics?"

plafons exposició itinerant

L'exposició itinerant Què són els aliments ecològics? era un material que explicava què és la producció ecològica d'aliments d'una manera atractiva i didàctica. Estava formada per 6 plafons explicatius, un tauler de joc i un llibre de receptes.

Amb aquesta exposició, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural va oferir, fins a l'any 2013, una eina al professorat per treballar amb els alumnes les característiques de la producció ecològica dels aliments i sensibilitzar dels beneficis de produir i consumir productes ecològics.

Tot i que l'exposició itinerant ja no existeix, a continuació es poden descarregar les imatges, en alta resolució i en format pdf, dels sis panells que la componien; així com, la guia per al professorat que l'acompanyava, per si algun centre escolar vol aprofitar aquest material per a alguna actuació relacionada amb el coneixement i difusió de la producció agroalimentària ecològica.

Nota: L'empresa que els ha creat, "Lavola", cedeix els drets d'autor d'aquesta exposició per a un ús no lucratiu.

 

Àlbum il·lustrat infantil "Què és l'agricultura ecològica?"

portada album infantil pae

Aquesta publicació, que s’ha fet en format d’àlbum il·lustrat, pretén donar a conèixer l’agricultura ecològica entre els nens i nenes de primària, proporcionant al mateix temps una eina atractiva als seus educadors, per la qual cosa ha estat distribuïda a totes les escoles de primària de Catalunya.

L’objectiu d’aquest àlbum és ajudar a la conscienciació i educació de la població infantil, productors i consumidors del futur, amb l’esperança que contribueixin a la protecció i conservació del medi ambient i la salut.

A continuació podeu descarregar, en format PDF, aquest àlbum:

 

Pensem el que mengem?

Pensem el que mengem?

El Consell Comarcal de l'Urgell ha editat el manual "Pensem en el que mengem?", del projecte "Menjadors Escolars Ecològics", desenvolupat dins del seu programa d'assessorament i foment de l'agricultura ecològica i local.

El manual inclou informació sobre el sistema alimentari actual i els seus efectes, així com algunes de les raons de la importància de fomentar una agricultura i els seus sistemes productius amb criteris sostenibles, tant per al medi ambient com per a la nostra salut.

A continuació pot descarregar-se aquest document, en format pdf, des de l'espai web del Servei Educatiu de l'Urgell.

 

L'Hort escolar - Guia pràctica d'horticultura ecològica

portada guia hort escolar

Aquest llibre, de Joan Solé i Hilda Weissmann, va ser publicat l'any 2006 pel Sector de Serveis Urbans i Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona per donar eines pràctiques a tots els docents que estan desenvolupant iniciatives d'horticultura ecològica a les escoles. Així, es parla dels aspectes a tenir en compte a l'hora d'instal·lar l'hort, d'escollir les eines i estris per treballar-hi, sobre la terra, el compost, les plantes i la seva salut i sobre l'organització de la plantació. Així mateix, es proposa tot un seguit d'activitats pedagògiques per tal d'integrar l'hort a l'aula i al laboratori.

L'any 2010 es va publicar una segona part d'aquesta guia on s’explica com fer un hort en recipients.

A continuació podeu descarregar, en format pdf, aquesta guies

 

Curs hort urbà ecològic

portada_hortecoMadrid

L'Àrea de Govern de Medi Ambient i Mobilitat de l'Ajuntament de Madrid, ha editat en format digital un interessant manual sobre hort urbà ecològic que aporta informació útil sobre com dissenyar un hort urbà, la seva cura i manteniment seguint les normes de l'agricultura ecològica.

 L'índex del contingut d'aquest manual és el següent:
 1. L'hort urbà 
 2. Les necessitats de les hortalisses
 3. Disseny de l'hort urbà
 4. Preparació del sòl i fertilització
 5. Sembra i Planificació
 6. Altres tasques de manteniment
 7. Descripció dels principals cultius
 8. Plagues i Malalties
 9. Tasques a l'hort al llarg de l'any
 10. Bibliografia i enllaços web d'interès

A continuació podeu descarregar, en format pdf, aquest manual.

 
Data d'actualització: 29.04.2020