Gå direkt till innehåll
Kristina Sehlin MacNeil, forskare vid Várdduo – Centrum för samisk forskning Foto: Per MelanderUmu
Kristina Sehlin MacNeil, forskare vid Várdduo – Centrum för samisk forskning Foto: Per MelanderUmu

Pressmeddelande -

Kristina Sehlin MacNeil får Umeå kommuns vetenskapliga pris

Kristina Sehlin MacNeil, forskare vid Várdduo – Centrum för samisk forskning, har tilldelats Umeå kommuns vetenskapliga pris för 2021. Priset som är på 50 000 kronor delas ut till en forskare som genomgått forskarutbildning och sedan framgångsrikt fortsatt sitt vetenskapliga arbete.

Ur motiveringen: ”Kristina Sehlin MacNeil, får priset för sin forskning kring urbefolkningars kopplingar till mark och vatten med fokus på våld och konflikter i samband med industriellt resursutnyttjande, för sitt arbete med att bygga internationella nätverk samt arbetet med att bygga ömsesidiga relationer med de urfolksgrupper som berörs av forskningen”.

Kristina Sehlin MacNeil berättar att hon blev väldigt glatt överraskad över att ha fått priset och att det inte var något hon hade förväntat sig.

– Det är väldigt roligt att den forskning jag bedriver och brinner för uppmärksammas av Umeå kommun på det här viset. Det betyder mycket för mig, framför allt eftersom jag bedriver forskning med olika urfolksgrupper och samhällen och det i motiveringen skrivs fram att ömsesidigt relationsbyggande är av värde, säger Kristina Sehlin MacNeil.

Mycket kvar att utforska

Hon säger vidare att hon tycker att den forskning hon bedriver, som handlar om konflikttransformering och relationer inom och mellan samhällen, är spännande, intressant och viktig.

– Det faktum att jag har fördelen att få arbeta med urfolk i flera olika länder är enormt berikande på så många sätt. Än så länge har jag väldigt mycket mer att utforska och jag skulle inte vilja ägna mig åt någonting annat!

För tillfället är hon verksam inom projektet Skada skedd, där hon tillsammans med en kollega undersöker urfolkssamhällens erfarenheter av och rekommendationer för energiproduktion.

– Jag håller även på att starta upp ett nytt forskningsprojekt där jag kommer att undersöka inomgruppslig konflikt, eller lateralt våld, i urfolks- och lokalsamhällen i Sverige. Sen är jag också biträdande föreståndare för humanistiska fakultetens forskarskola.

Internationella nätverk

Kristina Sehlin MacNeil nämner också hur det i motiveringen talas om internationella nätverk:

– Jag arbetar väldigt nära mina kollegor i Australien, jag skulle även varit gästforskare i Australien under det gångna året men blev förhindrad pga pandemin.

– Mina starka internationella nätverk och att kunna samarbeta med forskare inom urfolksforskningsfältet internationellt är väldigt viktigt för min forskning och för att utvecklas som forskare.

– Under pandemin har det dock inneburit en massa tidiga mornar och sena kvällar då jag arbetat med forskare i Australien och Kanada - många timmar på zoom har det blivit!

Kontakt:
Kristina Sehlin MacNeil

Faktabakgrund:
Det var i samband med Umeå universitets 30-årsjubileum 1995 överlämnade Umeå kommun en gåva till ett kommunalt stipendium. Stipendiet på 50 000 kronor är tänkt att vara en uppmuntran och ett ekonomiskt stöd för yngre lovande forskare vid Umeå universitet inom miljö, kommunal ekonomi och kultur. Drygt tjugo unga forskare har hittills fått priset. Tidpunkt och plats för utdelning av priset meddelas vid ett senare tillfälle.

Ämnen

Regioner


Umeå universitet
Umeå universitet
är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 34 000 studenter och 4 000 anställda. Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Kontakter

Per Melander

Per Melander

kommunikatör, humanistisk fakultet Humaniora 090-786 93 79

Umeå universitet

Med omkring 37 000 studenter och drygt 4 300 medarbetare är Umeå universitet ett av Sveriges största lärosäten. Här finns en mångfald av utbildningar och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som år 2020 tilldelades Nobelpriset i kemi.

Umeå universitet har funnits i drygt 50 år och präglas av såväl tradition och stabilitet som förändring och nytänkande. Här bedrivs utbildning och forskning på hög internationell nivå som bidrar till ny kunskap av global betydelse, där hållbarhetsmålen i Agenda 2030 utgör drivkraft och inspiration. Här finns kreativa och nytänkande miljöer som tar sig an samhällets utmaningar, och genom djupa och långsiktiga samarbeten med organisationer, näringsliv och andra lärosäten fortsätter Umeå universitet att utveckla norra Sverige som kunskapsregion.

Universitetets internationella atmosfär och våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som främjar en dynamisk och öppen kultur där studenter och anställda gläds åt varandras framgångar.

Umeå campus och Konstnärligt campus ligger nära Umeås centrum och intill ett av Sveriges största och mest välrenommerade universitetssjukhus. Campus finns även i Skellefteå och Örnsköldsvik.

Vid Umeå universitet finns den högt rankade Designhögskolan, den miljöcertifierade Handelshögskolan och landets enda arkitekthögskola med konstnärlig inriktning. Här finns också Bildmuseet och Umeås science center, Curiosum. Umeå universitet är dessutom ett av Sveriges fem riksidrottsuniversitet och har ett internationellt ledande arktiskt centrum.