De norske arkitektorganisasjonene innen arkitektur, interiør- og landskapsarkitektur har utarbeidet en felles politisk plattform for arkitekturfeltet. Sammen med arkitekt- og planleggerutdanningen og flere andre aktører, har interesse- og fagorganisasjonene på arkitekturfeltet samarbeidet om et felles fagpolitisk grunnlag. Plattformen består av to overordnede hovedmål og fire fokusområder.

Bergen Sentrum

Foto: Daniel Tafjord/Unsplash

GOD ARKITEKTUR FOR ET BEDRE SAMFUNN

Det vi bygger legger et varig grunnlag for samfunnet vårt, for bærekraft og verdiskaping. Tiden er moden for sikre kunnskapsbasert og langsiktig planlegging av de bygde omgivelsene som en aktiv del av samfunnsplanleggingen.

Alle påvirkes vi av våre fysiske omgivelser. Omgivelser som tiltaler oss skaper tilhørighet, fellesskap og trygghet. Vi tar også bedre vare på omgivelser vi oppfatter har god kvalitet. God planlegging, arkitektur og design er nødvendige virkemidler i en sosial, miljømessig og økonomisk bærekraftig samfunnsutvikling og kan bidra aktivt til å nå FNs bærekraftsmål.

Våre bygde omgivelser omfatter bygninger, teknisk infrastruktur og bearbeidet naturlandskap. En politikk for dette feltet må omhandle alle skalaer av det som bygges: uterom og boliger, bygninger og byområder, infrastruktur, store landskapsinngrep og industri- og transportanlegg. En politikk for bygde omgivelser må ha som mål at utviklingen av disse skal være kunnskapsbasert, tverrfaglig utviklet og demokratisk vedtatt. Omgivelsene må være tilgjengelige og ha teknisk, funksjonell og estetisk kvalitet.

Hva og hvordan vi bygger legger forutsetninger for sosial, kulturell og økonomisk verdiskapning. God stedsutvikling og arkitektur kan bidra til bedre folkehelse, mer bærekraftig utvikling og større livskvalitet for den enkelte. Høy bevissthet om natur- og landskapskvaliteter er viktig for å oppnå en god balanse mellom naturmangfold og bygde omgivelser. Riktig bruk av kunnskap gjør byer og tettsteder mer robuste i møtet med effektene av klimaendringer, økt migrasjon og demografiske endringer.

Denne arkitekturpolitiske plattformen har et todelt, overordnet hovedmål. I tillegg er arkitektorganisasjonene enige om fire fokusområder for sitt politiske arbeid.

Hovedmål: Bygde omgivelser som eget, overordnet politikkområde

Bygde omgivelser har stor betydning i alle deler av samfunnet. Derfor er det politiske ansvaret for feltet i dag fordelt mellom mange ulike politiske områder. Familie- og kulturkomiteen behandler kultur og kulturminner, Energi- og miljøkomiteen behandler miljøvern, Transport- og kommunikasjonskomiteen behandler transport og Kommunal- og forvaltningskomiteen behandler regional- og distriktspolitikk, boligforhold og regional planlegging. Denne oppdelingen gjør det vanskelig for samfunnet å dra full nytte av arkitektfagenes kompetanse og bidrar til en fragmentering av fagenes ansvar og helhetlige tilnærming. Samtidig øker behovet for god og bærekraftig samfunnsplanlegging i takt med trender som befolkningsvekst, økt migrasjon, sentralisering og klimaendringer. Tiden er moden for å sikre en tverrsektoriell og langsiktig helhetlig politisk prioritering av spørsmål knyttet til de bygde omgivelsene i samfunnsplanleggingen.

1. Bygde omgivelser formaliseres som et eget, overordnet politisk saksområde med egen stortingskomite.

Et tydelig og helhetlig politisk ansvar for den samlede fysiske planleggingen gjennom en egen fagkomite på Stortinget, vil samle politiske prioriteringer og sikre en større positiv samfunnseffekt av det som planlegges og bygges. En samling av dette ansvarsområdet vil være en sentral adresse for effektive politiske innspill, og vil også kunne rette tydelige forventninger til arkitektbransjen.

2. Det gjøres en offentlig utredning av hvordan målene for og organiseringen av den fysiske planleggingen svarer på samfunnets framtidige forventninger og behov

Den samlede bygg- og anleggsvirksomheten har store utfordringer knyttet til bærekraft, ressursbruk og utslipp, og krever enorme investeringer. Manglende mål og koordinering gjør at betydelige merverdier og muligheter for positive, langsiktige samfunnseffekter går tapt. Det er behov for en offentlig utredning som ser på hvordan system og praksis bedre kan realisere potensialet for verdiskaping og samfunnsnytte i det som planlegges og bygges.

FIRE FOKUSOMRÅDER

 
D36_Green+House_Element+Arkitekter+AS_foto+Finn+St%C3%A5le+Felberg.jpg

Boligen skal være rammen rundt et godt liv, og sikre sosial bærekraft. Derfor må boligtilbudet tilpasses de livene folk lever.

_MG_2794-5-6.jpg

Offentlige midler skal skape verdi for fellesskapet. Verdibaserte og bærekraftige mål er nødvendig for innovative offentlige anskaffelser.

stolav.jpg

Fortetting er en av bærekraftstrategiene i norske byer og steder, og intensjonene i lovverket må følges opp i praksis.

Mat-ogmerkevare-JOA_.jpg

Det vi bygger i dag, låner vi fra fremtiden, og vi trenger bedre systemer for at fremtiden kan gjøre bruk av dagens ressursinvesteringer.