top of page
no climate white logo.png

Bodemzicht verhuist naar ’t Gagel

 

Boerderij en Stichting Bodemzicht zijn verplant naar ’t Gagel en groeien daar verder als Lenteland-boerderij. Daan Houwers en Roos Burger gaan samen met Ricardo Cano Mateo en Anne van Leeuwen ondernemen op deze nieuwe boerderij in Lochem. Het team van Bodemzicht gaat mee naar Lochem. Samen bloeien we verder in een nieuwe organisatie op deze prachtige Lenteland-boerderij.

​

We zijn nog volop in transitie, maar zullen de komende weken steeds meer informatie op deze website en www.gagel.nl met jullie delen!

0003_team.gagel.res.hoog--4.jpg

Bodemzicht naar 't Gagel

Een Europese regeneneratieve hub,

sterk verankerd in de Achterhoek

​

Boeren voor ’t leven: het faciliteren van leven door landbouw staat centraal in alles wat we ondernemen op de boerderij. Wij telen, ontvangen en verbinden voor het leven.

 

Als boer en als eter kun je direct bijdragen aan een landschap vol met leven. De oogst van de boerderij is niet alleen vitaal voedsel, maar ook een gezonde bodem, biodiversiteit, een betrokken gemeenschap, geïnspireerde mensen en zelfs een gezonde economie, ook voor toekomstige generaties.

 

Dat doen we door te werken volgens de principes van het Lenteland-model, waarin de grond waarop we verbouwen vrijgekocht wordt door de gemeenschap, en waarin zowel boer als consument verzekerd zijn van een toekomstbestendige investering.


Je kunt nu al overnachten op onze camping of mede-eigenaar worden van onze boerderij! Meer informatie daarover vind je hier.

​

​

Op de foto vlnr: de Lenteland-boeren Ricardo Cano Mateo, Roos Burger, Anne van Leeuwen en Daan Houwers. Credits: Diane van der Marel.

​

Boerderij
1.jpg


Boerderij

Uiteindelijk is de enige rijkdom die gemeenschappen, economieën en natiestaten kan onderhouden het resultaat van fotosynthese - groene planten die groeien op een regenererende bodem.”

 

Allan Savory

 

’t Gagel is een historische boerderij van 45 hectare in Lochem. In de 19de eeuw groeide hier de wilde gagel volop in moerasachtige veenweides. Daar dankt de boerderij, die in 1865 is gebouwd door een huisarts, haar naam aan. Het land is daarna ontgonnen tot alle wilde gagel uit het landschap verdween. Daarna is er generaties lang geboerd. Ons doel is om de geschiedenis van de plek te eren, terwijl we de wilde gagel weer overal laten bloeien op de boerderij.

 

Op ‘t Gagel willen we laten zien dat regeneratieve landbouw ook op deze schaal goed kan werken. Er wordt een productielandschap aangeplant met groentetuin, dieren, akkers, bessenstruiken, fruitbomen en notenbomen. Daarnaast wordt een bomenkwekerij opgestart. We zetten hier niet alleen in op voedselproductie en het gezonder maken van de bodem, maar ook op educatie en recreatie. De boerderij gaat namelijk fungeren als ontmoetingsplek en internationaal leercentrum op het gebied van regeneratieve landbouw in Nederland en Europa.

 

Regeneratieve landbouw groeit levende bodem, vangt CO2 af, bouwt gemeenschappen, vermeerdert de biodiversiteit en zorgt voor een eerlijk inkomen voor de boer. We werken voor sociale, ecologische en economische winst. Deze vorm van landbouw bouwt voort op het werk van pioniers uit de biologische en biodynamische beweging. Het heeft nog veel diepere wortels in eeuwenoude inzichten in de praktijk gebracht door inheemse gemeenschappen, in het westen vaak gelabeld als permacultuur, en in het werk van zwarte pioniers, zoals George Washington Carver.

 

Op ’t Gagel nemen we het stokje over van Dinant en Ria Brunsveld. We willen hen in het bijzonder bedanken voor alle overdracht aan kennis en inzichten en de hulp bij het opstarten.

 

​

 

Bodemzicht landschap plan 3x.jpg

Pakket voor thuis

​

*Wegens onze verhuizing naar Lochem, leveren we dit jaar pakketten vanaf juli.*

​

Je kunt je nu inschrijven voor een Bodemzicht-pakket 2024! Direct via deze link of voor meer info: klik op het PDF icoon onder deze tekst.

​

 

Wil je iedere vrijdagmiddag gezonde, regeneratieve groenten, paddenstoelen en klimaateieren thuis geleverd krijgen? Wil je bijdragen aan de biodiversiteit, een gezond klimaat en eten als een chef? We werken samen met toprestaurants als De Nieuwe Winkel, De Vereeniging en Bistro Flores - maar elk jaar kun je ook thuis mee-eten van onze boerderij!

 

Van mid-mei tot mid-november kun je wekelijks een Bodemzicht pakket ontvangen. Ook in 2024 hebben we een heel mooi pakket met regeneratieve groenten uit eigen tuin, lokale paddenstoelen van de Versfabriek en naar keuze onze verse klimaateieren. We werken met solidaire betaling en zetten we ons weer iedere dag in voor de voedseltransitie. 

​

We bezorgen aan huis in regio Lochem, en aan klanten in regio Nijmegen. We zijn nog even aan het kijken of we op de route en verder in de regio ook pakketten kunnen leveren. Ook kun je ervoor kiezen om je pakket zelf op te komen halen op onze prachtige boerderij! Woon je verder weg en is ophalen geen optie? Als je afspraken maakt met een vervangend vast bezorgadres binnen ons bezorggebied kunnen we ook daar leveren.

 

Woon je vlak buiten onze bezorggebieden, maar wil je wel je pakket aan huis ontvangen? Probeer je dan te organiseren zodat we minstens 5 pakketten in jouw buurt kunnen leveren - waarschijnlijk kunnen we onze route dan uitbreiden.


Meer informatie over het pakket 2024 vind je in de PDF hieronder. Je kunt het groentepakket bestellen via deze link.

​

​

 

 

​

Foto mg aangepast.jpg
Pakketten
Pakket 4.jpg
Eieren.jpg

Klimaateieren

*We verkopen onze eieren aan huis op 't Gagel in Lochem.*

​

Wij verkopen regeneratieve klimaateieren van kippen die het hele jaar buiten vers gras grazen en insecten eten. Door te werken met kipmobielen en holistische begrazing groeien grassen uitbundig, bouwen we levende bodem en vangen we actief CO2 af. Al dat goeds proef je terug in onze eieren!

​

De prijs van onze eieren wordt bepaald door de zorg voor de kippen. Ze zijn duurder dan in de supermarkt, omdat onze kippen oud mogen worden. Hoe ouder kippen worden hoe minder eieren ze leggen. Dit is waarom bijna alle legkippen na twee jaar worden geslacht. Niet bij ons. Daarnaast houden we relatief weinig kippen waardoor we veel individuele zorg kunnen geven (bij bijv. ziekte). Ook worden ze veel verplaatst met de kipmobielen naar stukken vers gras. Deze zorg kost meer arbeid en dat zit ook bij de prijs in. Maar ook bij de smaak en voedingswaarde. Eieren van kippen die vers gras kunnen grazen, bevatten bijvoorbeeld meer vitamine D.

​

De kakelverse eieren staan in doosjes van 10 klaar. Omdat de eieren kakelvers zijn, kun je ze minstens 4 weken bewaren!


Prijs voor 10 eieren is 6,30 euro
Prijs voor 20 eieren is 12,60 euro
Prijs voor 30 eieren is 18,90 euro


​

 

Klimaateieren

Rondleiding

*Data voor rondleidingen in Lochem worden nog online gezet*

​

Bezoek in 1,5 uur onze boerderij en leer meer over de ‘no-dig market garden,’ holistische begrazing, boomkwekerij en de laatste ontwikkelingen op de boerderij. En stel je vragen over regeneratieve landbouw.

 

Bodemzicht doet het anders op 't Gagel: we streven naar meer dan alleen ‘niet uitbuiten,’ wij komen juist wat brengen als boeren. Zo werken we doorlopend aan een betere bodem, meer biodiversiteit, een gezonder klimaat, smaakvol eten, waardevolle gemeenschappen en een eerlijk inkomen voor de boer. De tijd die we besteden aan het geven van rondleidingen is tijd die we niet kunnen besteden aan werken op het land, daarom vragen we hier een vergoeding voor. Wel willen we dat de rondleiding toegankelijk is voor diverse mensen met diverse inkomens - vandaar werken we ook met solidaire betaling, waarbij jij zelf bepaalt wat jij kunt missen voor de rondleiding en de informatie die we daarin verschaffen (kinderen kunnen altijd gratis mee met hun ouders/verzorgers). 


De vergoeding die wij vragen is minimaal €13,50 p.p. (kinderen gratis). Indien je meer ruimte in je portemonnee hebt, kun je zelf kiezen wat je extra zou willen bijdragen aan onze missie.

​

Boek een tour via deze link!

​

Zie de PDF onder 'Leerplek' voor meer informatie betreft de mogelijkheden en tarieven voor het boeken van een tour op maat.

opendagtuin2.jpg
Rondleiding
IMG_0390.jpeg

 

“Regenwormen zullen dansen”

Joel Salatin

Leerplek

Leerplek

“All flourishing is mutual.”

 

Robin Wall Kimmerer

​

De leerplek helpt je te ontdekken hoe jij aan de slag kan gaan met regeneratie. Of je nu een boer, beleidsmaker, kunstenaar, wetenschapper, student, organisatie of buur bent.

 

Er is een speciaal programma voor startende regeneratieve boeren: van algemeen geïnteresseerden tot professionals. Voor kunstenaars en chefs komt er een lopend residentieprogramma waarin we werken aan een nieuwe eetcultuur. En doorlopend worden er rondleidingen, workshops en evenementen georganiseerd op, en soms ook buiten, de boerderij (meer informatie hierover volgt.)

 

In alle gevallen komen theorie en praktijk samen. We hebben durf en diversiteit nodig om te komen tot een regeneratieve samenleving. Bouw je mee?

 

 

    Cursussen:

 

  •  Introductie in regeneratieve landbouw (digitale cursus i.s.m. Food Hub)

  •  How to start a regenerative farm? (10 dagen, 1600 euro geen btw)

  •  Regenerative apprenticeship (9 maanden)

  •  No-dig market garden course (2 dagen, 400 euro geen btw)

  •  Personal advice (3 uur, tarief op aanvraag)

 

Klik voor de beschrijvingen van de cursussen en voor informatie over hoe je je kunt opgeven op onderstaande PDF.

​

​

​

​

​

Klik voor informatie over het solliciteren op een reductie van het tarief voor de cursus 'How to start a regenerative farm?' op de onderstaande PDF.

​

​

​

​

 

​

unnamed3.jpg
Residentie
Joost benen 1.jpg

Residentie

 “Natuur is niet langer buiten ons, maar onder onze voeten, en ze schudt ons wakker.”

​

Bruno Latour

​

Bodemzicht op 't Gagel werkt aan een regeneratieve residentie waar denkers en doeners - kunstenaars, wetenschappers, ontwerpers, boeren, chefs – onderzoek kunnen doen naar regeneratieve landbouw op de boerderij in Lochem. De residenten zorgen voor uiteenlopende kwantitatieve en kwalititatieve inzichten - van koolstofdata, tot gedichten en menu's - met betrekking tot de regeneratie van de plek. Feedback van residenten verbetert de boerderij continu. 

 

Vanaf 2022 werken we samen met Platform DIS voor het programma Bodemleven. Daarnaast zijn we bezig met het opzetten van een speciaal residentieprogramma voor leerlingchefs en leerlingboeren. Wil je je aanmelden voor de residentie? Vind dan de praktische informatie hier.

​

image00004 (2).jpeg
Over

Ricardo Cano Mateo

“Minstens één vijver per hectare – ik wil zoveel kikkers uitnodigen in ons landschap dat je moet uitkijken met elke stap die je zet.”


Ricardo (1985) is een getalenteerd ecosysteemontwerper met een voorliefde voor amfibieën. Dankzij de opbouw van Boerderij Bodemzicht in Malden heeft hij veel ervaring opgedaan met boerderijmanagement; van financiën tot teeltplanning, van productie tot logistiek. Ricardo is een ster in lange termijn-denken, het overzicht houden, prioriteiten stellen en ontwerp van landschap en processen.

 

Ricardo zal zich op de boerderij ontfermen over financiën, het opstellen van planningen, landschaps- en habitatontwerp, en het vormgeven van samenwerkingsstructuren. Hij houdt het overzicht over de productie van tuin, dieren en fruitgaard en helpt Daan met het opzetten van de bomenkwekerij. Verder heeft hij ook het financiële overzicht over alle bedrijfslijnen en geeft hij ook les.

  • LinkedIn
0074_team.gagel.res_edited.jpg

Anne van Leeuwen

“Een plek creëren die een vliegwiel mag zijn voor dromers en doeners, een nationale en Europese regeneratieve hub, dat is wat ik wil. En een landschap vol vogels – héél veel vogels.”


Anne (1987) heeft kennis van cultuurwetenschappen, kunst, biologie en (politieke) ecologie. Anne is een echte bouwer en kenner van de regeneratieve beweging. Ze is dan ook een getalenteerde netwerker en een ster in namen onthouden. Ze heeft ervaring in bewegingen bouwen, publiek spreken, projectmanagement, schrijven, fondsenwerving, organiseren en regelwerk. Ze houdt enorm van werken op de grond (en oogst vooral graag alles wat rood is), fietsen, schrijven, tekenen, vogelen en samenwerken.


Op de boerderij zal zij zich vooral bezighouden met lokale, nationale en Europese gemeenschapsopbouw, sales, de verkoop van certificaten, samenwerkingen, cursussen, evenementen, presentaties en allround boerderijwerk (waaronder ook dierverzorging). Ze houdt het overzicht en is eindverantwoordelijk voor de bedrijfslijnen ‘activiteiten’ en ‘cursussen.’

  • LinkedIn
0068_team.gagel.res_edited.jpg

Team

0029_team.gagel.res.hoog--30.jpg

Roos Burger

“Ik wil mensen uitnodigen om zich door vitaal voedsel te verbinden met deze plek, en ze laten ervaren dat ecosysteemdenken de weg is naar een toekomst in harmonie met de natuur.’

Roos (1979) is een pragmatische en creatieve verbinder. Ze heeft als ondernemer en chef ervaring in de culinaire & hospitality wereld en houdt van dicht bij de natuur koken. Naast vlot regelen en managen, houdt ze ook van wildplukken en bosbaden. Ze is een creatieve en interdisciplinaire denker, en maakt de wereld graag mooier. Roos laat zich goed leiden door haar intuïtie en houdt zich ook bezig met de vraag ‘wat is er nodig om ons weer inheems te voelen?.’

Op de boerderij is Roos hoofdverantwoordelijk voor de ontwikkeling van recreatie (camping, koepel), culinaire bedrijfstakken (food lab, chef residentie) en de boerderijwinkel. Daarnaast houdt ze feeling met de gewassen op en rond de boerderij, en organiseert ze regelmatig oogstwandelingen met gasten. Ze denkt mee over lokale verbindingen, samenwerkingen en communicatie en zit vol goede ideeën.

  • LinkedIn
0059_team.gagel_edited.jpg

Daan Houwers

“Noem mij maar Mr. Air prune box. Ik ga agroforestry kickstarten in de Achterhoek en vanuit daar door heel Nederland.”

 

Daan (1995) is een echte Achterhoekse bomenboer met een achtergrond in de ecologie. Hij houdt – naast bomen kweken en air prune boxen bouwen – van klussen, autorijden, overvloed delen en vooral veel vrienden om zich heen hebben (iets wat in de Achterhoek, zijn thuis, helemaal goed komt). Daan is goed in inkopen, een ster in communicatie – hij is een echte charmeur – en een aandachtige waarnemer met oog voor detail.

Daan zal op ‘t Gagel de boomkwekerij runnen en zich ontfermen over de aanplant en verzorging van de fruitbomen. Ook zal hij breed het landschapsonderhoud van het terrein op zich nemen. Daan ankert de hoofdboeren in de Achterhoek, zal veel tijd besteden aan lokaal gemeenschapswerk en koffie drinken met de noabers
.

  • LinkedIn

Tim Bannink

“De beste tuinder in de Melkweg worden, dat is mijn doel. Ik wil niet tuinieren, ik wil een ambacht meesteren.”


Tim (2000) is een getalenteerde tuinder met de nodige basiservaring in de praktijk, hiervoor liet hij een toekomst in bedrijfskunde links liggen voor een baan als tuinder op Bodemzicht in Malden. Nu heeft hij weer veel zin om terug te keren naar de Achterhoek waar hij ook is opgegroeid. Hij is flexibel, fit en heeft een uithoudingsvermogen waar je u tegen zegt. Tim is sterk in planning en een kei in effectief fysiek repetitief werk uitvoeren. Waar Tim is, is een goede sfeer een gegeven – hij is bijna net zo’n charmeur als Daan en is een echte (ver)zorger. Hij houdt ervan om mensen om zich heen te hebben, goed te eten en goed eten te maken.
 

Tim is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de tuin. Daar zal hij zich bezighouden met het teeltplan, aanleggen, zaaien, onderhoud, oogsten en alles wat er nog meer komt kijken bij het laten floreren van een overvloedige groente tuin.

  • LinkedIn
Tim_edited_edited_edited.jpg

Helen Weeres

“Een nieuwe regeneratieve cultuur concreet en invoelbaar maken samen met kunstenaars en chefs. Geef mij dat met een flinke portie queerness en ik ben gelukkig.”


Helen (1996) is een creatieve denker en doener met een groot hart voor cultuur. Helen heeft een achtergrond in poëzie en spoken word, culturele analyse, gender & sexuality studies en activisme. Helen weet anderen altijd te enthousiasmeren, heeft sterke empathische voelsprieten en is communicatief sterk. Dankzij een onderdompeling in de corporate startup wereld, spreekt Helen ook de taal van sales, marketing en relatiebeheer en heeft hen ook ervaring opgedaan met logistiek en risico’s in kaart brengen. Helen heeft een liefdevolle nieuwsgierigheid naar een ieder die leeft en prefereert samenwerken boven alleen werken.

Helen gaat op de boerderij aan de slag als kartrekker van de kunstenaarsresidentie en chef residentie. Hen pakt culturele programmering op zich bij evenementen en bij bezoeken van organisaties en bedrijven. Ook kan het team Helen raadplegen als copywriter, tekst-editor en zal hen Anne ondersteunen bij de (door)ontwikkeling van educatie. Als maker geeft Helen workshops en zal hen zich inzetten voor de aankleding van ruimtes.

  • LinkedIn
helen2_edited_edited_edited.png
tom.jpg

Thomas Kiggell

“Met mijn hoofd en mijn handen wil ik zoveel mogelijk helend werk doen.”

​

Tom (1991) is van Braziliaans-Engelse afkomst en heeft een achtergrond in de politieke ecologie van natuurbehoud in Brazilië. Hij heeft veel kennis op het gebied van de sociale aspecten van regeneratie en blinkt uit in documentatie, onderzoek en het snel synthetiseren van informatie. Tom is gepassioneerd over handgereedschap, elektrisch gereedschap, het slijpen en onderhouden van gereedschap, ambacht en klussen. Hij voelt zich op zijn plek wanneer hij zowel met zijn handen kan werken als ook zijn analytische vaardigheden kan benutten. Tom heeft een groot hart voor de grote familie vogels die hij iedere dag voer geeft in zijn tuin.

Op de boerderij zal Tom voor een derde van zijn uren helpen met onderhoud, snoeien en brede ondersteuning van de boomkwekerij. Twee derde van zijn uren zal hij besteden aan onderzoeksprojecten, internationale betrekkingen, EARA, het Zoöp-project, documentatie en administratieve taken.

  • LinkedIn
WhatsApp Image 2024-03-21 at 07.27.52.jpeg

Felicia Slettenhaar

“Ik wil het team en de organisatie praktisch ondersteunen zodat we samen zo veel mogelijk impact kunnen maken en de landbouwtransitie kunnen versnellen.”


Felicia (2000) is een nieuwsgierige teamspeler die snel kan schakelen en van alle markten thuis is. Haar gecombineerde achtergrond in de biologie en de planologie geeft haar zowel inhoudelijke als procesmatige kennis over de (sociale) ecosystemen waar de organisatie zich in bevindt. Ze heeft daarnaast ervaring als medezeggenschapsraadslid, secretaresse en dierverzorger bij de dierenambulance, en is goed in documenten doorspitten, schrijven en chaos overzichtelijk maken.

Felicia assisteert, plant en regelt vooral vanuit de backoffice, zodat Anne en de rest van het team zich kunnen focussen op hun werk en de belangrijkste taken. Ze beheert de agenda, de website en de boekingen, houdt contact met partners, plant vergaderingen, regelt zaken rondom wet- en regelgeving, en verzamelt de juiste informatie zodat iedereen altijd goed voorbereid is op wat er gaat komen. Ze beantwoordt veel e-mails en zorgt dat vragen bij de juiste personen terecht komen. Ze is een spin in het web, weet wat er allemaal gebeurt en ondersteunt heel breed de organisatie. 

  • LinkedIn

Greet Jongerling

“Ik zet mij graag in voor de landbouwtransitie met mijn boekhouder skills.”

​

Greet Jongerling is geboren en getogen in Beverwijk en de rots in de branding van Bodemzicht. In de jaren tachtig startte ze samen met vrienden de eerste natuurvoedingswinkel in Beverwijk: de Zwarte Kat. Hier kon ze haar passie voor gezonde voeding kwijt en heeft ze een aantal jaren geholpen met het opzetten van de automatisering en het verder professionaliseren van de coöperatie. Nu verzorgt ze alle administratieve klussen op Bodemzicht en zet ze zich met groot hart in voor regeneratieve landbouw.

greet.jpg

Niels Jansen

“Gezonde balans bewaken tussen ecologisch, economisch en sociale aspect op de boerderij.”


Niels (1995) heeft eerder ervaring op een groentetuin opgedaan en de halve wereld over gefietst. Niels houdt altijd het overzicht, wisselt makkelijk tussen grote lijnen en details, blijft kalm en is analytisch sterk. Niels wordt wild van wildernis, filosoferen, verse bessen, rennen, fietsen, planten en ander fysiek werk.

Niels gaat zich op de boerderij 50 procent bezighouden met het houden van financieel overzicht en overkoepelende bedrijfsvoering en 50 procent met fysieke (ondersteunende) werkzaamheden in de tuin, fruitgaard en boomkwekerij. Hij bewaakt de economische balans tussen de verschillende bedrijfstakken en de boerderij als geheel. Niels gaat de financiële en logistieke planning voor zijn rekening nemen en zal er samen met de hoofdboeren voor zorgen dat de specifieke bedrijfstakken economisch gezond blijven.


Naast zijn werk op de boerderij zal Niels zich ook blijven inzetten voor Lenteland in zijn adviserende financiële rol voor andere boerderijen.

  • LinkedIn
DSC02120 - kopie_edited_edited.png

Contact

We krijgen veel berichten en zijn veel op het land. Om het voor ons werkbaar te houden, geven we hier alvast antwoord op de drie meest gestelde vragen en onderwerpen.
 

Cursus boeken

De meeste vragen die je hebt over onze cursussen worden beantwoord in de PDF die je vindt onder 'Leerplek'. Indien je vragen hebt over onze cursussen hier niet worden beantwoord, neem dan contact met ons op.


Stage
We hebben een eigen apprenticeship of leerlingboertraject die we weer starten vanaf 2025. Alle informatie daarover vind je in de PDF onder ‘leerplek.’ Daarbuiten bieden we geen andere stages of leertrajecten aan.

Advies
We kunnen helaas geen losse vragen over eigen tuin of project beantwoorden. Wel is het mogelijk om vragen te stellen bij de rondleiding, en meer diepgaand bij de cursussen of via een advies op maat (tegen betaling). Informatie hierover vind je in de PDF onder ‘leerplek.’

Overige vragen en berichten zijn welkom!

Ricardo Cano Mateo

Anne van Leeuwen

Daan Houwers

Roos Burger

en team

​

Bodemzicht op 't Gagel

Gageldijk 3

7241 RJ

Lochem

​

Aanrijroute: via de Tusselerveenweg, Lochem

​

info@bodemzicht.nl

info@gagel.nl

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
Contact
B logo.png
bottom of page