Mobiliteit & Techniek bij de provincie Zuid-Holland

In onze drukbevolkte provincie wonen bijna 4 miljoen mensen. Daarvoor is goede infrastructuur nodig. Als provincie Zuid-Holland beschikken we over ongeveer 550 kilometer aan provinciale wegen en 130 kilometer provinciale vaarwegen. Om deze infrastructuur in goede staat te houden, voeren we onderhoud uit. Daarmee zorgen we voor de bereikbaarheid van Zuid-Holland én de veiligheid van alle gebruikers van de provinciale infrastructuur. Er wordt niet alleen dagelijks gewerkt aan het onderhoud van de (vaar)wegen, maar ook aan het behoud van (beweegbare) bruggen en sluizen. Dat zijn er zo’n 800 in totaal. Het domein dat zich hiermee bezighoudt is Dienst Beheer Infrastructuur (DBI), zodat de fietser, automobilist, motorrijder, busreiziger, vrachtwagenbestuurder, beroepsschipper en de waterrecreant zich vlot en veilig over weg en water kunnen verplaatsen.

Wat werken bij ons zo leuk maakt? Dat hoor je van onze collega's!

Wil je weten aan welke projecten wordt gewerkt, wie onze collega’s zijn, welke opleidingsmogelijkheden we bieden, en vooral: wat jij voor de provincie kunt betekenen? Lees dan verder! Want we zijn op zoek naar veel nieuwe collega’s: van adviseur bruggen en sluizen tot omgevingsmanager. Zit er nu geen relevante vacature tussen? Maak een job alert aan!

Breed werkveld

We onderhouden de provinciale wegen niet alleen, we zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat ze energie opleveren. Het werk van DBI is dus buiten daadwerkelijk zichtbaar. En daar zijn we trots op! Dit is slechts één voorbeeld van het werken met techniek bij de provincie Zuid-Holland. We zijn altijd op zoek naar innovaties om de infrastructuur duurzamer, efficiënter en effectiever te beheren.

Als provincie coördineren we de echte techniek. Voor de uitvoering werken we samen met verschillende partijen, zoals wegbeheerders en aannemers. Het gaat er dus als techneut niet zozeer om dat je zelf gaat berekenen en tekenen, maar dat je andere partijen hierover adviseert, de verantwoordelijkheid neemt en kunt samenwerken.

In verschillende teams werken mensen met onder andere een technische achtergrond aan projecten en programma’s zoals duurzaamheid, mobiliteit, energietransitie en (digitale) veiligheid. Bijvoorbeeld op het gebied van assetmanagement, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, civiele techniek, contractmanagement en verkeerskunde. En daar zoeken we nieuwe collega’s voor. Bekijk hieronder de werkgebieden voor meer informatie en de openstaande vacatures.

Van omgevingsmanager en databeheerder tot veiligheidsadviseur 

We hebben verschillende functies. Denk hierbij aan functies als adviseur verkeersmanagement, veiligheidsadviseur, adviseur bediencentrales, omgevingsmanager of contractmanager.

Je kunt met vele opleidingen en achtergronden bij ons terecht:

  • Werktuigbouw
  • Elektrotechniek
  • Civiele techniek
  • Installatietechniek
  • Aandrijftechniek
  • Verkeer en vervoerskunde
  • Geo-/Gis
  • Industriële Automatisering
  • (Technische) Bedrijfskunde
  • Grond-, Weg- en Waterbouw
  • Verkeerskunde en -techniek

We noemen er hier een aantal als voorbeeld, maar deze lijst is zeker niet compleet. Als jouw studierichting er niet tussen staat, laat je dan niet tegenhouden om te informeren naar je mogelijkheden.

Hieronder vertellen we je graag meer én waarom het werk bij ons zo uitdagend en interessant is!

Al onze provinciale (vaar)wegen, bruggen, sluizen, viaducten, duikers en tunnels noemen we ook wel assets. Het is onze taak om deze assets te bedienen, beheren en onderhouden. We kijken daarbij steeds naar nieuwe oplossingen om het beheer en onderhoud van onze infrastructuur veilig en duurzaam te maken. En we plannen het onderhoud aan de hand van de staat van onze infrastructuur: als door intensief gebruik vaker onderhoud nodig is, dan doen we dat. 

Dit maakt het werk interessant:

  • Je zorgt er samen met jouw collega’s voor dat (vaar)weggebruikers vlot en veilig gebruik kunnen maken van de provinciale infrastructuur;
  • Je draagt flink wat verantwoordelijk met je mee. Je hebt als assetmanager namelijk impact op de omgeving waar het onderhoud plaatsvindt;
  • Je werkt samen met interne specialisten, maar ook met externe partijen die hun eigen belangen hebben. Het is jouw taak om een balans te vinden tussen de tegengestelde belangen.

Automobilisten, fietsers, vrachtwagens en bussen: ze rijden allemaal dagelijks in groten getale over onze 84 beweegbare kunstwerken. Om deze infrastructuur in goede staat te houden, voeren onze werktuigbouwkundigen onderhoud uit. De adviseurs zijn verantwoordelijk voor het bewegingswerk van deze kunstwerken, zodat de brug kan bewegen. Ook zorgen zij ervoor dat het bewegingswerk goed aansluit op de besturingsinstallatie. Als deze twee zaken op elkaar zijn afgestemd, dan kan een brug open- of dichtgaan zodat de weggebruiker kan passeren. Dat is elke keer een uitdaging, want we beheren bruggen uit verschillende bouwjaren.

Dit maakt het werk interessant:

  • Je zorgt er samen met jouw collega’s voor dat (vaar)weggebruikers vlot en veilig gebruik kunnen maken van de provinciale infrastructuur;
  • Je werkt veel samen met interne specialisten bij de provincie. Denk hierbij aan adviseurs vaste kunstwerken, assetcoördinatoren en adviseurs elektrotechniek;
  • Je ziet het eindresultaat. De kunstwerken vind je overal terug in Zuid-Holland, grote kans dat je er zelf wel eens overheen loopt, fietst of rijdt. Zo zie je dat een brug waarover jij geadviseerd hebt weer optimaal werkt.

Innovatie en duurzaamheid spelen een steeds grotere rol bij het onderhouden van onze provinciale wegen. Zo zoeken we eerst naar slimme, digitale vervoersoplossingen voor het beter benutten van bestaande infrastructuur, voordat we nieuwe infrastructuur aanleggen. Denk hierbij aan de inzet van slimme verkeerslichten (iVRI’s) en connectedtransport (in konvooi rijden van vrachtwagens). We zoeken innovatieve oplossingen om onze infrastructuur CO2-neutraal te laten zijn en kijken naar mogelijkheden om circulaire bouw toe te passen. 

Dit maakt het werk interessant:

  • Je zorgt er samen met jouw collega’s voor dat (vaar)weggebruikers vlot en veilig gebruik kunnen maken van de provinciale infrastructuur;
  • Je draagt bij aan de digitale transitie van civiel naar digitaal wegbeheer;
  • Je krijgt de kans om zowel bij beleid als ook uitvoering betrokken te zijn.

In de uitvoering van het beheer en onderhoud aan onze provinciale assets werken we samen met verschillende partijen, zoals aannemers, ingenieursbureaus, wegbeheerders en gemeenten. Als provincie hebben wij een coördinerende rol. Het is daarom belangrijk om alle werkzaamheden op elkaar af te stemmen en samen te werken aan het eindresultaat. Zo zorgen we samen met partners voor een beter bereikbaar Zuid-Holland voor inwoners en reizigers. 

Dit maakt het werk interessant:

  • Je bouwt een groot netwerk op, omdat je samenwerkt met zowel interne specialisten als externe partijen;
  • Je draagt een grote verantwoordelijkheid. Jij onderhandelt met externe partijen en evalueert de lopende contracten;
  • Je levert een bijdrage aan een project in allerlei fasen. Je kunt je verplaatsen in de andere partij maar weet ook zeker voet bij stuk te houden.

Naast een assetmanager, elektrotechnisch adviseur en werktuigbouwkundige is er ook een civieltechnisch adviseur betrokken bij onze werkzaamheden aan de bruggen. De civiel adviseur kijkt naar de constructie van een brug. De weggebruikers moeten de brug natuurlijk veilig kunnen passeren. Ook moet de constructie sterk genoeg zijn voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. Zo zorgen we voor de veiligheid van de weggebruiker én voor de bereikbaarheid van Zuid-Holland. 

Dit maakt het werk interessant:

  • Je zorgt er samen met jouw collega’s voor dat (vaar)weggebruikers vlot en veilig gebruik kunnen maken van de provinciale infrastructuur;
  • Je draagt een grote verantwoordelijkheid. Je werkt veel samen met verschillende externe partijen, maar de provincie is de vaste factor. Jij zorgt dus voor continuïteit;
  • Je werkt veel samen met interne specialisten bij de provincie. Denk hierbij aan adviseurs vaste kunstwerken, assetcoördinatoren en adviseurs elektrotechniek.

Elke brug is anders en dat geldt ook voor de besturingsinstallaties. Soms bevindt deze installatie zich in een gebouw naast de brug, maar soms ook in de brugkelder. De adviseur elektrotechniek zorgt ervoor dat de besturingsinstallaties van onze beweegbare kunstwerken optimaal functioneren en op afstand bediend kunnen worden op de bediencentrales. Een belangrijke schakel in het onderhoud van onze bruggen en sluizen. Zo zorgen we voor de veiligheid van de weggebruiker én voor de bereikbaarheid van Zuid-Holland. 

Dit maakt het werk interessant:

  • Je zorgt er samen met jouw collega’s voor dat (vaar)weggebruikers vlot en veilig gebruik kunnen maken van de provinciale infrastructuur;
  • Je bent een belangrijke schakel. De samenwerking tussen alle domeinen en partijen is een cruciaal onderdeel van het werk;
  • Je geeft advies vanuit jouw vakgebied. Alleen op deze manier kan een ingenieursbureau het juiste bestek opstellen, waarna de aannemer zijn werk kan uitvoeren.

We houden van al onze bruggen, sluizen, verkeersregelinstallaties, wegen en groen bij waar ze staan, uit welke materialen ze bestaan en wanneer onderhoud nodig is. Dat doen we om overzicht en inzicht in de prestaties van onze assets te krijgen. Hierdoor kunnen we slimmere keuzes maken. De adviseur informatiemanagement speelt een centrale rol binnen DBI. Het belangrijkste doel is om informatie zo gestructureerd mogelijk en digitaal aan te bieden aan collega’s binnen, maar ook buiten, de provincie die zich bezighouden met onze assets. 

Dit maakt het werk interessant: 

  • Je krijgt veel verantwoordelijkheid om activiteiten en processen te verbeteren, versnellen, goedkoper en toegankelijker te maken; 
  • Jouw werk heeft effect op het integrale proces van alle medewerkers binnen DBI; 
  • Jij brengt digitalisering bij de provincie naar een hoger niveau. 

Ben je benieuwd naar de projecten waar onze collega’s aan werken en hun ervaringen? Bekijk hieronder de artikelen en verhalen!

Wegen naar de Toekomst

Zuid-Holland beter maken en jezelf ontwikkelen

Bij ons leer je veel in de praktijk, maar krijg je ook de mogelijkheid om je door middel van cursussen te ontwikkelen. Bij de provincie krijgt iedere medewerker namelijk een persoonlijk ontwikkelbudget. Naast vakinhoudelijke cursussen kun je ook interne cursussen bij de provincie volgen. De regie hiervan ligt bij jezelf en iedereen kan hier zijn eigen voordeel uit halen door individuele keuzes te maken uit het uitgebreide aanbod van deze trainingen.

Wil jij werken aan de bereikbaarheid én veiligheid van Zuid-Holland?

Bekijk alle openstaande vacatures!

Contact

We zijn altijd geïnteresseerd in geschikte kandidaten. Onze concrete vacatures kun je hier bekijken. Staat daar geen relevante functie voor jou bij, of heb je andere vragen, neem dan contact op met corporate recruiter Daniëlle Nuts. Dan zoeken we samen naar de beste mogelijkheden.

Daniëlle Nuts, corporate recruiter

Stuur mij een mail!

Stuur een email