hero

IKC Magenta Delden

Winnaar publieksprijs Duurzaam Bouwen Awards 2020!

De groene droom van de gemeente Hof van Twente wordt werkelijkheid! In Delden komt een van de meest gezonde en duurzame scholen van Europa: IKC Magenta. Het gebouw voldoet aan Frisse Scholen klasse A en (deels) B, behaalt een gemiddelde GPR-score (dat is de duurzaamheidsbeoordeling van een gebouw) van 9,0 en wordt daarnaast opgebouwd uit zoveel mogelijke circulaire en biologische materialen.

Groene droom
De gemeente Hof van Twente heeft een groene droom: realiseren van de meest duurzame school van Europa. Een hoge ambitie die daadwerkelijk waargemaakt wordt.Zo heeft het gebouw een gemiddelde GPR-score van 9,16, voldoet het aan Frisse Scholen klasse A en (op slechts enkele onderdelen) B. Daarnaast opgebouwd uit zoveel mogelijke circulaire en biologische materialen. Denk aan verduurzaamde houten gevels, pavatex biobased isolatiemateriaal, houten vliesgevels, wanden die zijn afgewerkt met hergebruikt textiel (jeans-on-the-wall) en biobased vinylvloeren.

Om er voor te zorgen dat het gebouw in de toekomst een oogstlocatie wordt voor nieuwe circulaire gebouwen, hebben we het kindcentrum zoveel mogelijk losmaakbaar gedetailleerd. Dat komt naar voren in het scheiden van constructie, gevel en inbouwpakket. Zo bestaat de gevel uit prefab HSB-elementen die vanuit de fabriek zo aan de constructie zijn bevestigd.   

SoundEnergy
IKC Magenta gaat verwarmd en gekoeld worden met geluidsgolven. Dat is uniek in de wereld. Er is gekozen voor SoundEnergy dat ontwikkelt is door een start-up uit Enschede. Het systeem maakt gebruik van zonnewarmte uit de panelen op het dak van de school en zet deze middels thermo-akoestiek om in koeling. Dat is een van de redenen dat het gebouw nul-op-de-meter (NOM) wordt.

Om meerdere redenen is de totstandkoming van IKC Magenta vernieuwd. Dat startte al bij de letterlijk innovatieve manier waarop de selectie plaatsvond: er werd gezocht naar een innovatiepartner. Een consortium dat meer bood dan alleen het ontwerp, bouwen en onderhouden van een duurzaam gebouw, maar uitgedaagd werd om innovatieve wegen te bewandelen en vernieuwing te bevorderen.

In de ontwerp- en onderzoeksfase, die feitelijk dwars door een aantal reguliere DNR-fasen loopt, zijn middels marktconsultaties en excursies tal van innovaties verkend. Integraal is gekeken naar oplossingen die de duurzame doelstelling onderschreven. De meest in het oog springende vernieuwing is de toepassing van SoundEnergy – het klimatiseren van het gebouw middels geluidsgolven. Daarnaast is bijvoorbeeld ook het circulaire jeans-on-the-wall toegepast, een ander innovatie. 

Fotografie: Rene de Wit

Henno Westeneng
Architect/Stedenbouwkundige

Henno Westeneng