En T-shirt er ikke bare en T-shirt

Din T-shirt har nemlig en bagside, ligesom resten af dit tøj. En bagside mod din hud, og mod den verden, den er produceret i. Udover et stort vandforbrug og CO2-aftryk, så bruger man i tøjindustrien også store mængder af kemikalier, også kemikalier, der kan være skadelige for miljøet og din sundhed. Går du op i miljø og klima? Går du op i din egen hud og det aftryk du og dit tøj sætter på verden? Vær med til at sprede budskabet om at kemikalier ikke bør være på mode.

3 kg kemi til 1 kg T-shirts!
Vidste du det?

Når den nyindkøbte t-shirt (og andet tøj) møder huden for første gang, tænker de færreste over, at den indeholder kemikalier.
Kemikalierne tilsættes i alle faser af produktionen – lige fra sprøjtemidlerne på bomuldsmarken til vævning, indfarvning, syning og når tøjfibrene strækkes, stryges og dampes før pakning. 
Kemikalierne kan have flere forskellige formål, fx at blege eller farve, lave et print, gøre stoffet blødt, krølfrit, lugtfrit, vandafvisende eller få det til at se slidt ud.  
En del af kemikalierne vaskes ud under produktionsprocessen, og ender ofte med at forurene miljø og mennesker i produktionslandene, mens andre, som f.eks.  farvestoffer, imprægnering og antibakteriel behandling, bliver siddende i det nye tøj og vandrer med videre til dit klædeskab. 
Det kræver i gennemsnit 3 kg kemikalier at producere 1 kg bomulds t-shirts, og udover de betydelige klima- og miljøaftryk, det medfører, kan det for eksempel også give allergiske reaktioner, udslæt og hudirritation, og desuden mistænkes nogle kemikalier også for at være hormonforstyrrende

Kend kemikalierne - Læs om nogle af de kemikalier, som vi ikke vil have for meget af i tøj