Nederlands bedrijf claimt in 2028 als eerste op waterstof naar Londen te vliegen

Over zes jaar moet het mogelijk zijn om met een middelgroot passagiersvliegtuig van Amsterdam naar Londen te vliegen, claimt ontwikkelaar Hydrogen Aircraft Powertrain and Storage System (HAPSS). Kunnen we dan eindelijk zonder schuldgevoel het vliegtuig pakken?

Adobe Stock 245773747
Per dag vertrekken er zo'n 60 vliegtuigen vanaf Schiphol naar de zes Londense vluchthavens. Als deze op groene waterstof vliegen, scheelt dat een hoop uitstoot. | Credit: AdobeStock

Sinds een paar jaar rijdt de Eurostar tussen Amsterdam en Londen: een snelle trein die je in iets langer dan vier uur van het centrum van Amsterdam naar Londen St. Pancras vervoert. Een goede verbinding.

Toch gaan er per dag gemiddeld 60 vliegtuigen vanuit Schiphol die kant op. Dan doe je er een uur over, en de tickets zijn vaak goedkoper dan de trein. Maar vliegen is niet de meest duurzame optie.

Waterstofvliegtuig bekostigd uit groeifonds

Een publiek-private samenwerking tussen zeventien Nederlandse bedrijven (o.a. TU Delft, vliegtuigbouwer Fokker en de Rijksoverheid) heeft nu een vliegtuig ontwikkeld dat op vloeibare groene waterstof kan vliegen. Uit het investeringsfonds van de nationale overheid is geld toegekend om de transitie naar duurzame luchtvaart mogelijk te maken. Dit waterstofvliegtuig is daar een eerste resultaat van.

Meer weten over duurzame luchtvaart? Lees ons dossier!

“We bieden met dit programma structurele werkgelegenheid in de groene economie. Daarnaast ontsluiten we voor Nederland een wereldmarkt van 16 miljard euro. Dit is bijvoorbeeld heel interessant voor Scandinavië en Nieuw-Zeeland, waar voor kortere afstanden nu nog wordt gemikt op batterij-elektrische technologie.”

Michelvanierland

Michel van Ierland

Unified International

HAPSS systeem 980x450 002
Het vliegtuig met achterin de tanks voor de waterstof. | Credit: HAPSS

In 2025 wordt het getest op kleine schaal

Over drie jaar is het systeem gereed om op kleine schaal te testen. Groot voordeel is dat de techniek kan worden ingebouwd in bestaande vliegtuigen. Daardoor kunnen luchtvaartmaatschappijen het sneller toepassen, zeggen de initiatiefnemers. Ze noemen het vooral een goede oplossing voor vluchten op korte afstand.

Het is niet het eerste bedrijf dat claimt op waterstof te kunnen vliegen. In Nederland alleen al zei ZeroAvia vorig jaar dat het vanaf 2024 commercieel kan vliegen op waterstof. Het grootste verschil is dat in dat vliegtuig maar plek is voor 19 mensen, en in dit vliegtuig tussen de 40 en 80. Een stuk groter dus.

Hoe werkt het?

Ook is de opslag van brandstof in het waterstofvliegtuig anders geregeld dan bij een normaal vliegtuig. Nu wordt brandstof nog in de vleugels opgeslagen. Straks worden de waterstofcapsules in de staart van het vliegtuig bewaard. De waterstof wordt vervolgens richting de motor vervoerd en omgezet in elektriciteit. In de motor wordt die elektriciteit weer omgezet in beweging en naar de propellers gestuurd.

Volgens ontwikkelaar Bert Klarus van InnovationQuarter klinkt het makkelijker dan het is. "Wil je waterstof door leidingen vervoeren, dan moet je het goed onder controle houden met drukregelaars en compressoren. En er komt bovendien veel warmte vrij, daar moet je ook iets mee."

Schrijf je in voor onze Newsbreak: iedere dag rond 12 uur het laatste nieuws

Wil jij iedere middag rond 12 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze Newsbreak.

Change Inc.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil jij iedere ochtend rond 7 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan!

Schrijf je nu in

Nieuws & Verhalen

Changemakers

Bedrijven

Events


Producten & Diensten


Lidmaatschap

Inloggen

Nieuwsbrief & Memberships


Over Change Inc.

Over ons

Waarom Change Inc.

Team

Partnerships & Adverteren

Werken bij Change Inc.

Pers & media

Onze partners

Contact

Start

Artikelen

Changemakers

Bedrijven

Menu