In deze landen wordt groene waterstof straks het goedkoopst geproduceerd

Waar kan groene waterstof op de lange termijn het goedkoopst geproduceerd worden? De International Renewable Energy Agency (kortweg IRENA) liet daar onlangs een analyse op los. Volgens het agentschap heeft China de beste kaarten. Nederland komt niet in het lijstje voor.

Adobe Stock 501387179
De kosten voor groene waterstofproductie kunnen per land en regio enorm verschillen. | Credit: Wirestock Creators via Adobe Stock

Groene waterstof is een essentieel onderdeel van een net-zero energiesysteem, stelt IRENA. Het duurzame gas is bijvoorbeeld belangrijk om sectoren te verduurzamen waar groene elektriciteit tekort schiet. Denk daarbij aan zware industriële processen en (zwaar) transport over lange afstanden. Het agentschap publiceert dan ook aan de lopende band onderzoeken en rapporten over het onderwerp.

In de meest recente publicatie over waterstof zet IRENA onder andere op een rijtje in welke landen groene waterstof het goedkoopst geproduceerd kan worden.

Prijs van groene waterstof

China heeft volgens het agentschap de beste kaarten. De grootmacht is (in het meest positieve scenario) in 2050 in staat om groene waterstof te produceren voor 65 dollarcent per kilo. Chili, Marokko, Colombia en Australië kunnen waterstof tegen die tijd ook voor onder de dollar per kilo produceren en maken de top vijf compleet. Daar moet bij gezegd worden dat IRENA slechts 25 individuele landen heeft geanalyseerd. De resterende landen werden samengevoegd in regionen, zoals sub-Sahara Afrika en Zuidoost Azië.

De productieprijs van groene waterstof is belangrijk. Hoe lager die is, hoe beter het gas immers kan concurreren met zijn fossiele concurrenten. Denk bijvoorbeeld aan grijze en blauwe waterstof, dat met behulp van aardgas wordt gemaakt. Groene waterstof is momenteel aan een opmars bezig. De torenhoge aardgasprijzen zorgen er bijvoorbeeld voor dat het duurzame gas steeds interessanter wordt.

Het Amerikaanse Rocky Mountains Institute projecteert zelfs dat geïmporteerde groene waterstof in 2024 al goedkoper is dan lokaal geproduceerde blauwe en grijze waterstof. Volgens het instituut is de prijs van groene waterstof in 2030 zelfs al gedaald naar 2 dollar per kilo.

Beschikbaar land en waterschaarste

Hoe hoog die productieprijs is, verschilt echter wezenlijk per land en regio. Het hangt van meerdere factoren af, zoals de beschikbaarheid van geschikt land. Landen met veel stedelijk, bergachtig en/of beschermd gebied zijn bijvoorbeeld minder geschikt voor groene waterstofproductie op grote schaal. Maar ook de beschikbaarheid van voldoende water (dat nodig is voor groene waterstofproductie) is een belangrijke factor. Zo kan Marokko groene waterstof produceren tegen ongeveer dezelfde kosten als China, maar mogelijke watertekorten zorgen wel voor veel onzekerheid. IRENA schat de kosten voor groene waterstofproductie in Saoedi-Arabië daarnaast veel hoger in door waterschaarste.

Een mogelijke oplossing voor waterschaarste is ontzilting van zeewater. Volgens IRENA is dat een wezenlijke optie; de totaalkosten van waterstofproductie vallen er in veel landen slechts 4 procent hoger door uit.

Schrijf je in voor onze Newsbreak: iedere dag rond 12 uur het laatste nieuws

Wil jij iedere middag rond 12 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze Newsbreak.

Change Inc.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil jij iedere ochtend rond 7 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan!

Schrijf je nu in

Nieuws & Verhalen

Changemakers

Bedrijven

Events


Producten & Diensten


Lidmaatschap

Inloggen

Nieuwsbrief & Memberships


Over Change Inc.

Over ons

Waarom Change Inc.

Team

Partnerships & Adverteren

Werken bij Change Inc.

Pers & media

Onze partners

Contact

Start

Artikelen

Changemakers

Bedrijven

Menu