OCI breidt terminal uit voor de import van groene waterstof

Methanolproducent OCI breidt zijn importterminal voor ammonia in de Rotterdamse haven uit. Daarmee anticipeert het bedrijf op de groeiende vraag naar groene waterstof en duurzame brandstof voor de scheepvaart.

Zeeschip vervuiling
De scheepvaart is verantwoordelijk voor 3 procent van de wereldwijde CO2 uitstoot. | Credit: Adobe Stock

OCI maakte de uitbreiding vanochtend bekend. Het gaat om een verdrievoudiging van een bestaande terminal waar ammonia wordt overgeslagen. OCI verwacht dat de vraag naar groene waterstof en duurzame brandstoffen voor de scheepvaart in de vorm van ammonia zal toenemen.

Groene waterstof vervoeren

Groene waterstof, gemaakt met duurzame energie zal een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Het kan ingezet worden als duurzame brandstof voor transportsectoren die niet geëlektrificeerd kunnen worden zoals de scheepvaart, als grondstof voor de chemische industrie en als alternatief voor aardgas.

In Nederland zijn veel plannen voor de productie van groene waterstof maar een groot deel zal ook geïmporteerd worden. Met de uitbreiding van zijn ammonia terminal anticipeert OCI op deze groeiende behoefte aan groene waterstof.

Lees ook: Haven Rotterdam wil jaarlijks miljoenen kilo's waterstof importeren

Om het gas te vervoeren moet het vloeibaar gemaakt worden of worden ‘opgeslagen’ in een andere vorm, bijvoorbeeld ammonia. Op die manier kan het in grote zeeschepen geïmporteerd worden vanuit regio’s waar het dankzij een grote hoeveelheid zonne- of windenergie goedkoop geproduceerd kan worden zoals het Midden Oosten en Noord Afrika.

OCI investeert in eerste instantie een kleine 19 miljoen euro in de uitbreiding die in 2023 klaar voor gebruik moet zijn. In een latere fase wil het bedrijf de terminal nog verder opschalen zodat uiteindelijk 3 miljoen ton ammonia per jaar kan overslaan.

Ammonia tanken

Naast het op- en overslaan van de ammonia voor de export naar andere landen zal de terminal ook dienst doen als bunkerlocatie, een tankstation voor zeeschepen. De scheepvaart is verantwoordelijk voor 3 procent van de wereldwijde CO2 uitstoot. Maar de sector is lastig te verduurzamen omdat de stookolie waarop gevaren wordt heel goedkoop is en overal getankt kan worden. Waterstof in de vorm van ammoniak is een duurzaam alternatief.

De uitbreiding van de terminal van OCI is goed nieuws voor de Rotterdamse haven. De Rotterdamse haven is een van de drie grootste bunkerhavens ter wereld en zoekt naar mogelijkheden om te verduurzamen. In 2050 moet zowel de industrie in het havengebied als de scheepvaart vanen naar de haven CO2 neutraal zijn. Dat OCI zijn importterminal wil uitbreiden past volgens CEO Allard Castelein goed bij deze ambitie. “Een stap zoals OCI nu zet zijn nodig om ervoor te zorgen dat schepen ammonia kunnen bunkeren.”

Schrijf je in voor onze Newsbreak: iedere dag rond 12 uur het laatste nieuws

Wil jij iedere middag rond 12 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze Newsbreak.

Change Inc.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil jij iedere ochtend rond 7 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan!

Schrijf je nu in

Nieuws & Verhalen

Changemakers

Bedrijven

Events


Producten & Diensten


Lidmaatschap

Inloggen

Nieuwsbrief & Memberships


Over Change Inc.

Over ons

Waarom Change Inc.

Team

Partnerships & Adverteren

Werken bij Change Inc.

Pers & media

Onze partners

Contact

Start

Artikelen

Changemakers

Bedrijven

Menu