Melkchocolade van schimmel: Mars brengt vegan chocoladereep op de markt

Producent Mars Inc. komt met een plantaardige chocoladereep. Het wordt daarin geholpen door de Amerikaanse start-up Perfect Day. Bijzonder, want de producent gebruikt micro-organismen in plaats van melkvervangers.

Adobe Stock 476553676
Mars, Twix, Bounty's: start-up Perfect Day zegt deze melkchocolade allemaal te kunnen namaken van een plantaardig alternatief.

Start-up Perfect Day zegt door middel van biotechnologie melk precies te kunnen namaken. En in plaats van daar zelf een nieuw product mee op de mark te brengen, gaan de oprichters direct naar de producent. In dit geval is dat Mars Inc., het bedrijf achter onder andere M&M’s, Twix, Snickers en – natuurlijk – Mars.

Natuurlijk kennen we vegan-chocolade al langer, alleen wordt dat nu nog gemaakt met melkvervangers zoals rijstpoeder. De melk van Perfect Day wordt gemaakt met micro-organismen. Door de genen van wei, een restproduct van melk, te combineren met de genen van micro-organismen van een schimmel, ontstaat er eiwit dat volgens de start-up identiek is aan die van koeien.

Lees ook: Unilever investeert 120 miljoen in palmolie-alternatief

Melkeiwit zonder koe

Door melkeiwit te maken zonder koeien, wordt er in het proces 99 procent minder water gebruikt en zorgt het voor 97 procent minder CO2-uitstoot dan traditionele melkproductie, schrijft het bedrijf in een persbericht. Want doordat melk- en witte-chocolade vandaag de dag nog van melk worden gemaakt, neemt dat een groot deel van de CO2-voetafdruk van het product voor zijn rekening.

Volgens Perfect Day oprichter Ryan Pandya is dit een betere optie dan eiwit gemaakt van haver, soja of amandel, omdat het geen aanpassingen vereist in het productieproces. “We wilden dat het direct toepasbaar was in de toeleveringsketens waar zuivel wordt gebruikt”, zegt Pandya tegen Greenbiz. “Het product is net zo romig en rijk aan smaak, precies zoals mensen het lekker vinden, maar dan met een kleinere impact op het klimaat.”

Samenwerken in plaats van beconcurreren

De reden dat ze met de producent in zee gaan is omdat het een stuk meer klimaat-impact heeft dan zelf een nieuw product op de markt brengen. Het duurt immers even voordat je consumenten hebt overtuigd van een nieuw product op de markt. Je moet bovendien het grotere merk beconcurreren in de schappen, terwijl als je met ze meewerkt je juist een onderdeel van het grotere merk kunt worden.

De vegan chocoladereep, onder de naam CO2COA, is op dit moment alleen in Amerika verkrijgbaar. Voor iets meer dan twee dollar is het direct via de website te bestellen.

Het is te hopen dat Mars uiteindelijk ook een volledig vegan-Marsreep gaat produceren, in plaats van een apart vegan-alternatief aan te bieden, want dat is een stuk beter voor het klimaat. En nu we toch bezig zijn, ook vegan M&M’s, Twix: de mogelijkheden zijn eindeloos. Volgens Chris Rowe, Global vice president Research & Development bij Mars, is die optie er ook zeker. “We zijn heel enthousiast over deze samenwerking en gaan samen op zoek naar de potentie van alternatieve proteïne om te zorgen voor een duurzame toekomst”, zegt hij. Maar eerst wil het bedrijf onderzoeken of de consument er ook voor warmloopt.

Lees ook: Loetje serveert eerste plantaardige biefstuk

Schrijf je in voor onze Newsbreak: iedere dag rond 12 uur het laatste nieuws

Wil jij iedere middag rond 12 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze Newsbreak.

Change Inc.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil jij iedere ochtend rond 7 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan!

Schrijf je nu in

Nieuws & Verhalen

Changemakers

Bedrijven

Events


Producten & Diensten


Lidmaatschap

Inloggen

Nieuwsbrief & Memberships


Over Change Inc.

Over ons

Waarom Change Inc.

Team

Partnerships & Adverteren

Werken bij Change Inc.

Pers & media

Onze partners

Contact

Start

Artikelen

Changemakers

Bedrijven

Menu