'Stukje van Mij' en Fonds Slachtofferhulp

Fonds Slachtofferhulp is betrokken bij ‘Stukje van Mij’, een nummer van MEAU, met steun van KPN. ‘Stukje van Mij’ gaat over de impact van online shaming en victim blaming en laat zien dat het probleem begint bij de persoon die zonder consent een intieme foto doorstuurt. Het is nooit jouw schuld wanneer jouw foto wordt verspreid, je wordt bedreigd, afgeperst of misbruikt met gebruik van intieme beelden. Een ‘Stukje van Mij’ sluit precies aan op het gedachtegoed van WTFFF!?, waarbij we ons sterk maken voor een ‘no blame, no shame-cultuur’.

Een lespakket over online seksueel misbruik voor de middelbare school

Fonds Slachtofferhulp en Schoolblocks hebben een bewezen effectieve les ontwikkeld over online seksueel misbruik. De les is gebaseerd op het jongerenplatform WTFFF!? – ontwikkeld vóór en dóór jongeren – van Fonds Slachtofferhulp.

Wat is WTFFF!?

WTFFF!? is een platform vóór en dóór Gen-Z; de eerste generatie die opgroeit met sociale media. Op het platform WTFFF.nl staan de vijf verhalen centraal van jongeren die online seksueel misbruik hebben meegemaakt. WTFFF!? geeft jongeren een podium om zelf te vertellen over wat zij hebben meegemaakt, over de weg die zij hebben afgelegd naar hulp en herstel en wat zij anderen mee willen geven. De verhalen worden uitgebeeld aan de hand van een geanimeerd artwork en verteld door de jongeren zelf. Terwijl zij vertellen over de grootste drempels om over hun ervaring te praten of hulp te zoeken, kan je hier informatie over lezen.

Ook vind je op WTFFF!? informatie over de betekenis van online seksueel misbruik en hoe je als naaste kunt helpen. Iedere informatiepagina verwijst naar de pagina over de gespecialiseerde hulp door het Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted.nl en Fier. Tot slot hebben mensen via WTFFF!? de mogelijkheid om (anoniem) hun ervaring te delen en de verhalen van meer lotgenoten te lezen.

“Off- en online seksueel misbruik is een groot maatschappelijk probleem. Als je dit meemaakt, verdien je erkenning en steun zónder oordeel van je omgeving en als het nodig is, de juiste professionele hulp. In de taal en met de tools van nu. Dat wil het Fonds Slachtofferhulp bereiken met WTFFF!?, waaraan we lange tijd hebben gewerkt.” – Ineke Sybesma, directeur van Fonds Slachtofferhulp

Waarom WTFFF!?

WTFFF!? is ontwikkeld omdat jaarlijks zo’n 100.000 kinderen en jongeren te maken krijgen met online seksueel misbruik. Terwijl de aantallen stijgen, durft maar een klein deel van de jongeren hierover te praten. Een nog kleiner percentage van de slachtoffers komt bij de hulpverlening in beeld. Jongeren hebben het gevoel dat er niets aan te doen valt en worden in de greep gehouden door onder andere gevoelens van schuld, schaamte en angst. Daarbij komt ook dat jongeren zich soms niet realiseren dat zij online seksueel misbruik meemaken of dat zij hier uit angst voor (beschuldigende) reacties van de omgeving, niet over durven delen.

Met WTFFF!? creëren we bewustwording over online seksueel misbruik, doorbreken we het taboe en verlagen we de drempel tot de gespecialiseerde hulpverlening door het Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted.nl en Fier.

”We zien nog te vaak dat jongeren denken dat het misbruik hun eigen schuld is en dat er niets aan te doen valt. Maar niets is minder waar. Er valt nog een wereld te winnen op dit gebied.” – Arda Gerkens, directeur bestuurder van het Expertise Bureau Online Kindermisbruik en Helpwanted.nl

”Online seksueel misbruik kan net zo schadelijk zijn als offline misbruik. Daarnaast zien we steeds vaker dat online misbruik eindigt in offline misbruik, dat soms jarenlang kan aanhouden. Door samen te werken kunnen we slachtoffers beter bereiken en hen sneller en beter de juiste hulp bieden. Hierdoor kan online seksueel misbruik in sommige gevallen voorkomen worden en de schade beperkt worden.’’ – Iva Bicanic, landelijk coördinator van van het Centrum Seksueel Geweld

Door wie en voor wie is WTFFF!?

WTFFF!? is een initiatief van Fonds Slachtofferhulp en niet alleen vóór jongeren ontwikkeld, maar ook samen met hen ontstaan. Bij iedere stap in de ontwikkeling van de website www.wtfff.nl en de campagne zijn zij nauw betrokken geweest.

‘’Initiatieven zoals WTFFF!? moeten er meer komen. Want je gaat zelf niet op zoek naar hulp. Hulp moet op een bepaalde manier naar je toe komen. Op een manier die aanspreekt. Ik ontkende het voor mezelf en ik had te weinig informatie over online seksueel misbruik. Pas vanaf het moment dat je in kunt zien en kunt toegeven dat er sprake is van online seksueel misbruik, ga je misschien op zoek naar hulp. Waarom ik meedoe aan dit project? Omdat ik anderen hiervoor wil behoeden.’’ – Myriam, een van de hoofdpersonen op WTFFF!?

WTFFF!? - Een podium voor jongeren die online seksueel misbruik hebben meegemaakt

Op WTFFF!? staan de verhalen van vijf jongeren centraal. Zij hebben zelf kunnen vertellen wat zij hebben meegemaakt, de impact die dit op hen had en hoe zij hier (uiteindelijk) weer sterk uit zijn gekomen. De eerlijke en taboedoorbrekende verhalen vormen de kern van zowel het platform WTFFF!? als de campagne. Met hun verhalen hopen de hoofdpersonen anderen te stimuleren om te praten over wat je meemaakt of om hulp te zoeken. Lees de volledige verhalen hieronder.

Het verhaal van Noah

Noah was 23 toen hij via Grindr in contact kwam met een jongen. Ze deelden naaktfoto’s- en video’s met elkaar uit en dit was leuk en spannend. Tot het moment dat Noah ineens appjes en telefoontjes kreeg van zeventien onbekende mannen van in de veertig. Ze dreigden zijn beeldmateriaal en contactgegevens online te plaatsen als hij niet deed wat er gevraagd werd. Lees hoe Noah hieruit kwam.

Het verhaal van Myriam

Myriam was 13 toen ze verliefd werd op een leuke, populaire jongen. Ze hadden veel contact via Instagram en Myriam stuurde vaak foto’s naar hem. Tot het moment waarop hij haar begon te bedreigen. Hij zei dat hij Myriam’s foto’s online zou zetten als zij niet deed wat hij vroeg. Lees hoe het verderging met Myriam.

Het verhaal van Manon

Manon kwam via Skype in contact met een jongen. Hij daagde haar uit om meer te laten zien dan alleen haar gezicht. Dit heeft Myriam gedaan en dit was leuk en spannend. Tot het moment dat het gesprek ineens omsloeg. Hij zei: ‘’Ik heb alles opgenomen. Ik heb foto’s van jou en ik heb je contactgegevens. Ik ga jou online zetten en je gaat het druk krijgen, hoer’.’’ Lees hoe Manon hiermee omging.

Het verhaal van Roos

Roos werd vanaf haar vijfde jaar seksueel misbruikt. Via het fysieke misbruik kwam Roos ook in de wereld van online seksueel misbruik terecht. Roos wist niet beter dan dat dit normaal was en dat dit erbij hoorde. Dit werd er ook ingeprent door de daders. Roos kampt nog steeds met schuldgevoelens, maar de realisatie komt nu dat het niet haar schuld is. Lees waar Roos nu is in haar verwerkingsproces.

Het verhaal van Yara

Yara was twaalf toen ze via Snapchat in aanraking kwam met een jongen. Ze hadden kort contact met elkaar toen hij om naaktfoto’s vroeg. Yara heeft dit zonder er te veel bij na te denken gedaan. Toen kwam het moment dat hij haar foto’s ongevraagd online plaatste. Yara kreeg van niemand steun. Iedereen noemde haar een slet en zei dat het dom is om naaktfoto’s te sturen. Lees hoe het verder ging voor Yara.

De visie op dit thema van slachtoffers, mensen uit het werkveld, onderzoekers en partners

De krachten gebundeld in de strijd tegen online seksueel misbruik

Dit project van Fonds Slachtofferhulp is tot stand gekomen dankzij steun van donateurs en een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.
Om jongeren na online seksueel misbruik de best mogelijke hulp te bieden zijn de krachten gebundeld met het Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted.nl en Fier.
Het concept voor WTFFF!? is ontwikkeld door Hack the Planet (Q42) en de creatieve uitwerking is gedaan door Morrow.

Onze speciale dank gaat uit naar alle jongeren die meewerken aan WTFFF!? en zo dapper zijn om hun verhaal te delen.

Pers en media

Met WTFFF!? geven we de statement af dat (online) seksueel misbruik nooit oké is en dat schaamte en schuldgevoel bij daders hoort en niet bij slachtoffers! Past de boodschap en missie van WTFFF!? bij jouw stichting of organisatie? Of wil jij op persoonlijke titel aandacht besteden aan WTFFF!? Graag! Je kunt de uitingen in onze communicatietoolkit hiervoor gebruiken.