Chr. Augustinus Fabrikker har investeret over halvdelen af milliardpulje

"Vi har leveret på det, vi sagde for godt et år siden, og vi kan godt forsvare at bruge mere," siger Claus Gregersen, adm. direktør i Chr. Augustinus Fabrikker, om puljen på en mia. kr., som selskabet har afsat til investeringer i lovende danske selskaber.
Foto: Augustinus
Foto: Augustinus

Chr. Augustinus Fabrikker afsatte i 2020 en mia. kr. til investeringer over to år i lovende danske virksomheder, der har proof of concept, og som står over for at skalere nationalt og internationalt.

Siden har milliardinvestoren brugt godt det halve af puljen – omkring 550 mio. kr.

"Principielt er puljen afsat til otte-ti projekter, hvoraf vi har lavet de seks. Det var på baggrund af en operationel målsætning, men vi kan med en balance på 40 mia. kr. sagtens forsvare at beslutte os for at bruge mere. Jeg kan sagtens se, vi kommer til at følge op på nogle af de investeringer, vi allerede har lavet," siger adm. direktør Claus Gregersen.

Langvarige ejerskaber

Historisk bygger investeringsselskabets formue på en flere hundrede-årig historik med et ejerskab af et tobakspinderi, der blev etableret i 1750.

I dag er Augustinus en betydende industriel investor med langvarige ejerskab i klassiske danske virksomheder, herunder Tivoli, Royal Unibrew, STG (Scandinavian Tobacco Group), møbelvirksomhederne Fritz Hansen og Gubi, samt forlaget Gyldendal:

"Set i forhold til vores ønske om at investere aktivt i Danmark passer det os godt at være med i det her (scale, red.), men det skal ske i et forsvarligt omfang. Det er den reelle idé, der brænder igennem her, men vi må ikke få for mange projekter, for vi er ikke en venturekapitalfond. Derfor vil jeg tro, vi følger med i nogle af de investeringer, vi foretager, og dermed snarere giver selskaberne den opmærksomhed, de fortjener."

"Faktisk er det et centralt punkt for os, at dette sker i samarbejde med netop venturekapitalfondene og eksempelvis Vækstfonden. De organisationer kan noget, vi ikke kan, mens vi ligeledes tilfører den evergreen-status, de ikke har. Det er en ret givtig kombination."

En del af den afsatte milliardpulje til de såkaldte scale-investeringer var på forhånd afsat med ejerandele i den digitale fintech-bank Lunar og den åbne podcast-platform Podimo.

De to selskaber har siden fået tilført yderligere kapital i flere runder fra puljen, mens Chr. Augustinus Fabrikker i 2021 sideløbende også har investeret i fire nye virksomheder.

Nye selskaber i porteføljen

Det er Veo Technologies, stiftet af Henrik Teisbæk, Keld Reinicke og Jesper Taxbøl og med Lars Thinggaard som bestyrelsesformand, der med AI-software (kunstig intelligens) og et mobilt kamera vil revolutionere måden at optage og analysere amatørsport på. En anden er Corti, der har udviklet en AI-lydbaseret software til diagnosticering, der kan nedbringe antallet af fejldiagnosticeringer i sundhedssektoren.

I marts sidste år investerede Chr. Augustinus Fabrikker 100 mio. kr. for en ejerandel på godt 20 pct. i ecommerce- og mærkevare-koncernen Blazar, som er stiftet af bl.a. Christian Arnstedt, der er offentlig kendt fra DR-programmet Løvens Hule.

Og senest har Chr. Augustinus Fabrikker investeret i virksomheden Dawn Health, der er et dansk it-konsulenthus specialiseret i digitalisering af den globale sundhedsindustri.

Chr. Augustinus Fabrikker etablerede sin scale-enhed på et tidspunkt, hvor investor- og iværksættermarkedet gik fra varmt til brandvarmt med stor rigelighed af kapital, som i voksende omfang søger mod de interessante investeringscases. Det har også sendt priserne på mange virksomheder i vejret, men det har ikke skræmt Claus Gregersen, der forventer, at scale-puljen på en mia. kr. er fuldt investeret om et års tid i overensstemmelse med målsætningen.

Høje priser

"Hele segmentet har flyttet sig meget. Antallet af iværksættere, der har fået luft under vingerne, er jo flere end nogensinde før. Det er generelt positivt. Og hvor jeg synes, vi havde det lidt for os selv for et-to år siden, er vi blevet flere, der synes, det her er interessant. Antallet af private kapitalkoncentrationer, der har taget det her til sig, er stigende bare det seneste år."

"Vi ved godt, at de selskaber, vi investerer i, og som sker efter f.eks. Vækstfonden og de danske venturefonde er gået ind, har en helt anden pris. Men jeg har hele tiden været klar til, at den pris, vi skal betale, vil være højere end som så, fordi risikoen (efter proof of concept, red.) også har flyttet sig den rigtige vej. Og på det niveau, vi går ind, synes jeg faktisk godt, vi kan håndtere det, og vi har leveret på det, vi sagde for godt et år siden," siger Claus Gregersen:

"Vores scalekoncept har fået lov til at udvikle sig, og priserne er ikke stukket af. I hvert fald ikke i Danmark. Og ser man på værdisætningen i et par af de investeringer, vi lavede for bare et år siden, har den flyttet sig den helt rigtige vej."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også