Copy
View this email in your browser
CLF nyhedsbrev nr. 78
Marts 2022

Indhold


1. Lokalsamfundsforeninger har stor betydning for udviklingen i de danske lokalområder
Lokalsamfundsforeninger som borgerforeninger og lokalråd er udbredte i Danmark. Et nyt studie viser, at foreningerne har stor betydning for udviklingen i de danske lokalområder.


2. Kronik: Ulighed i sundhed udfordrer landdistrikterne
I en kronik i Erhverv+ argumenterer centerleder Egon Noe for, at vi mangler et samlet overblik over både udfordringerne og løsningerne for at skabe mere lighed i sundhed for dem, der bor uden for de større byer.

3. Artikel: 23-årige Lotte skal forsvare, at hun bliver boende i provinsen
Med udgangspunkt i forskning af Eva Mærsk og Annette Aagaard Thuesen sætter Avisen Danmark spot på, at nogle unge føler, at de skal forsvare valget om at blive boende i deres hjemegn.


4. Landdistriktsforsker vinder pris for forskningsartikel om turistaktiviteter
Det spanske netværk af turismeforskere har tildelt prisen for den bedste forskningsartikel inden for turisme i 2021 til vores tidligere ph.d.-studerende og postdoc Barbora Gulisova. 

5. Nyt ansigt: Vi byder velkommen til Maja Jensen
Vi er glade for at kunne byde velkommen til Maja Jensen, der startede som videnskabelig assistent hos CLF den 3. januar 2022.

Lokalsamfundsforeninger har stor betydning for udviklingen i de danske lokalområder

Lokalsamfundsforeninger som borgerforeninger og lokalråd er udbredte i Danmark - og et nyt studie viser, at foreningerne har stor betydning for udviklingen i de danske lokalområder.
 
I studiet har ansatte ved Center for Landdistriktsforskning kortlagt foreningernes karakteristika, aktiviteter og samarbejde, og resultaterne viser blandt andet, at foreningerne både bidrager med engagement, ideskabelse og ressourcegenerering i forhold til at udvikle de nære lokalsamfund.
 
- Lokalsamfundsforeninger har både en udviklingsmæssig og en demokratisk rolle i det lokale demokrati. En velfungerende organisering i lokalsamfundsforeninger kan betyde, at der skabes rum til at ’sætte i værk’ i lokalsamfundet. Foreningerne kan også være med til at sikre, at borgerne føler sig hørt og har adgang til at gøre deres indflydelse gældende i lokalsamfundet, fortæller landdistriktsforsker Annette Aagaard Thuesen.

Hun har lavet studiet sammen med Klaus Levinsen, Sanne Pedersen, Louise Bjørklid Levinsen og Marie Feddersen. 

 
Du kan læse studiet her
 

Forskerne anbefaler 
I videoen herunder kommer forskerne med 3 anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og lokalsamfundsforeninger. 
(Hvis videoen ikke vil spille, så brug dette link)
Hvor blev nærheden af?
I studiet har forskerne også undersøgt, i hvilket omfang foreningerne har oplevet nedlæggelser eller forringelser af den offentlige og private service i deres lokalområder. Hør Annette Aagaard Thuesen fortælle om resultaterne i videoen herunder.
(Hvis videoen ikke vil spille, så brug dette link)

Ulighed i sundhed udfordrer landdistrikterne




Det er sundt at bo på landet. Tæt på naturen med frisk luft, mindre stress og gode sociale relationer.

Det er en forestilling, mange deler, og også det billede, der tegner sig, hvis man skæver til forskningen.

Desværre udgør en stigende geografisk ulighed i sundhed mellem land og by en udfordring i landdistrikterne. Strukturreformen er nemlig kommet med en pris, som ikke mindst folk i landdistrikterne er med til at betale.  

Det skriver centerleder ved Center for Landdistriktsforskning Egon Noe i denne kronik i Erhverv+.

I kronikken argumenterer Egon Noe for, at vi mangler et samlet overblik over både udfordringerne og løsningerne for at skabe mere lighed i sundhed for dem, der bor uden for de større byer:

- Det handler ikke kun om lægedækning og akutfunktioner, men helt grundlæggende om at kunne tage vare på dem, der har det største behov og understøtte, at alle kan leve et anstændigt liv.

Læs hele kronikken
 
Kronikken baserer sig på en større litteraturkortlægning af sundhed i landdistrikterne, som er foretaget af Center for Landdistriktsforskning. Rapporten bliver udgivet i starten af maj og bliver fremlagt på vores sundhedskonference den 16. maj 2022. Læs mere og tilmeld dig konferencen

23-årige Lotte skal forsvare, at hun bliver boende i provinsen


Avisen Danmark sætter i denne nyhedsartikel spot på, at nogle unge føler, at de skal forsvare valget om at blive boende i deres hjemegn.

Det gør avisen med udgangspunkt i forskning af Eva Mærsk, Annette Aagaard Thuesen og Tialda Haartsen. Deres forskning viser nemlig, at unge konstruerer en forsvarsfortælling for at undgå stigmatiseringen ved at bo det sted, de voksede op.

Læs artiklen i Avisen Danmark

Læs forskernes studie på vores hjemmeside

 

Landdistriktsforsker vinder pris for forskningsartikel om turistaktiviteter




Det spanske netværk af turismeforskere har tildelt prisen for den bedste forskningsartikel inden for turisme i 2021 til vores tidligere ph.d.-studerende og postdoc Barbora Gulisova. 

Hun har vundet prisen for artiklen ”Tracking visitors in crowded spaces using zenith images: Drones and time-lapse”, som hun har skrevet sammen med to forskere fra University of Girona. Den blev valgt ud fra en pulje af artikler indsendt af netværkets medlemmer.   

Artiklen handler om at bruge droner og time-lapse-video til at undersøge turisternes opførsel på kulturarvssteder med mange turister. Forskerne har brugt dronefotos og time-laps-video fra Archaeology Museum of Catalonia Empúries og katedralpladsen i Girona, Spanien, hvor de ved at analysere billederne kunne se, hvilke områder der er mest trafikerede og i længst tid, og hvor der kunne sættes ind for at sprede turisterne ud. Optagelserne kan altså hjælpe med at planlægge turistaktiviteterne på stedet.

Selvom Barbora vandt prisen sidste år, blev den først uddelt i januar i år.
 
Hvis du er interesseret i at læse artiklen, kan du skrive til Barbora Gulisova på: bagu@sam.sdu.dk 

Nyt ansigt: Vi byder velkommen til Maja Jensen

Vi er glade for at kunne byde velkommen til Maja Jensen, der startede som videnskabelig assistent hos CLF den 3. januar 2022.

Maja skal arbejde med unge og kulturliv på landet, herunder hvordan deres muligheder kan forbedres, hvordan kulturmedarbejdere kan støtte det unge kulturliv, og hvad de unges behov er.

- Jeg ser især de unges deltagelse som demokratisk engagement og som yderst essentielt i forhold til at udvikle identitet, handlekraft og stærke fællesskaber, fortæller hun.

Maja har læst kandidaten i Cultural Sociology på Syddansk Universitet i Esbjerg, hvor hun også bor.

Velkommen til, Maja!



LinkedIn
Twitter
Du kan til- eller afmelde dig nyhedsbrevet her






This email was sent to cwm@sam.sdu.dk
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SDU · Niels Bohrs Vej 9 · Esbjerg 6700 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp