View this email in your browser
Samen tegen onbetaalde schoolfacturen
Nieuwsbrief maart 2020
> Corona en kwetsbare kinderen
> Corona en schoolkosten
> Tip voor scholen van ouders

>
 Verhalen uit de buik van de samenleving
> Draaiboek solidariteitsfonds
> Subsidies

> Vraag het aan STOS
Corona en kwetsbare kinderen

In Klasse verscheen afgelopen zaterdag een artikel met tips over hoe je ervoor kan zorgen dat ook kwetsbare kinderen kunnen blijven leren. Laat je hier inspireren.

De leerkrachten mode van het Sint-Ursula-instituut in Lier werken niet alleen voor hun eigen leerlingen. Zij naaien op dit moment mondmaskers voor het ziekenhuispersoneel. Heeft jouw school ook een originele, creatieve manier om met deze crisis om te gaan? Laat het ons weten
Corona en schoolkosten

Het einde en de gevolgen van de coronacrisis zijn nog onduidelijk. Maar het is wel duidelijk dat er economische gevolgen zullen zijn. Voor gezinnen in kansarmoede wegen die dubbel zo hard. Zij ondervinden ze nu al. Armoede-organisaties schreven een aantal aanbevelingen. Vanuit STOS vullen we die aan met tips over school en kosten.  Hoe kan je rekening houden met kwetsbare mensen?
  • Werk je samen met een invorderingsbedrijf? Vraag hen om lopende invorderingsprocedures on hold te zetten. Zo vermijd je bijkomende kosten voor bijvoorbeeld aangetekende zendingen.
  • Verstuur je in de komende periode facturen? Communiceer dan extra duidelijk dat ouders contact kunnen opnemen om de betalingsperiode te laten verlengen.
  • Misschien is er tijd om vooruit te blikken naar volgende schooljaar? Kan je als school zaken anders aanpakken zodat de schoolrekening lager wordt? In heel wat scholen zijn meerdaagse reizen een grote kost. Kunnen die volgend schooljaar dichter bij huis?
Tip voor scholen van ouders

Mensen in armoede hebben vaak zoveel zorgen aan hun hoofd dat bepaalde zaken aan hun aandacht ontsnappen. Het kan de indruk wekken dat ze niet geïnteresseerd zijn, maar deze vooroordelen kloppen niet.

Het is belangrijk om informatie regelmatig te herhalen. In eenvoudige brieven, mondeling, langs de telefoon, op Facebook/social media/WhatsApp enz. Het is vooral belangrijk in deze tijden waarbij de meeste kinderen thuis zitten en waar de kans dat kwetsbare leerlingen een leerachterstand opbouwen reëel is.

Heb zeker aandacht voor die leerlingen en gezinnen tijdens deze moeilijke periode.
Verhalen uit de buik van de samenleving

Vooroordelen, foute veralgemeningen of halve waarheden zijn van alle tijden. Daarom startte ATD Vierde Wereld Vlaanderen in 2016 het project ‘Waarheid of Fabel?’. Waarheid of Fabel wil vooroordelen over armoede ontkrachten. Daarom werkten mensen in armoede samen met academici, journalisten en mensen uit het sociale werkveld.

Uit deze samenwerking kwamen zowel een boek als een website voort. 
  • De website bevat informatie over vooroordelen: door stellingen over bijvoorbeeld gezondheid, onderwijs, werk, huisvesting. Doe zeker ook eens de quizz.
     
  • Het boek is geschreven door Marijke Decuypere en Guy Malfait, beide al meer dan twintig jaar werkend bij ATD Vierde Wereld. Ze brengen verhalen van Jos, Lucy, Angelo, Marc, Elsa en vele anderen. Verhalen met miserie, verhalen met kracht.

"Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger. Verhalen uit de buik van de samenleving." Marijke Decuypere en Guy Malfait. Uitgeverij Epo
Draaiboek solidariteitsfonds

Hoe pak je een solidariteitsfonds gestructureerd aan? BuSO WICO TIO stapte vorig schooljaar in een STOS-traject. In  samenspraak met WICO campus TIO - waar zij een onderdeel van vormen - schreven ze een draaiboek uit. Daarin staat hun visie beschreven én hun werkwijze en keuzes die gebaseerd zijn op die visie. Op die manier zorgen ze voor een duidelijke en consequente aanpak. Via het fonds werkt de school ook nauw samen met het Sociaal Huis Pelt, Sint Vincentius vereniging Pelt en Welzijnsregio Limburg Noord Limburg.

Benieuwd naar hun visie en werkwijze? Ze delen hun draaiboek graag met jou.
Subsidies
 
  1. Sinds kort kunnen ook scholen een projectrekening openen bij de Koning Boudewijnstichting. Voorwaarde is dat het om een bijzonder en specifiek project in dienst van de samenleving gaat, dat beperkt is in de tijd en een duidelijk realiseerbaar budget heeft. Bovendien moet dit project buiten de gewone activiteiten van de organisatie of vereniging vallen. Structurele steun of tegemoetkomingen in de werkingskosten komen niet in aanmerking. Voordeel is dat mensen en bedrijven hun giften fiscaal kunnen aftrekken. Meer informatie vind je hier.
     
  2. Welzijnszorg wil dit jaar met de "Prijs Armoede Uitsluiten" initiatieven en organisaties bekronen die het wij-zij-denken doorbreken. Die over de grenzen van levensbeschouwing, nationaliteit, afkomst en culturen heen een brug slaan tussen mensen vanuit een open, leergierige houding.  En dit allemaal om in Vlaanderen en/of Brussel armoede aan te pakken. Maakt jouw school of een project op jouw school kans om de prijs – en de bijhorende 20.000 euro - binnen te rijven?  Stel je dan zeker kandidaat voor 15 april.
Vraag het aan STOS
 

Hoe ga je als school om met gescheiden ouders die strubbelingen hebben over de schoolrekeningen?


Beide ouders blijven verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen. Ze moeten dus ook allebei hoofdelijk instaan voor de schoolrekening. Dit betekent dat elk van de ouders moet instaan voor de volledige schuld en dat de gescheiden ouders onderling de schuld moeten verdelen. Het is voor scholen dan ook het eenvoudigste en meest logische om rekeningen niet op te splitsen. Zo voorkom je extra werk en verhinder je de mogelijkheden om gelden te innen niet. De school mag kiezen aan wie ze de rekening stuurt, dit moet niet de ouder zijn bij wie het kind het hoofdverblijf heeft.  De ouder die de rekening krijgt, moet de hele som betalen. Nadien mag de persoon die de rekening heeft betaald een deel opeisen van de andere ouder, maar daar komt de school niet tussen.

De school kan in samenspraak met de ouders beslissen om de facturen op te splitsen. Maar scholen zijn niet verplicht om dit te doen. Ze moeten ook beseffen dat dit voor de administratieve krachten het werk ingewikkelder maakt. Bovendien moeten ouders sowieso ook over andere rekeningen dan de schoolrekening in overleg gaan.  Maar bij een stroef lopende scheiding is het af en toe wel de moeite waard om specifieke afspraken te maken en de rekeningen te splitsen. Onderstaande informatie kan de school helpen om te beslissen in welk geval een partner duidelijk aan zijn/haar deel voldaan heeft. Ook al moet elke ouder in principe instaan voor de volledige schuld aan de school. Ook bij specifieke afspraken is het belangrijk om duidelijk te communiceren naar ouders dat openstaande facturen altijd verhaald kunnen worden op beide ouders.


De kosten voor kinderen van gescheiden ouders worden opgedeeld in drie categorieën: verblijfsgebonden, verblijfsoverstijgende en buitengewone kosten. De laatste zijn uitzonderlijke, noodzakelijke of onvoorzienbare uitgaven die gemaakt moeten worden bij toevallige of uitzonderlijke gebeurtenissen. Deze kosten vallen dus buiten het dagelijkse onderhoud van het kind. 

Onderwijs valt (buiten enkele uitzonderingen) onder verblijfsoverstijgende kosten. Die worden meestal alleen gedragen door de ouder bij wie de kinderen gedomicilieerd zijn. Dat is dan meestal ook de ouder die een onderhoudsbijdrage (alimentatie) voor het kind ontvangt. Dat komt omdat de andere ouder, die dus minder gewone kosten heeft, dit moet compenseren. Zo blijft er toch ergens een gelijkheid tussen beide ouders voor hoeveel elk betaalt.

Een buitengewone kost moet verdeeld worden tussen beide ouders en komt bovenop de alimentatie en gewone kosten. Sinds 2 mei 2019 bestaat er een officiële lijst met alles wat als buitengewone kost telt. Deze lijst is indicatief: er kan dus van afgeweken worden door middel van een overeenkomst of een vonnis. Voor onderwijs zijn dat: school- en studiereizen van langer dan één dag, sneeuw- bos- en zeeklassen, aankoop schoolboeken en cursussen vanaf het middelbaar onderwijs, eventueel een pc met de voor de studie noodzakelijke programma's, noodzakelijke materialen die vermeld staan op een door de school afgeleverde lijst.

Bij het maken van specifieke afspraken kan je dus rekening houden met de soort kost.

Administratief gezien bestaat er software die het werken met gescheiden rekeningen vrij vlot doet lopen. Zo kan er een 50/50 verdeling opgesteld worden, een 70/30 of een verdeling die rekening houdt met de aard van de kosten. En vooral dat laatste is interessant in geval van een moeizaam lopende scheiding.

Belangrijk is dat je je als school houdt aan de gemaakte afspraken en daar bij betwistingen altijd naar terug verwijst. Duidelijk, vriendelijk en concreet.
 


Bronnen - geraadpleegd op 5 maart 2020:

Heb jij een vraag voor STOS? Mail naar stos@welzijnszorg.be en wie weet beantwoorden we jouw vraag in de volgende nieuwsbrief.
Copyright © 2020 Samen tegen onbetaalde schoolfacturen, Alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze mail omdat je ingeschreven bent op de mailinglijst van KRIJT.

Ons adres is:
Samen tegen onbetaalde schoolfacturen
Huidevettersstraat 165
1000 Brussel

Wil je je uitschrijven van deze lijst?
Klik dan hier.

Email Marketing Powered by Mailchimp






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
vzw Krijt · Huidevettersstraat 165 · Brussel 1000 · Belgium