Copy
Nieuwsbrief voor lokale besturen - februari 2021
 
  1. Divers en betaalbaar woonaanbod
  2. Kwaliteit van woningen en woonomgeving
  3. Informatie, advies en begeleiding
  4. Vorming en opleiding
1. Divers en betaalbaar woonaanbod

Woonmaatschappijen: info voor lokale besturen en aanvraag facilitators
Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) samen één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Op de website van Wonen-Vlaanderen vinden lokale besturen de voor hen relevante informatie over dat traject.
 
Op die website vindt u ook het formulier waarmee u begeleiding door een facilitator kunt aanvragen. Vul dit formulier in en bezorg het ons ten laatste op vrijdag 5 maart 2021 via woonmaatschappij@vmsw.be. U kunt nu al een aanvraag indienen of op een later tijdstip. Via de ‘Nieuwsbrief voor lokale besturen’ zal Wonen-Vlaanderen de lokale besturen maandelijks de kans bieden een aanvraag in te dienen.
 
Daarnaast kunt u zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief woonmaatschappijen. Die start maart/april 2021. Inschrijven kan via de inschrijvingslink. U opent de link best via Internet Explorer of Google Chrome.


Aanpassingen aan de lokale woontoets voor sociale woonprojecten
Het Ministerieel Besluit van 15 december 2020 met betrekking tot de lokale woontoets bevat twee belangrijke wijzigingen:
  • Vanaf 1 april 2021 zal de BSO- of convenantplanner voor het laatste project met maximaal 10 eenheden kunnen worden overschreden. Een lokaal bestuur kan wel een gemotiveerde uitzondering vragen bij de minister van Wonen, als het met dat laatste project op onverwachte opportuniteiten wil inspelen.
  • Daarnaast voorziet het MB ook in de mogelijkheid tot externe financiering om bijkomende sociale huurwoningen te realiseren zodra het BSO bereikt is of de planner van het woonbeleidsconvenant is opgebruikt. Die wijziging trad op 31 januari 2021 in werking.
Meer info: christof.libbrecht@vlaanderen.be

Nieuw Projectportaal Sociaal Wonen: bevraging en oproep gebruikerspanel
Sinds 18 januari is het vernieuwde projectportaal van de VMSW online. U kunt zich aanmelden via projectportaal vmsw. Had u al toegang, dan hebt u automatisch toegang tot het nieuwe projectportaal. Nieuwe gebruikers kunnen toegang tot de lokale woontoetsen vragen via dit formulier (kies bij ‘Functie’ voor de optie ‘Projectportaal - Lokale woontoets’). 

De VMSW zal de gebruikers - ook de lokale besturen - in de tweede helft van februari bevragen over hun ervaringen met het nieuwe projectportaal. Alle personen met een actieve account kunnen in de tweede helft van februari een korte vragenlijst verwachten.

In maart organiseren we een digitaal overleg met een gebruikerspanel van lokale besturen. We vatten de reacties op de bevraging samen en vertalen ze naar actiepunten. Hebt u zin om mee te werken? Stuur een mailtje naar christof.libbrecht@vlaanderen.be.

Meer info?
Voor praktische hulp kunt u terecht bij de helpdesk: helpdesk@vmsw.be.
Hebt u een fout gezien? Klik in het projectportaal rechtsboven op de knop ‘Meld een probleem’. 
Hebt u een inhoudelijke vraag over het lokaal woonoverleg of de lokale woontoets? Contacteer uw begeleider lokaal woonbeleid bij Wonen-Vlaanderen. 


Voortgangstoets 2020: definitieve onderverdeling in categorieën
Op 11 januari 2021 werd de voortgangstoets 2020 voor het bindend sociaal objectief (BSO) afgerond. De lijst met de definitieve categorisering van gemeenten vindt u op de resultaten voortgangstoets 2020

Vrijstellingen inkomensberekening huursubsidie en huurpremie
Diverse lokale besturen verstrekken lokale huursubsidies of -premies, die geënt zijn op de Vlaamse steunmaatregelen. Voor die laatste gelden sinds 1 januari 2021 volgende vrijstellingen bij de inkomensberekening voor zowel de huursubsidie als de huurpremie:
  • Het inkomen van kinderen tot 18 jaar en van kinderen tussen 18 en 25 die kinderbijslaggerechtigd zijn, wordt volledig vrijgesteld.
  • Het inkomen van gehandicapte gezinsleden wordt gedeeltelijk vrijgesteld voor zover ze een verwantschap tot en met de derde graad hebben met de huurder. De vrijstelling is gedeeltelijk want ze is beperkt tot het maximumbedrag van de inkomensvervangende tegemoetkoming in categorie 2.
Deze vrijstellingen werden ingevoerd in het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 met het wijzigende besluit van 18 december 2020.
2. Kwaliteit van woningen en woonomgeving

Sensibiliseringscampagne ‘Wonen doe je niet op goed geluk’
Wonen-Vlaanderen lanceerde in november 2020 de sensibiliseringscampagne over de minimale woningkwaliteitsnormen ‘Wonen doe je niet op goed geluk’. Op 15 februari start de tweede golf van die campagne en zien en horen we ‘ons gezin’ weer in de spot op tv en radio.
 
Elke gemeente zal een pakketje ontvangen met de affiches en brochures ‘Wonen doe je niet op goed geluk’. We hopen dat die een goed zichtbare plaats in het gemeenteloket krijgen. Wie interesse heeft in meer campagnemateriaal (extra affiches, banners voor de website of artikels,…), kan dat downloaden op Wonen doe je niet op goed geluk.
 
Op de pagina woningkwaliteit kan de burger terecht voor alle actuele informatie over woningkwaliteit. U kunt die link gebruiken om vanop de website van uw gemeente/organisatie door te verwijzen naar meer informatie over woningkwaliteit.

Meer info?
Contact meldpunt woningkwaliteit: woningkwaliteit.oost@vlaanderen.be en woningkwaliteit.west@vlaanderen.be.


Tijdelijke coronasubsidie bij herhuisvesting
Het snel herhuisvesten van bewoners na een onbewoonbaarverklaring of overbewoondverklaring is voor burgemeesters vaak geen sinecure. De coronamaatregelen bemoeilijken die taak nog meer.
Daarom willen we graag de aandacht nog eens vestigen op de tijdelijke coronasubsidie voor gemeenten die bewoners herhuisvesten.
 
Om de lokale besturen bij de herhuisvesting bij te staan verstrekt het Vlaamse gewest tijdelijk een subsidie van maximaal 2.500 euro per herhuisvesting aan gemeenten. De subsidie kan nog aangevraagd worden voor besluiten genomen tijdens de eerste golf in de coronapandemie en geldt ook voor besluiten genomen vanaf 12 november 2020. 

Meer info?
Contact meldpunt woningkwaliteit: woningkwaliteit.oost@vlaanderen.be en woningkwaliteit.west@vlaanderen.be.


Geen vrijstelling sociale huisvestingsmaatschappijen in reglement verplicht conformiteitsattest
Sommige lokale besturen voorzien in hun reglement over de verplichting van het conformiteitsattest (CA) een vrijstelling voor de sociale huisvestingsmaatschappij (SHM). Door die vrijstelling van het verplichte CA ontstaat een ongelijke behandeling tussen huurders van een SHM-woning en andere huurders. Uit rechtspraak over andere reglementen (vb. gemeentelijk heffingsreglement voor ongeschikte en onbewoonbare woningen) blijkt dat dergelijke vrijstelling niet zomaar wordt aanvaard.
Gelet op de beginselen van behoorlijk bestuur moet zo’n vrijstelling altijd goed gemotiveerd zijn.

Meer info: woningkwaliteit.centraal@vlaanderen.be
3. Informatie, advies en begeleiding

Binnenkort nieuwe Premiezoeker
Dit voorjaar lanceert Wonen-Vlaanderen een vernieuwde versie van de Premiezoeker. Het hoofddoel is om alle premies die relevant zijn voor 'Wonen en woningen in Vlaanderen' op een plaats te verzamelen, zodat de burger snel wegwijs raakt in het kluwen van premies op federaal, gewestelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau.
 
Om het project beheersbaar te houden worden lokale premies in de categorieën 'groen aanplanten' en 'de afvalberg verminderen' niet langer opgenomen. Informatie Vlaanderen plant in de toeomst wel een breed project 'Informeren op maat', waarin plaats zal zijn voor een ruime waaier aan premies (wonen, energie, milieu …).
 
De lancering van de nieuwe Premiezoeker gebeurt in twee fasen. Eerst krijgen de lokale besturen toegang tot de website. Daarbij is het de bedoeling dat u bestaande informatie nakijkt en waar nodig corrigeert of aanvult. Zo kunt u de nieuwe omgeving leren kennen en ons eventuele vragen of opmerkingen bezorgen. Daarna wordt de nieuwe Premiezoeker beschikbaar voor de burger.

Meer info: premiezoeker.wonen@vlaanderen.be


Meldpunt problematische woonsituaties
Sinds 1 januari 2021 moet er in elke gemeente van een IGS-project lokaal woonbeleid een fysiek meldpunt zijn voor problematische huisvestingssituaties waar minstens meldingen van discriminatie op de private huurmarkt mogelijk zijn. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia maakte een praktische gids en een infoblad voor de loketmedewerker van het meldpunt.

Meer info: kim.luys@vlaanderen.be of veerle.vandecasteele@vlaanderen.be
4. Vorming en opleiding

Opleidingsaanbod Wonen-Vlaanderen
Wonen-Vlaanderen plant regelmatig opleidingen over diverse thema’s, en dat voor verschillende doelgroepen. Kijk regelmatig op onze website voor een actueel overzicht van alle opleidingen die we aanbieden.

Meer info: opleiding.wonen@vlaanderen.be


Feedback over opleidingen optimalisatie woningkwaliteit
2020 stond voor de afdeling woningkwaliteit in grote mate in het teken van de implementatie van het optimalisatiedecreet en -besluit Woningkwaliteit. Er kroop onder meer heel wat werk in het nieuwe technisch handboek, de VLOK-aanpassingen en het organiseren van opleidingen. We leggen ook de laatste hand aan het handboek ‘Woningkwaliteitsbewaking in uw gemeente’.
 
De opleidingen over de optimalisaties woningkwaliteit werden talrijk bijgewoond door medewerkers van gemeenten, IGS, SHM en SVK.
Uw reacties over de optimalisatie-opleidingen zijn voor ons van groot belang om het aanbod verder te verbeteren. Ontving u een link naar een evaluatieformulier in uw mailbox? Dan hierbij een warme oproep om dat zeker in te vullen.
 
Opleidingen gemist? Geen nood! Ga naar onze opleidingspagina waar u ze allemaal kunt herbekijken.


Woonforum  VMSW
Woonforum, de studie- en netwerkdag voor sociaal wonen, gaat dit jaar digitaal.
Op donderdag 25 maart 2021 organiseert de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) Woonforum via een online platform. Woonforum zal een halve dag (tot 13u) duren: tijdens deze voormiddag kunt u verschillende sessies volgen en is er tijd om te netwerken.
Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier tot donderdag 18 maart. Woonforum is dit jaar gratis.

U vindt meer info over de themasessies in het programma op de website van Woonforum 2021.
© *|2021|* *|Wonen-Vlaanderen|*

Wonen-Vlaanderen
Havenlaan 88 bus 40
1000 Brussel


Schrijf je uit
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Wonen-Vlaanderen · Havenlaan 88 B40 · Brussel 1000 · Belgium