Copy
View this email in your browser

Nyhedsbrev | 4. december 2023
I dette nyhedsbrev:
  • Orientering om reglerne om erstatning og produktansvar
  • Sådan udfases 1.000-kronesedlen

Orientering om reglerne om erstatning og produktansvar ved salg af mangelfulde varer


I forbindelse med tilbagekaldelsen af et parti Green Shot hagl fra markedet, udsender foreningen hermed en orientering om de generelle regler vedr. erstatning og produktansvar.

Erstatningsansvar opstår typisk som følge af salg af mangelfulde varer og misligholdelse af kontrakter. Ved salg af mangelfulde varer kan der - udover at sælger måske er forpligtet til at tage genstanden retur eller ombytte - også opstå et produktansvar, såfremt den solgte genstand ødelægger andre af købers genstande. I kølvandet på den slags sager opstår altid spørgsmålet omkring ansvarsfordelingen, da de fleste produkter typisk sælges via en leverandørkæde til den endelige forbruger.

Grundlæggende set er det altid kontrakten, der er bindende angående fordelingen af ansvar mellem partnere. Men hvor intet andet er aftalt, er det de generelle regler der er gældende. Den, der udbetaler erstatning til skadelidte, har efterfølgende regresmulighed overfor andre parter i leverandørkæden. Her kan kontraktuelle forhold som nævnt have indflydelse på fordelingen af ansvar. Husk også at anmelde skaden til din produktansvarsforsikring. 

Der er fire grundlæggende betingelser, der skal være opfyldt, førend et erstatningsansvar kan realiseres. Betingelserne er som følger;

1. Der skal være et ansvarsgrundlag
2. Der skal være indtrådt et økonomisk tab
3. Der skal være årsagssammenhæng mellem skaden og tabet
4. Tabet skal være en påregnelig følge af skaden

Først skal det dog etableres hvorvidt der er tale om et defekt produkt. Følgende kriterier har betydning ved vurdering af, om et produkt er defekt:

1. Hvordan produktet er markedsført
2. Den forventede anvendelse af produktet
3. Tidspunktet for hvornår produktet blev bragt i omsætning

AD 1: Det vil sige, at hvis produktet er blevet markedsført som et skrøbeligt produkt, er det mindre risiko for, at det vil blive betragtet som defekt, såfremt det skader andre genstande eller personer.

AD 2: Såfremt produktet bliver anvendt til andre formål end intentionen, og derved påfører andre genstande eller personer skade, er det muligt, at produktet ikke er defekt i henhold til produktansvaret. Denne betingelse vil have et naturligt samspil med markedsføringen, da denne vil kunne give vejledning om den forventede anvendelse af produktet.

AD 3: Dette kriterium betyder i praksis, at når vurderingen om et produkt er defekt skal foretages, tages der udgangspunkt i de muligheder der forelå på tidspunktet, da produktet blev bragt i omsætningen. Såfremt der efterfølgende er blevet udviklet nye metoder, der kan gøre lignende produkter mere sikre, inddrages dette ikke i vurderingen.

Erstatningsansvar som følge af produktansvar:
Produktansvar er et særligt erstatningsansvar, som kan opstå, når et produkt skader andre genstande eller fysiske personer. Ansvar for skaden opstår kun, hvis produktet anses som værende ”defekt”, hvilket kan være svært at afgøre i praksis. Derudover giver det ofte anledning til problemer, hvem der hæfter for skadelidtes økonomiske tab. Endvidere skal der sondres mellem skader på personer og forbrugerting, og skader på andre genstande. Skader på personer og forbrugerting er reguleret af et EU direktiv, hvorimod skader på andre genstande baseres på dansk ret. Dette har primært betydning i henhold til ansvarsgrundlaget.

Hvem hæfter for skaden?
Ved produktansvar er der typisk flere der hæfter det økonomiske tab, som følge af den pågældende skade. Det er således både den der juridisk betragtes som ”producent” såvel som ”mellemhandler” der hæfter for tabet. Såfremt der er flere der hæfter for tabet, har skadelidte som udgangspunkt valgfrihed, i forhold til at kræve erstatning. Den der udbetaler erstatningen til skadelidte, vil efterfølgende have regres mulighed i mod de andre parter, såfremt skaden skyldes deres forhold. 


Læs mere om erstatning og produktansvar hos Dansk Erhverv her.

For så vidt angår købeloven, kan du læse mere her.

 

Farvel til 1.000-kronesedlen
fra den 31. maj 2024

I takt med at danskerne gradvist er blevet mere og mere digitale, er behovet for kontanter samtidig blevet mindre. Nationalbanken har derfor besluttet at begynde udfasningen af 1000-kronesedlen, som fra 31. maj 2025 vil være ugyldig. Det skyldes bl.a. et ønske om bedre at kunne bekæmpe hvidvask.

Flere kontanter i cirkulation, herunder flere større sedler og måske også en række mere sjældne sedler, kan give falskmøntnere blod på tanden. Som virksomhed kan det derfor være ekstra vigtigt at tage sig i agt mod falsknerier. Det kan derfor være relevant at uddanne dit personale i at undersøge sedlerne, herunder ved brug af UV-lys og UV-pen.

Læs mere hos Dansk Erhverv om udfasningen og hvordan du ser forskel på falske og ægte sedler.

Sekretariatschef
Matthias Lumby Vesterdal
Tlf. 3374 6761 / 4187 0870
mlv@danskerhverv.dk

 

Sekretær
Käthe Dahl-Jensen
Tlf. 3374 6031
kdj@danskerhverv.dk

 
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2023 Dansk Erhverv, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp