Copy

Nieuwsbrief DKD
Januari 2021

Afgelopen weekend heeft het kabinet de vernieuwde maatregelen bekend gemaakt. De school blijft (in ieder geval) tot 8 februari gesloten. Ondanks dat wij dit enorm jammer vinden, hebben wij er dankzij de inzet en betrokkenheid van de leerkrachten, leerlingen en u als ouder alle vertrouwen in dat wij onze leerlingen de komende weken het beste bieden wat binnen onze mogelijkheden ligt.

In deze nieuwsbrief willen we een blik werpen op de positieve ontwikkelingen binnen ons thuisonderwijs. Wat zijn wij supertrots op alle hardwerkende leerkrachten, leerlingen en ouders! In deze nieuwsbrief leest u dan ook terug waarom wij zo trots zijn. U wordt onder andere geïnformeerd over het thuisonderwijs in de verschillende groepen. Mocht u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen hebben, stelt u deze dan gerust! 

 
Belangrijke data:

20 t/m 30 januari        De Nationale Voorleesdagen - Lees hier boekentips 
28 januari                    Dag van de Poezië


 
Verwachtingen thuisonderwijs 

Elke leerkracht onderhoud zo veel mogelijk de relatie met de klas (online), naast onze taak om te zorgen voor passend aanbod. We hebben veel geleerd van de eerste lockdown, waardoor de verschillen per leerjaar dit keer minder groot zijn. Echter kunnen wij de verschillen niet geheel wegnemen om verschillende redenen:
 
- Bij de bovenbouwgroepen is het passende aanbod eenvoudiger online aan te bieden dan dat dit bij de onderbouwgroepen kan. Ook de onderbouwgroepen doen hun uiterste best om de online contactmomenten te organiseren. 
- Leerkrachten zullen het aanbod van thuisonderwijs moeten combineren met hun eigen thuissituatie, wat per leerkracht verschillend kan zijn. 

Alle leerkrachten doen hun uiterste best om aan bovenstaande verwachtingen te voldoen. Wij horen van veel ouders terug dat ook jullie de uiterste best doen. Ook al is het niet eenvoudig om het schoolwerk te combineren met thuis werken, het huishouden en alle andere bezigheden. We vertrouwen erop dat ieder gezin het, naar vermogen, zo goed mogelijk probeert te doen. 

Wij hopen dat u thuis ook steeds meer in een ritme komt. Een paar tips: 
  • Maak met uw kind een dagplanning
  • Wij verwachten dat uw kind dagelijks het schoolwerk maakt wat de leerkracht aanbiedt. 
  • Neem contact op met de groepsleerkracht bij onduidelijkheden. Probeer deze contactmomenten te minimaliseren, zodat de meeste aandacht van de leerkracht naar de leerlingen kan gaan 
Thuisonderwijs groep 1/2 

Met de kleuters zijn we weer enthousiast begonnen met de tweede lockdown. De ervaringen vanuit de eerste lockdown zijn meegenomen en hierdoor konden we snel van start. De kleuters maken gebruik van de bingokaart. Op deze kaart staan diverse activiteiten voor de verschillende vakgebieden. Binnen de activiteiten kan er gedifferentieerd worden zodat er goed aangesloten kan worden bij het niveau van de kinderen. We krijgen al hele leuke foto’s binnen van kinderen die erg druk zijn met de opdrachten. Super knap! Naast de bingokaart is er ook een verrijkingskalender waarmee de kinderen extra activiteiten kunnen doen. De kleuters vinden het daarnaast ook erg leuk om taken te maken uit een “werkboekje”, net zoals hun grote broer of zus. Hiervoor hebben we een klein boekje met werkbladen gemaakt. De meeste kleuters smullen hiervan. 

Met de kleuters willen we graag contact houden, dus organiseren we ook online momenten met elkaar. We vinden het belangrijk om alle kleuters twee keer in de week te spreken. Naast het individueel videobellen via Teams hebben we ook een groepsgesprek georganiseerd waarmee we een groepsactiviteit doen. Dat bevalt goed en de kleuters vinden het fijn om elkaar te zien! De online momenten zijn niet vrijblijvend en we gaan er dan ook vanuit dat iedereen steeds aanwezig is. Kortom, we zijn goed van start gegaan en vinden langzaamaan onze nieuwe routines weer! 

Thuisonderwijs groep 3/4

Ook de groepen 3 zijn vol goede moed gestart met het thuisonderwijs. Op school zijn de werkboeken en schriften opgehaald. De kinderen hebben een dagrooster waarop ze precies kunnen zien wat ze die dag kunnen gaan maken. Bij diverse vakgebieden zijn instructiefilmpjes gemaakt waarnaar de kinderen kunnen kijken en vervolgens aan de slag kunnen. Tijdens de online momenten via Teams doen de leerkrachten een spel met de klas. Tijdens de meetingen gaat het er vooral om dat de kinderen elkaar even zien en horen. De kinderen zitten iedere keer netjes op tijd klaar en doen goed mee. Het zijn al echte harde thuiswerkers! Vanaf volgende week krijgen de kinderen voor het eerst les over Staal. Dit is een spellingsmethode die vanaf volgende week wordt ingezet. Daardoor zullen de meetingen anders worden ingevuld. Als we de kinderen online zien, zien we dat ze heel goed mee doen en betrokken zijn. Toch kunnen we niet wachten om hen weer in real life te zien!  

Het thuisonderwijs aan de groepen 4 is goed van start gegaan. De kinderen werken volgens een dagschema in hun werkboeken. Ze worden hierbij ondersteund door instructiefilmpjes van de leerkrachten op het YouTube-kanaal van groep 4. Uiteraard hebben de groepen via online contact met elkaar en met de leerkrachten. Tijdens deze bijeenkomsten worden de weekendverhalen gedeeld en oefenen ze tijdens spelletjes allerlei doelen voor rekenen, spelling en taal. Ook worden er online momenten gecreëerd voor de verlengde instructie op de rekendoelen. Daarnaast zijn er extra online momenten waarbij in kleinere groepjes instructie wordt gegeven voor lezen, Kien en Outside the Box. 

Thuisonderwijs groep 5/6

Ping-ping-ping hoor ik al om 08:45, 'Waar blijft de link?!'. De kinderen van groep 6 weten de google hangouts inmiddels goed te vinden. Elke dag om 09.00u (groep 6) en 09.30u (groep 5) starten wij met z'n allen de dag in een videobel-gesprek: vaak met een spelletje, mededeling of herinnering en een aantal vragen. Vervolgens zwaaien we elkaar tot ziens en starten de kinderen zelfstandig met hun weektaak. Net als op school maken zij rekenen, taal, spelling, schrijven etc... Maar zonder leerkracht en mét instructiefilmpjes! 

Als meester of juf van de groepen 6 zitten wij de hele dag stand-by om vragen van leerlingen via een berichtje, mailtje of videobelgesprek te beantwoorden. Daarnaast hebben we vaste moment gepland met een aantal leerlingen om samen te lezen, te rekenen of even te kletsen over hoe het gaat. 

We zijn trots op de zelfstandigheid van alle leerlingen, hun harde werk en het enthousiasme in de hangouts. Ga zo door! 

Thuisonderwijs groep 7/8

In de groep 7 start de schooldag voor de kinderen met een filmpje op google classroom waar de meester de dag opent. Op de digitale weektaak zien de kinderen het schoolwerk voor die dag en in google hangouts kunnen de kinderen vragen stellen en videobellen. Elke dag maken ze een dictee a.d.h.v. een video waarin de meester instructie geeft en een dictee voorleest en nakijkt. Daarna maken de kinderen rekenen, meestal ook met een video met uitleg.

Daarnaast staat in google classroom voor de kinderen dagelijkse activiteiten klaar, zoals topografie, schrijfopdrachten, Engels, creatieve opdrachten en extra werk. Ook is er in de wijk een speurtocht uitgezet met QR-codes en zet meester Luc regelmatig een beweegopdracht online. Elke dag om 10.00 zijn we met de hele klas bij elkaar in google hangouts om bij te praten, een spel te spelen en wat extra uitleg te geven. Instructies geven we, naast de filmpjes, in kleinere groepjes via google hangouts. We proberen de schooldag een duidelijke structuur te geven, veel beschikbaar te zijn voor vragen van kinderen en ruimte te maken voor spelletjes en het uitwisselen van verhalen en ervaringen
. De groepen 8 werken grotendeels hetzelfde als de groepen 7. Zij werken alleen niet met instructiefilmpjes, maar met live (verlengde) instructie momenten.
 

Nieuws vanuit de MR

Beste ouders,

Nu we weer volop in de thuisonderwijsweken zitten, zijn we erg benieuwd naar jullie ervaringen. Mocht je suggesties, klachten of juiste hele positieve ervaringen hebben, deel dat met ons! Op woensdag 17 februari vindt de volgende MR-vergadering plaats. We horen graag jullie ervaringen om hierover in gesprek te gaan met de school.

In november deden we via de klassenapps eenzelfde oproep. We ontvingen een flink aantal berichten. Veel dank daarvoor! De voornaamste geluiden betrof de communicatie met de leerkrachten en directie, en enkele zorgen over de leerprestaties i.v.m. mogelijk achterstanden door corona.

Wij bespraken dit met Annemieke en de leraren geleding. Wat betreft het (ontbreken van) contact en communicatie, (h)erkennen zij dit. De leerkrachten missen dit contact met de ouders zelf ook. Zij zijn met elkaar in gesprek gegaan over hoe zij voor meer verbinding kunnen zorgen. Daarnaast is (en blijft) de oproep; heb je behoefte aan een update over je kind, ook al is er niets bijzonders, neem gerust contact op met de leerkrachten. Ze maken hier heel graag tijd voor. Wil je wat delen met Annemieke, dan geldt, zeker in deze corona tijd, bellen heeft voorkeur voor mailen.  

Wat betreft de leerprestaties; hoewel de lange termijn effecten nog moeten blijken, zijn er nu niet direct zorgen over achterstanden. Leerkrachten letten vooral op a-typisch leergedrag; presteert een leerling anders sinds corona, dan wordt er nader ingezoomd. Indien de school het nodig achtte zijn er gesprekken gevoerd met ouders, aan het einde van afgelopen schooljaar.

We hopen jullie zo voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht je nog vragen hebben, laat het ons weten! Groet, Maartje, Gert en Kyra

Nieuws vanuit de OC

Nog geen ouderbijdrage overgemaakt voor komend schooljaar?  

Zie hier de bijdrage per kind en graag overmaken op rekeningnummer NL06ABNA0488071860 ten name van Oudercie OBS De Kleine Dichter o.v.v. de naam van uw kind(eren) en de groep. 

De kinderen met een u-pas geldt een lager tarief. Hiervoor dient u de u-pas te fotograferen (voor én achterzijde) en te mailen naar ocdekleinedichter@gmail.com.


Verder zoeken we nog steeds een opvolger voor onze secretaris Annet!

Noodopvang

Op school verzorgen we ook nog de noodopvang voor ouders met vitale beroepen en kwetsbare leerlingen. Het aantal leerlingen dat we per dag opvangen ligt tussen de 35 en 80 leerlingen en de aantallen nemen nog toe.
De eerste twee weken konden we het allemaal, zowel u thuis als wij op school nog best combineren, maar we voelen dat het zwaarder wordt. Iedere dag melden zich meer mensen voor de noodopvang. Ook de leerkrachten van groep 5 t/m 7 zullen in de komende weken een bijdrage moeten leveren aan de noodopvang. Daar wordt u via de leerkracht over geïnformeerd.

Toetsen en volgen van onze leerlingen

Gezien de verlengde schoolsluiting zijn wij genoodzaakt onze midden toetsen te verplaatsen. Hierin volgen wij het advies van Cito: eerst twee weken onderwijs en dan toetsen. Vervolgens gebruiken wij de toetsen om te analyseren welke begeleiding nodig is voor de rest van het schooljaar.

Voor de leerlingen van groep 8 wordt er goed nagedacht over een goede procedure naar het voortgezet onderwijs. Wij volgen de richtlijnen die stadsbreed worden afgesproken. Ook hier zullen de midden toetsen gezien worden als middel om leerlingen te helpen met onderdelen die ze nog moeilijk vinden. Ze zijn minder betrouwbaar om mee te nemen in adviezen. Het Cito adviseert een alternatieve wijze die wij zullen gebruiken. Wij gaan uit van kansrijk adviseren.
Kansrijk adviseren is iets anders dan dat voor elke leerling het allerhoogste advies het beste is. Bij twijfel kijken we goed naar de mogelijkheden van de leerling en willen deze kansrijk inzetten. De ouders van groep 8 ontvangen apart nadere informatie over de POVO.

Babynieuws 

Op 20 december 2020 is juf Nadia moeder geworden van dochter Julia. Vader, moeder en dochter maken het heel goed.

Meester Ruben een nieuwe baan

Per 1 februari gaat meester Ruben De Kleine Dichter verlaten. Hij zal als trainee onderwijskundig adviseur bij BMC aan het werk gaan. We zullen hem gaan missen, maar wensen hem veel geluk en succes met deze mooie stap in zijn carrière.

Met vriendelijke groet namens het team, 

Annemieke Teune
Directeur OBS De Kleine Dichter
annemieke.teune@spoutrecht.nl


Heycopplein 1 
3521EX Utrecht
www.dekleinedichter.nl
030 2963585


U kunt zich hier uitschrijven voor deze nieuwsbrief
view this email in your browser






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
OBS De Kleine Dichter · Heycopplein 1 · Utrecht, Utrecht 3521EX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp