Copy
View this email in your browser
I dette nyhedsbrev kan du læse om;
  • Den svenske Højesteret afsiger dom over den danske vinforhandler Winefinder
  • Importstatistik for 2022 ude nu
  • Opdatering om Drukfri Ungdom-samarbejdet
  • Nu kan du melde unødvendigt bøvlede regler til Fødevareministeriet
  • Få tilskud og vejledning til din grønne omstilling
Den svenske Højesteret afsiger dom over dansk vinforhandler
I dag den 7. juli meddelte den svenske Højesteret, at det danske firma Winefinder bliver frifundet i Systembolaget/Winefinder-sagen, hvor de var anklaget for ulovligt salg til svenske forbrugere. Dommen betyder, at fjernsalg af alkoholholdige drikkevarer til svenske forbrugere fra andre EU-lande nu er tilladt - såfremt den pågældende virksomheds udelukkende drives fra udlandet med uafhængige transportører. 

Systembolaget indledte sagen i 2019, og anførte i sin anke til landsretten, at det centrale spørgsmål handler om, hvordan detailbegrebet skal fortolkes. Den nye dom betyder i praksis, at det svenske detailmonopol er blevet begrænset og ikke længere dækker grænseoverskridende fjernsalg af alkoholholdige drikkevarer.

Ifølge en undersøgelse, som VSOD's svenske søsterorganisation, Sprit & Vinleverantörsföreningen, for nylig fik lavet af Kantar Public, kan flere og flere svenske forbrugere forestille sig at handle online - ikke bare fra Systembolagets netbutik, men også fra udenlandske netbutikker. 
Ny importstatistik for 2022 ude nu
Den nye importstatistik for 2022 er færdig og klar til download. Statistikken er gratis at downloade for alle medlemmer af VSOD. 

Danmark importerede i 2022 cirka 167 mio. liter vin, hvilket svarer til et fald på 9 procent i forhold til 2021. Godt 11 procent af bruttoimporten blev reeksporteret, hvormed den danske nettoimport af vin var på knap 147 mio. liter i 2022.

Den danske bruttoimport af spiritus og likør var i 2022 på 13,7 mio. liter ren alkohol, hvilket er stigning på 6,2 procent i forhold til 2021.


Læs alle tallene fra rapporten her
Opdatering om
Drukfri Ungdom-samarbejdet
Drukfri Ungdom blev lanceret i 2020 og fungerede i knapt tre år som et initiativ af en bred kreds af aktører, der alle arbejdede for at indføre en 18-årsgrænse for salg af alkohol. Organisationerne i initiativet delte viden og arrangerede forskellige fælles aktiviteter. Derudover havde samarbejdet succes med at få en højere salgsaldersgrænse på den politiske dagsorden, hvilket blandt andet sås i den daværende socialdemokratiske regerings udspil i foråret 2022 på at hæve den til 18 år. 

Efter folketingsvalget i 2022 og den efterfølgende regeringsdannelse var der bred enighed blandt organisationerne om, at der var behov for at arbejde sammen på en ny måde, og derfor ophæves navnet Drukfri Ungdom samt den finansierede koordinering af fælles aktiviteter.

VSOD vil fortsat arbejde målrettet for at sikre at forbedre den danske alkoholkultur, især blandt unge - herunder arbejde for en salgsaldersgrænse på 18 år for al alkohol. 
Nu kan du melde unødvendigt bøvlede regler til Fødevareministeriet
Fødevareministeren har igangsat et projekt, som skal samle og gennemgå input til regelforenkling på fødevareområdet. Hvis du oplever besværlige eller unødvendige fødevareregler, hører vi derfor meget gerne fra dig.
 
Fødevareministeren har kickstartet projektet ”Lug ud i lovgivningen” for at forenkle regler og fjerne administrativt bøvl for fødevarebranchen i Danmark. Det kan være regler, der er svære at forstå, bøvlede at efterleve, eller ikke give mening i praksis samt byrdefulde administrative opgaver som indberetninger, registreringer mv. Der skal altså luges ud i de regler, der er begrænsende for dit og dine kollegaers arbejde, og som måske pålægger virksomheden unødige omkostninger. Hvis du har bud herpå, hører vi meget gerne fra dig!

Fødevareministeren fremhæver selv eksemplet, at der i Danmark, som det eneste land i EU, er krav om, at æg skal stå på køl i supermarkeder. En regel der kan virke både unødvendig, og som kan spænde ben ude i virkeligheden i forhold til de formål, man gerne vil opnå.

I forbindelse med gennemgangen af regler vil der også være fokus på hvordan forordninger og direktiver fra EU er implementeret, fx efterlyses forslag til, hvordan det kan gøres mere simpelt at overholde de gældende EU-regler, eller eksempler på uens fortolkning af de samme EU-regler i forskellige medlemslande.

For eksempel forsøger Dansk Erhverv at arbejde for en mere ensartet fortolkning i EU-landene af kravet i hygiejneforordningen for animalske fødevarer (forordning 853/2004) til opbevaringstemperaturen på emballerede ferske fiskevarer. I Danmark skal fiskene opbevares ved 0-2 grader i butikker, mens de i Sverige må opbevares ved 2-4 grader.

Kontakt Sekretariatschef, Matthias Vesterdal, på mlv@danskerhverv.dk, hvis du har input eller oplever bøvlede regler, som du ønsker vi bringer videre til Fødevareministeren sammen med Dansk Erhverv.
Få tilskud og vejledning til din grønne omstilling
Nye initiativer giver vejledning til SMV'er der ønsker at lave en bæredygtig omstilling, samt muligt tilskud til at gennemføre den fra Erhvervspuljen.

Erhvervspuljen
Erhvervspuljen er et økonomisk tilskud til danske virksomheder, der vil spare energi og C02. Puljen uddeler i år 3,5 mia. kr. i støtte til den grønne omstilling. Puljen støtter projekter energi- og CO2-besparende projekter med op til 50 procent, og gør det dermed mere rentabelt at investere i en grønnere fremtid.

Private virksomheder kan få tilskud til forskellige projekter, der kan spare på energi eller CO2-udledninger. B.la. kan der søges støtte til for eksempel udskiftning af gaskedler til varmepumper eller fjernvarme, udskiftning af ældre belysning til LED eller intern udnyttelse af overskudsvarme. 


Læs mere og ansøg puljen her.

Virksomhedsguiden til bæredygtig omstilling
Skal din virksomhed i gang med bæredygtig omstilling? Eller vil I arbejde videre med jeres bæredygtighedsinitiativer? Så kan Erhvervsstyrelsens nye digitale vejledning på Virksomhedsguiden hjælpe på vej.

Nye lovkrav er på vej fra EU i form af CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) og CS3D (Corporate Sustainability Due Diligence Directive), som i første omgang rammer de største virksomheder.

Lovkravene vil dog skabe en ”trickle-down-effect”, da de største virksomheder vil stille krav til sine underleverandører og følge op på arbejdet i værdikæderne. Derfor er det også vigtigt, at SMV’erne kommer i gang og videre med deres bæredygtige omstilling, selvom de ikke er direkte omfattet af de nye regler.


Læs mere hos Dansk Erhverv her.
vsod.dk
Vin & Spiritus Organisationen i Danmark

Børsen
Slotsholmsgade
1217 København K
Tlf. 3374 6139 | vsod@vsod.dk






This email was sent to mlv@danskerhverv.dk
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vin & Spiritus Organisationen i Danmark · Slotsholmsgade 1-3 · København K 1216 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp