Copy

Nieuwsbrief voor lokale besturen - mei 2021
 
1. Divers en betaalbaar woonaanbod
2. Kwaliteit van de woning en de woonomgeving
3. Informatie, advies en begeleiding
4. Vorming en opleiding



1. Divers en betaalbaar woonaanbod

Woonmaatschappijen: info voor lokale besturen en laatste mogelijkheid tot aanvraag facilitators

Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) samen één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Op de website van Wonen-Vlaanderen vinden lokale besturen de voor hen relevante informatie over dat traject.
 
Op die website vindt u ook het formulier waarmee u begeleiding door een facilitator kunt aanvragen voor de afbakening van het werkingsgebied. Vul dit formulier in en bezorg het ons ten laatste op vrijdag 18 juni 2021 via woonmaatschappij@vmsw.be. U hoeft zolang niet te wachten: u kan nu al een aanvraag indienen. Dit is tegelijk de laatste keer dat u een aanvraag kan indienen.
 
Blijft u graag op de hoogte van de recentste ontwikkelingen? Schrijf dan in op de nieuwsbrief woonmaatschappijen. Inschrijven kan via de inschrijvingslink. U opent de link best via Internet Explorer of Google Chrome.
Woonmaatschappijen: timing voorstellen werkingsgebied

Aan de vorming van een woonmaatschappij gaat de fase “afbakening werkingsgebied” vooraf. Lokale besturen hebben tot 31 oktober 2021 tijd om een voorstel van afbakening in te dienen. Ze kunnen een aanvraag indienen voor enkel het grondgebied van de eigen gemeente of ze kunnen een aanvraag indienen met meerdere buurgemeenten die één aaneensluitend gebied vormen. Belangrijk is dat de aanvraag past binnen de reeds afgebakende referentieregio’s en rekening houdt met de criteria die bepaald zijn.
 
De timing is ambitieus, daarom is beslist dat aanvragen begin november ook zullen aanvaard worden, mits de datum van goedkeuring van de gemeenteraden dateert van uiterlijk 31 oktober 2021.
 
Om deze aanvragen verder te faciliteren werken we momenteel aan modelformulieren. Centraal hierbij willen we het aanvragen vlot laten verlopen en vormfouten voorkomen.
Evaluatie Voortgangstoets Bindend Sociaal Objectief: bevraging van lokale besturen

Wonen-Vlaanderen voert een jaarlijkse meting en een tweejaarlijkse voortgangstoets van het bindend sociaal objectief (BSO) uit. Daarbij wordt nagegaan hoe ver elke gemeente staat met de realisatie van het BSO. Wonen-Vlaanderen wil deze procedures evalueren, met het oog op minder administratieve last, kortere procedures en efficiëntiewinsten voor alle betrokkenen (Wonen-Vlaanderen én de lokale besturen). Voor deze evaluatie is het van belang de mening van de bij deze voortgangstoets betrokken partijen te kennen.
 
Graag nodigen wij de lokale besturen en de IGS die hen in het proces van de voortgangstoets ondersteunen uit om de enquête Evaluatie Voortgangstoets Bindend Sociaal Objectief: bevraging van lokale besturen tegen 11 juni 2021 in te vullen. Alvast dank bij voorbaat!
Toelichting SVK Pro op 14 en 17 juni (Digitaal)

In samenwerking met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) worden er twee digitale toelichtingsmomenten georganiseerd over de nieuwe procedure SVK Pro.
 
Via SVK Pro worden private initiatiefnemers, zoals projectontwikkelaars, gestimuleerd om woningen te bouwen die zij nadien op lange termijn verhuren aan een sociaal verhuurkantoor (SVK). Ine De Meyer, coördinator speciale overheidsopdrachten van de VMSW, licht de nieuwe procedure SVK Pro en de rol van de lokale besturen toe.
 
Heeft u nu reeds vragen/bedenkingen op basis van de vorige oproep? Bezorg ze ons voor 1 juni via opleiding.wonen@vlaanderen.be.
 
Wanneer: maandag 14 juni van 13u30 tot 14u30 of donderdag 17 juni van 9u30 tot 10u30
 
Meer informatie en mogelijkheid om in te schrijven vindt u op onze website.
2. Kwaliteit van de woning en de woonomgeving

Vlaamse renovatiepremie gaat digitaal vanaf 2 juni

Vanaf 2 juni 2021 kan de Vlaamse renovatiepremie digitaal worden aangevraagd. 
Via een digitaal loket kunnen burgers de premie aanvragen en bewijsstukken zoals attesten, facturen,… opladen.
 
De link voor de digitale aanvragen zal vanaf 2 juni beschikbaar zijn via De Vlaamse renovatiepremie | Wonen Vlaanderen.
VLOK: nieuwe rapporten beschikbaar

De rapporten in VLOK, het Vlaams Loket Woningkwaliteit, zijn aangepast aan de mogelijkheid van lokale besturen om onderzoeken te categoriseren als 'IGS-aanvullende activiteit' of 'Gemeentelijk initiatief'.  Beide rapporten bevatten zowel een overzicht met aantallen als een dossierlijst. Klik op de aantallen om de dossierlijst te openen. U kunt eenvoudig terug naar het overzicht via de terug knop.
Meer info: Welke rapporten kan ik bekijken?
3. Informatie, advies en begeleiding

Gegevensuitwisseling Wonen-Vlaanderen met lokale besturen

Lokale besturen stellen geregeld vragen over het ter beschikking stellen van informatie over de Vlaamse tegemoetkomingen. In het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kan gegevensuitwisseling met betrekking tot de tegemoetkomingen op het vlak van wonen (renovatiepremie, aanpassingspremie, huursubsidie, huurpremie) enkel op basis van een protocol of verwerkersovereenkomst tussen gemeente en Wonen-Vlaanderen.
 
Vanuit Wonen-Vlaanderen worden er twee sjablonen voorzien:
  • Gegevensuitwisseling met Wonen-Vlaanderen om een aanvullende gemeentelijke premie toe te kennen.
  • Gegevensuitwisseling met Wonen-Vlaanderen in verband met niet geretourneerde aanvragen huurpremies.
U kan deze sjablonen aanvragen via privacy.wonen@vlaanderen.be.
Na vervollediging en eventueel advies door de functionaris voor gegevensbescherming (DPO) van uw gemeente bezorgt u het ingevulde document aan bovenstaand mailadres. Wij finaliseren het document zodat de gegevensuitwisseling kan opstarten.
 
Voor vragen over deze procedure kan u terecht bij privacy.wonen@vlaanderen.be.
4. Vorming en opleiding

Inspiratiesessie: kinderen en jongeren in het lokale woonbeleid - 11 juni 2021

Kinderen en jongeren van vandaag zijn de volwassenen van morgen… Wat kunnen zij betekenen in het lokale woonbeleid? Maar ook: hoe kan uw woonbeleid een stem en ruimte geven aan hen?

Tijdens deze inspiratiesessie willen we een aantal bestaande instrumenten en nieuwe initiatieven aanreiken om het wonen van kinderen en jongeren in uw gemeente te versterken. 
 
Tijdens de startsessie duiken we in het thema vanuit een breed perspectief. Het kinderrechtencommissariaat richt onze focus op het grondrecht op wonen voor kinderen en jongeren.
Daarna kan u kiezen uit zes sessies om dieper in te gaan op één van de thema’s.
 
Meer info over de inspiratiesessie vindt u op de website van Wonen-Vlaanderen
Bent u nieuw in het werkveld wonen?

Voor nieuwe medewerkers van lokale besturen en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden lokaal woonbeleid organiseren wij regelmatig digitale kennismakingsmomenten.
We laten jullie kennismaken met het lokale woonbeleid, sociaal wonen, woningkwaliteitsbewaking en het premielandschap. Meer info is terug te vinden op onze website.
Kijk zeker in onze opleidingskalender voor de verschillende data in mei/juni, september en november/december.
 
Interesse of start er in het kort een nieuwe collega en wenst u uitgenodigd te worden? Stuur een mail naar opleiding.wonen@vlaanderen.be.
© *|2021|* *|Wonen-Vlaanderen|*

Wonen-Vlaanderen
Havenlaan 88 bus 40
1000 Brussel


Schrijf je uit
 
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Wonen-Vlaanderen · Havenlaan 88 b40 · Brussels 1000 · Belgium