Copy
Bekijk hier de webversie
               Februari 2023
Het Transmuraal Platform Amsterdam wenst jullie een succesvol en gezond jaar toe, vol mooie transmurale samenwerkingen. 2023 wordt een jaar waarin we eens kritisch naar het samenwerkingsverband gaan kijken. Wat gaat er goed en kunnen we verder brengen? En wat vraagt aandacht? Door dit te doen willen we vooral op goede wijze doorgaan met het realiseren van zorg voor Amsterdammers op de juiste plek. In deze nieuwjaarsgroet blikken we terug op de resultaten van het afgelopen jaar en kijken we vooruit naar de plannen voor 2023.  

Terugblik 2022

De stuurgroep

De stuurgroep had in de vergaderingen van 2022 veel aandacht voor de eerder afgesproken governance. Zo werd het stedelijk draagvlak bijvoorbeeld elke keer goed onderzocht vóór er besluitvorming plaatsvond. Besluitvorming vond bovendien op de juiste plek plaats: in de stedelijke werkgroep als het de inhoud betrof, in de stuurgroep als het stedelijke transmurale projecten betrof en in het Bestuurlijk Overleg als het een verschuiving van inzet of middelen betrof. Door het samen optrekken van de coördinatoren van de verschillende TPA-onderdelen binnen team Sigra, ontstond er dit jaar een sterkere verbinding tussen de stuurgroep en de stedelijke werkgroepen én de stedelijke werkgroepen onderling. Ervaren knelpunten werden gebundeld en in de stuurgroep van adviezen voorzien.

Projectaanvragen

In 2021 ontwikkelde de stuurgroep een format waarmee nieuwe Amsterdamse transmurale projecten kunnen worden ingediend. Initiatieven die betrekking hebben op “juiste zorg op de juiste plek” kunnen via het projectformat worden ingediend bij de stuurgroep. De stuurgroep geeft een inhoudelijk advies, beoordeelt de impact van het initiatief en kijkt naar de (project)organisatie. Als het initiatief grote impact heeft op capaciteit of financiën, agendeert de stuurgroep het initiatief bij het ‘Bestuurlijk Overleg Transmurale samenwerking Huisartsenalliantie en Ziekenhuizen’. Daar geven de bestuurders een eindoordeel en zij bepalen de vervolgstappen. In 2022 zijn 3 projecten beoordeeld. Een aantal projecten uit 2021 liepen dit jaar door. Het format is op te vragen bij coördinator Laura van Zwieten.  

 

 

Ingediend project 

Advies Stuurgroep TPA 

2022 

STA Advanced Care Planning (ACP) 

De STA wordt niet onder de paraplu van TPA uitgewerkt:  

  • Er zijn al succesvolle gremia in de stad die met palliatieve zorg en ACP aan de slag gaan, namelijk de PATZ en Beter Oud. TPA wil indien mogelijk zo veel mogelijk de bestaande structuren in de stad benutten.  

  • Diverse leden van TPA zien graag dat de ICT-vraagstukken eerst worden opgelost (juiste ACP-informatie op de juiste plek en bij de juiste hulpverlener krijgen). 

 

2021 

Osteoporose 

Kansrijk project.  

Status: wordt nader uitgewerkt na lancering nieuwe richtlijn. 

2021 

Zorgpad PDS 

Kansrijk project.  

Status: bestuurders akkoord. Implementatievoorstel wordt uitgewerkt. 

2021 

Spoorboekje Oogheelkunde 

Kansrijk project.  

Status: implementatievoorstel wordt uitgewerkt. 



 

Terugblik stedelijke werkgroepen


Werkgroep COPD-Astma 
De werkgroep besteedde veel aandacht aan de het opstellen van het Formularium COPD-Astma. Dit formularium is getoetst en akkoord bevonden door de achterban. Ook zijn er gesprekken geweest met Zilveren Kruis. De werkgroep is klaar voor de volgende fase: de implementatie.  

Werkgroep DM 

De werkgroep heeft de STA DM herzien volgens de nieuwste richtlijnen en deze is geïmplementeerd. Tevens is de werkinstructie SGLT2 opgeleverd en geïmplementeerd. De werkgroep verkende het opzetten van een stedelijk expertteam DM met Huisartsen+punt. 

Werkgroep CVRM

2022 stond voor de werkgroep CVRM voornamelijk in het teken van de implementatie van het Zorgprogramma Atriumfibrilleren (AF) in Amsterdam. Zorgorganisaties uit de 1e en 2e lijn werken intensief samen om de zorg voor mensen met AF te organiseren. De doelgroep bestaat uit Amsterdammers van 65 jaar ouder, omdat AF bij het ouder worden steeds vaker voorkomt en vaak niet wordt opgemerkt. Er wordt gewerkt aan: 
  • een laagdrempelige en vroegtijdige opsporing van AF in de huisartspraktijk, door de brede inzet van een 1-Lead ECG (Kardia Mobile) voor de huisarts en praktijkondersteuner en  

  • de uitvoering van transmurale afspraken en goede geïntegreerde zorg in de 1e lijn voor mensen met AF.  

Door alle zorggroepen hierin te ondersteunen is de verwachting dat dit na twee jaar voor 80% van alle Amsterdammers die lijden aan AF beschikbaar is. 

Ook is er hard gewerkt om consensus te krijgen tussen 1e en 2e lijn over diagnostiek en behandeling van Hartfalen. Naar verwachting wordt het resultaat hiervan, de stedelijke afspraak Hartfalen begin 2023 gepubliceerd. 

Werkgroep CVA 

In 2022 zijn drie verschillende platforms en groepen (Waardetuin, Stroke Netwerk Amsterdam en werkgroep CVA van Transmuraal platform) die zich bezig houden met CVA nazorg in de stad samengegaan tot een nieuw netwerk : Stroke Netwerkt Groot Amsterdam https://www.sigra.nl/samenwerking-rondom-hersenletsel 

Naast de patiënten zijn alle direct betrokken (para)medici in het netwerk betrokken. Doel van het nieuwe netwerk is om te komen tot waardegedreven zorg. Er zijn verschillende werkgroepen binnen het netwerk die werken aan een uniform patiënt pad, Uniforme voorlichting en voorlichtingsmaterialen, dataverzameling om meer inzicht te geven in en adviezen voor behandeling en nazorg na een CVA 

Werkgroep Huisarts+punt  

2022 en 2023 zijn jaren van professionalisering van het Huisarts+punt. Sinds augustus is Maaike Scheffer directeur. Ze heeft samen met de werkgroep de missie en visie van Huisarts+punt uitgewerkt in een jaarplan voor 2023 onder de titel ‘De Basis op Orde’ en daarmee een heldere koers uitgezet voor het komend jaar. In 2022 zijn al grote stappen gezet. Er is een aanzienlijke uitbreiding van het aantal specialismen en deelnemende zorgaanbieders. Het aantal consulten is het afgelopen jaar verdubbeld. De website is vernieuwd en er zijn nieuwe folders uitgebracht. Huisarts+punt Is dus goed op weg om anderhalvelijns zorg verder vorm te geven, want Huisarts+punt: zo doen wij dat in Amsterdam!  

Verbinding TPA en Amsterdam Vitaal & Gezond

In 2021 hebben de partners van de coalitie Chronisch zieken van Amsterdam Vitaal & Gezond en het TPA elkaar beter leren kennen. TPA is binnen de coalitie een belangrijk platform om de ‘juiste zorg op de juiste plek’ te realiseren en voor tertiaire, secundaire en - waar mogelijk - primaire preventie. 

Plannen 2023

Landelijk en stedelijk is er een beweging te zien van optimale, zinvolle zorg (kwaliteit) op de juiste plek (doelmatig), en door de juiste professional. Als TPA dragen we hier aan bij door een gezamenlijke agendasetting tussen de 1e en 2e lijn. Lees hier het Jaarplan 2023 van TPA. We hebben enkele onderwerpen uitgelicht. Via nieuwsbrieven blijven wij jullie ook in 2023 informeren over de ontwikkelingen.  

Updates STA’s

In 2023 verschijnt een update van de STA Astma-COPD.   

Nieuwe STA’s

In 2023 verschijnt de nieuwe STA Hartfalen.  

Longformularium

In 2023 start de implementatie van het Amsterdams Longformularium. De mogelijkheden hiervoor worden momenteel onderzocht. 

Amsterdam Vitaal & Gezond

Binnen de doelgroepcoalitie Chronisch Zieken wordt in de komende 3 jaar de focus gelegd op de volgende 4 onderwerpen: 
  • Preventiestrategie: passende begeleiding voor stoppen met roken; en inzet op voorkomen dat Amsterdammers beginnen met roken 

  • Passende zorg: uitlichten ontwikkelingen rondom Virtual Ward, Huisarts+Punt en relevante zaken vanuit TPA breed. Daarnaast werken aan verbeteringen aan toegang tot welzijn en zorg; Hoe zorgen we dat Amsterdammers de juiste deur naar de juiste professional weet te vinden? 

  • Samenwerking medisch-sociaal: versterken en verbinden Welzijn op Recept & Krachtige Basiszorg; verstevigen samenwerking tussen zorgverleners en professionals vanuit het Buurtteam 

  • Sociaal medische samenwerking rondom bewegen: toewerken naar een laagdrempelig en doelmatig  beweegnetwerk in de wijk; passend bij de doelgroep 

De structuur binnen de coalitie is herzien en de opdrachten gaan we programmatisch uitwerken. Meer weten? Check de website of wordt lid van de groep op linkedin

Evaluatie en verbetering

In 2022 zijn in totaal 86 TIM-meldingen gedaan tot en met juli.  Zoals velen hebben opgemerkt, heeft Sigra medio 2022 de mogelijkheid om een incident te melden tijdelijk uitgeschakeld om juridische redenen. Er bestond onduidelijkheid onder Functionarissen Gegevensbescherming (FG’s) over de vraag in hoeverre de verwerking van persoonsgegevens die gepaard gaat met een TIM-melding AVG-proof was. Inmiddels is TIM weer in de lucht! Lees het heel nieuwsbericht hier.  

Nieuwe website TPA

De huidige website is niet zo gebruiksvriendelijk en niet alle functies worden benut. In 2022 startte een projectteam dat de website grondig zou gaan herzien. Het traject was iets ingewikkelder dan van te voren gedacht en het project loopt in 2023 door. Wil je meedenken? Mail coördinator Laura van Zwieten.  

Het Transmuraal Platform Amsterdam is het coördinerende platform tussen de 1e en de 2e lijn in Amsterdam, dat helpt, faciliteert en erop toeziet dat de stedelijke transmurale afspraken worden gemaakt, geborgd en nageleefd. 
Hierdoor kan er optimale zorg, op de juiste plaats, door de juiste zorgprofessional, aan de patiënt worden gegeven.

Het platform wordt gecoördineerd en ondersteund door Sigra. De coördinator van het platform is Laura van Zwieten.

Email
Website
LinkedIn
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Sigra.

Maassluisstraat 574A, 1062 GZ Amsterdam
T: 020-512 88 88 | E: 
sigra@sigra.nl

Aanmelden | Afmelden | Gegevens wijzigen | Bekijk online | Website