Copy

Nieuwsbrief DKD
Februari 2020

 
Belangrijke data:

Vanaf 10 februari        Adviesgesprekken groep 8
19 februari                  MR vergadering
20 en 21 februari        Studiedagen
22 februari                  Voorjaarsvakantie

2 maart                       Rapport wordt uitgereikt
Vanaf 3 maart             Rapportgesprek met ouders en kind

 
  •  Wist u al dat u hier verschillende zaken online kunt regelen? Zo kunt u gegevens wijzigen, verlofaanvragen doen en ons toestemming geven voor het verstrekken van medicatie voor uw kind.
  • Wilt u er op letten dat de kinderen om 8.25 uur binnen zijn, zodat de les om 8.30 uur kan beginnen?
Stakingsdagen - Toekomstgericht onderwijs

Donderdag 30 januari en vrijdag 31 januari was de school gesloten om aandacht te vragen voor het groeiende lerarentekort en de positie waarin het onderwijs van Nederland zich momenteel bevindt. Met het team van De Kleine Dichter hebben wij in de bossen van Amelisweerd nagedacht over een toekomstbestendige Kleine Dichter. Vanuit een grote verzameling artikelen over de verschillende onderwerpen binnen het primair onderwijs (ouderparticipatie, nieuw curriculum en vele anderen) heeft het team in presentaties aan elkaar een toekomstbeeld geschetst. Tot slot is deze dag door de teamleden samengevat in brieven die geadresseerd waren aan leerlingen, ouders, bestuurders en gemeenteraadsleden.

Hier leest u meer over de inhoud van deze dagen.

Ouderpanel - Toekomstgericht onderwijs
 
Ouders zijn gevraagd om te participeren in een dialoog over het toekomstgerichte onderwijs. Allereerst werd DKD in 2032 gepresenteerd door een aantal leerlingen. De ouders stelden verdiepende vragen aan de leerlingen en vervolgens ontstond een waardevol gesprek over de toekomst van het onderwijs. Bovendien konden ouders kennis maken met onderwijsconcepten als methode  onafhankelijk leren  (zoals bij basisschool Laterna Magica ) en  internationalisering . Hier lees je een verslag van deze dialoog. 

Leerlingen: uit het dialoog is voortgekomen dat leerlingen meer regie over hun lesaanbod willen. Bewegend leren, aanbod van verschillende talen, culturele vakken en kennis over de wereld zouden de leerlingen willen vergroten in het lesaanbod. Ook mogen de oudere leerlingen de jongere leerlingen meer helpen, al blijven ze de leerkracht wel belangrijk vinden. De rol van de conciërge en onderwijsassistentes zouden vervangen kunnen worden door robots. 
 
Ouders: uit het dialoog is voortgekomen dat ouders de school graag zouden verplaatsen naar een bosrijke omgeving, waar de kinderen veel buiten kunnen leren, bewegen en ontdekken. Een omgeving waar hun kind kan oefenen om te participeren in een (internationale) mini-samenleving. Waarbij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en andere vaardigheden het aller belangrijkste is. Een opmerking van een ouder:  'In het bezit zijn van vele vaardigheden wordt in de toekomst veel belangrijker, dan kennis  bezitten over bijvoorbeeld de wereldoorlogen.' Een idee van een ouder: vier dagen in de week ontwikkelen van vaardigheden in de 'mini-samenleving' en één dag lopen zij, onder begeleiding van ouders, 'stage' in de echte samenleving. Deze 'stagedag' biedt het team DKD ruimte om te werken aan onderwijsontwikkeling en professionalisering. 


Gezamenlijke ambities tussen leerlingen, ouders én leerkrachten:
  • Meer participatie tussen leerlingen, ouders, kinderdagverblijven, VO, robots;) en andere buitenlandse scholen (mini-samenleving).
  • Meer ontdekken, onderzoeken, (buiten) bewegen / spelen binnen het onderwijsaanbod.
  • Meer aandacht voor persoonlijke groei en de ontwikkeling van vaardigheden bij de leerlingen. 

Nieuws vanuit de MR

-OPROEP-
Heb jij prangende vragen over het onderwijs op De Kleine Dichter, wil jij jouw ervaringen met de school delen met andere ouders en leraren? We nodigen je van harte uit om aan te sluiten bij een MR-vergadering. Je mag een dilemma inbrengen, maar ook 'alleen' toehoorder zijn. Sluit vooral aan als je interesse hebt! Dat kan op woensdag 19 februari om 13.30 uur of donderdag 2 april om 19.30 uur


Mijn Kind Online - Bijeenkomst woensdag 10 juni 
TikTok, YouTube, Insta: wij zijn er zelf niet mee opgegroeid en moeten er nu wel wat van vinden bij het opvoeden van onze koters. Worstel je hier wel eens mee? Je wilt je kind goed begeleiden maar weet wellicht niet altijd hoe. De MR organiseert op woensdag 10 juni een informatiebijeenkomst. Het duurt nog even, maar je kunt het maar alvast gepland hebben!   
 

Winter-groenmiddag in speeltuin De Boog 

Aan de Merwedekade ligt - een beetje verscholen - een grote, groene oase waar veel kinderen met hun ouders komen spelen. Wat veel mensen niet weten is dat het bestuur en het onderhoud van De Boog voornamelijk gedaan wordt door vrijwilligers. Er zijn altijd klusjes te doen en vooral het groen vraagt veel aandacht.

We zijn dan ook op zoek naar buurtbewoners (jong & oud, groot & klein) die hun handen uit de mouwen willen steken, onder leiding van tuinman Pieter Wagenborg. We organiseren ieder tuinseizoen een groenmiddag om met zijn allen enkele tuinklussen aan te pakken.

Op zaterdag 15 februari, van 13.00u -17.00u hebben we de winter-middag. We gaan o.a. wilgen knotten en snoeien. Komen jullie helpen? Gezellig als je je klas- en buurtgenootjes meeneemt. Het is niet nodig om kennis van tuinieren te hebben. Samen maken we de tuin nog mooier! Klik hier voor meer informatie. 

De grote Utrechtse boekverhuizing

Op zondag 16 februari verhuist de Centrale Bibliotheek Utrecht alle kinderboeken van de Oudegracht naar het nieuwe pand aan de Neude, dat op vrijdag 13 maart haar deuren opent. Maar al die kinderboeken verhuizen, dat kan de bieb niet alleen! Daarom roept ze alle kinderen in Utrecht op om te helpen met de Grote Utrechtse Boekverhuizing. Om het voor iedereen gemakkelijk te maken naar het centrum te komen rijden vanuit verschillende wijken gratis pendelbussen. Meer informatie vindt u hier

 

Dit schooljaar zijn er drie gymleerkrachten werkzaam bij ons op school. Laura (gr. 1/2), Femke en Erwin (3 t/m 8) stellen zich graag aan u voor:

Sinds ik terug ben van mijn zwangerschapsverlof, ben ik gym gaan geven aan de vijf kleutergroepen. Ik had hier enorm veel zin in. Ten eerste omdat ik zelf leerkracht ben bij de kleuters (vorig schooljaar in groep 1/2D en dit jaar vervang ik collega's die ambulante tijd hebben), maar ook omdat ik na de Pabo de gymopleiding heb gevolgd. Daarom maakt het erg leuk dat ik de gymlessen aan de kleuters mag geven. 

Elke woensdag doe ik dit in een speellokaal met uitdagende materialen. De drang om te bewegen is dan namelijk groot. Daarom zorg ik ervoor dat er wekelijks iets nieuws en uitdagends klaar staat. Op deze manier komen alle bewegingsonderdelen aan bod, maar komen de onderdelen ook met regelmaat terug om de beweging te verbeteren. 

Een gymles bestaat meestal uit vier onderdelen. De kinderen worden dan verdeeld over de vier onderdelen. Na verloop van tijd draaien de groepjes door naar een ander onderdeel. Het werken in groepjes geeft goede mogelijkheden tot differentiatie en begeleiding. Naast het bevorderen van bewegingsgedrag staat ook samenwerking en zelfontplooiing centraal. Ik vind het heel waardevol om hieraan te mogen bijdragen.

 

Ik ben Femke en ben al een aantal jaren werkzaam op De Kleine Dichter. Eerst alleen als groepsleerkracht, maar sinds twee jaar ook als vakleerkracht gym. Op maandag geef ik met veel plezier gymles aan verschillende groepen van De Kleine Dichter.  Tijdens de lessen vind ik het belangrijk dat de kinderen lekker aan het bewegen zijn, maar ook ervaren dat als ze oefenen ze meer kunnen en durven dan ze vooraf hadden verwacht. Als vakleerkracht gym ben ik ook betrokken bij het organiseren van de sportdag of de sponsorloop. 

In mijn vrije tijd ga ik regelmatig een stukje wandelen of naar de sportschool, maar het meest gelukkig word ik van duiken. Dit probeer ik dan ook minimaal 1 keer per jaar te doen.

 

Voor wie mij nog niet kent, mijn naam is Erwin Bralten, 42 jaar jong en op dinsdag en donderdag verzorg ik de gymlessen op de Kleine Dichter. Dat doe ik hier inmiddels al sinds maart 2008, dus ik loop hier al een tijdje mee op de Kleine Dichter.  Een sportliefhebber in hart en nieren, zowel om zelf te doen (squash, badminton, hardlopen), als te kijken. Mijn hoop is altijd dat ik wat van mijn passie voor sport en bewegen kan overdragen op mijn leerlingen.

In mijn gymlessen vind ik het vooral belangrijk dat leerlingen met elkaar plezier hebben in het bewegen, een breed scala een verschillende bewegingsactiviteiten krijgen aangeboden en er zodoende ook achter komen welke bewegingsactiviteiten bij hem of haar passen. Naast het verzorgen van de gymlessen hou ik me op de Kleine Dichter ook bezig met de organisatie van de sponsorloop / sportdag en inschrijving en deelname aan de diverse schoolsporttoernooien waar wij als kleine dichter aan meedoen, in die hoedanigheid ontvangt u als ouder waarschijnlijk ook wel regelmatig een email van mij met de vraag of uw zoon of dochter zich voor een van deze toernooien wil inschrijven.

 

Ouderbijdrage

De einddatum voor het overmaken van de ouderbijdrage is al een tijdje verstreken. Mocht u deze betaling om bepaalde redenen nog niet hebben overgemaakt, bekijk dan hier wat de bijdrage per kind is. Graag de bijdrage z.s.m. overmaken. 

Jeugdtheater - Kanaal30 - zondag 16 februari

Woeste Willem is een vertelvoorstelling van Harro van Lien over stoer doen, bang zijn en over vriendschappen die je niet aan ziet komen. Het is een bewerking van het bekende boek Woeste Willem van Dieter en Ingrid Schubert. Deze 5e editie van Jeugdtheater aan het Kanaal (Kanaalweg 30) is op zondag 16 februari en start om 11.00 uur. Kijk hier voor meer informatie.

CITO toetsen op De Kleine Dichter

Op De Kleine Dichter kijken wij naar groei in de ontwikkeling van onze leerlingen. Om onze leerlingen goed te kunnen volgen maken wij, naast de methodetoetsen en observaties van de leerkracht, gebruik van het leerlingvolgsysteem van Cito. De toetsen van het leerlingvolgsysteem nemen wij af vanaf groep 2.

Op school vinden we het belangrijk om voor de leerlingen niet té veel nadruk te leggen op de toetsen. Wij zien de toetsen als een middel om te meten hoe de leerling zich ontwikkelt ten opzichte van zichzelf en ten opzichte van het landelijk gemiddelde. De website van Cito geeft over de toetsen het volgende aan:

Een toets laat zien ‘waar ben je goed in?’ en ‘waar kun je je nog in ontwikkelen?’ Onze volgsystemen en toetsen laten de verbeterpunten van uw kind zien, maar ook wat juist zijn of haar sterke kanten zijn. De leerkracht ziet veel meer van een leerling en baseert zijn oordeel niet alleen op toetsscores. Meer lezen? Klik hier

Kinderen ontwikkelen altijd. Soms is een score lager dan een vorige. De leerkracht gaat in dat geval dan de toets analyseren en wellicht extra stappen zetten om te kijken wat er nodig is. In de groepen 1 en 2 ligt de focus op de brede ontwikkeling van de leerling. 

Wat doen onze leerkrachten met de toetsresultaten?

  • Signaleren: elke jaargroep heeft einddoelen, de middentoetsen zijn een signaal of er een interventie nodig is.

  • Analyseren: door toetsen te analyseren kan de leerkracht gerichte interventies plegen.

  • Handelen: de leerkracht kan het aanbod differentiëren in de groep, passend bij het ontwikkelingsniveau van de leerlingen.

  • Evalueren: Wat heeft gewerkt de afgelopen periode? Wat wil de leerkracht anders? Zowel voor de groep als voor de leerling.

In onze gesprekkencyclus met kind en ouders vinden wij het belangrijk dat kinderen leren eigen leerdoelen op te stellen. Hierbij richten we ons niet alleen op cognitieve doelen. Werkhouding, planning en organisatie, zelfredzaamheid, spelen met andere kinderen zijn nét zo belangrijk. Naast de cognitieve ontwikkeling monitoren wij betrokkenheid en welbevinden van de kinderen twee keer per jaar.

'Dichter'bij...

de onderbouw

de bovenbouw

Met vriendelijke groet namens het team, 

Margriet Kouwenhoven
Directeur OBS De Kleine Dichter
margriet.kouwenhoven@spoutrecht.nl



Heycopplein 1 
3521EX Utrecht
www.dekleinedichter.nl
030 2963585


U kunt zich hier uitschrijven voor deze nieuwsbrief
view this email in your browser






This email was sent to marco.gerdes@spoutrecht.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
OBS De Kleine Dichter · Heycopplein 1 · Utrecht, Utrecht 3521EX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp