Copy


Nieuwsbrief voor lokale besturen - maart 2021



1. Divers en betaalbaar woonaanbod
2. Kwaliteit van woningen en woonomgeving
3. Vorming en opleiding

 

1. Divers en betaalbaar woonaanbod


Oproep voor projecten met een vernieuwend of experimenteel karakter

Met deze projectoproep wil de Vlaamse minister van wonen intergemeentelijke samenwerkingsverbanden stimuleren om projecten met een vernieuwend of experimenteel karakter op te zetten. Een vernieuwende of experimentele invulling van de Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokale woonbeleid staat centraal in deze open oproep. Daarom verwacht Wonen-Vlaanderen projecten rond een divers en betaalbaar woonaanbod, de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving of rond het informeren en begeleiden van burgers met woonvragen.
 
Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen hun projectvoorstel indienen tot en met 31 augustus 2021. De projecten kunnen vanaf 1 januari 2022 van start gaan. De maximale looptijd per project is drie jaar.

Wonen-Vlaanderen biedt twee online infosessies aan over deze oproep, op dinsdag 23 maart 2021 of op vrijdag 26 maart. Inschrijven kan via infosessie open oproep.

Meer informatie: oproep voor projecten met een vernieuwend experimenteel karakter.
Contact: lokalebesturen.woonbeleid@vlaanderen.be.

Woonmaatschappijen: informatie voor lokale besturen en aanvraag facilitatoren


Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) samen één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Op de website van Wonen-Vlaanderen vinden lokale besturen de nodige informatie over dat traject.
 
Op die website vindt u ook het formulier waarmee u begeleiding door een facilitator kunt aanvragen. Vul dat formulier in en bezorg het ons ten laatste op vrijdag 9 april 2021 via woonmaatschappij@vmsw.be. U kunt nu al een aanvraag indienen of op een later tijdstip. Via de ‘Nieuwsbrief voor lokale besturen’ zal Wonen-Vlaanderen de lokale besturen maandelijks de kans bieden een aanvraag in te dienen.
 
Daarnaast kunt u zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief woonmaatschappijen. Die start maart/april 2021. Inschrijven kan via de inschrijvingslink. U opent de link best via Internet Explorer of Google Chrome.

Tweede principiële goedkeuring ontwerpdecreet over vorming en erkenning woonmaatschappijen


De Vlaamse Regering keurde op 5 maart 2021 een tweede keer het ontwerp van decreet dat onder meer de invoering van de woonmaatschappijen regelt goed.
Dit ontwerpdecreet bevat o.a. bepalingen over het werkingsgebied van de woonmaatschappijen en de verdeling van de stemrechten tussen de lokale besturen.
 
Meer informatie: 
tweede principiële goedkeuring ontwerpdecreet vorming en erkenning woonmaatschappijen.

Handleiding voor de opmaak van een lokaal toewijzingsreglement


Naar aanleiding van de nieuwe omzendbrief rond de opmaak van een lokaal toewijzingsreglement werd ook de handleiding voor lokale besturen bijgewerkt. De richtlijnen in die handleiding zijn niet gewijzigd ten opzichte van de vorige versie, maar ze bevat wel een aangepaste verwijzing naar de artikelen in de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Meer info: 
sociaal wonen: lokaal toewijzingsbeleid voor sociale woningen.

2. Kwaliteit van woningen en woonomgeving


Aandachtspunten bij de opmaak van een reglement verplicht conformiteitsattest

Een reglement waarmee een gemeente het Conformiteitsattest (CA) verplicht stelt, moet door de minister worden goedgekeurd. De minister gaat na of het reglement strookt met de bepalingen van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
In de reglementen verplicht CA die ter goedkeuring worden voorgelegd, lijken enkele knelpunten geregeld terug te keren. Om te vermijden dat het gemeentelijke reglement daardoor niet of slechts gedeeltelijk of voorwaardelijk zou kunnen worden goedgekeurd vindt u een lijstje met aandachtspunten op de website van Wonen-Vlaanderen.

Meer informatie: 
het conformiteitsattest verplichten of de geldigheid ervan beperken.
Contact: tim.jamee@vlaanderen.be of woningkwaliteit.centraal@vlaanderen.be.

Zelf de kwaliteit van een woning testen met de Woningkwaliteitswijzer


Met de woningkwaliteitswijzer kan een burger nagaan hoe het staat met de kwaliteit van een woning en bekijken hoe die nog verder te verbeteren of aan te pakken. Niet alleen de woningeigenaar, maar ook een huurder of koper die mogelijk een woning op het oog heeft, kan er gebruik van maken.

Per thema (kwaliteitsaspect of woningonderdeel) kan de gebruiker een vragenlijst doorlopen waarmee de woningkwaliteit wordt getoetst of om meteen de informatie te raadplegen.
 
Na het beantwoorden van de vragen kan de gebruiker de resultaten downloaden. Wanneer de gebruiker de eigenaar van de woning is en inlogde via de woningpas, blijven de resultaten ter beschikking in de woningpas.
Op die manier geeft de woningkwaliteitswijzer niet alleen inzicht in mogelijke problemen in de woning maar ook concreet advies over hoe hiermee aan de slag te gaan.

De Woningkwaliteitswijzer is rechtstreeks toegankelijk (voor om het even welke woning), maar ook (als eigenaar) via de Woningpas.

Overlegtafels centrumsteden rond proactief woningkwaliteitsbeleid


Sinds 2020 organiseert Wonen-Vlaanderen in samenwerking met de VVSG een overlegtafel met de 13 Vlaamse centrumsteden rond een proactief woningkwaliteitsbeleid. Verschillende centrumsteden hebben op die overlegtafel al hun eigen proactieve werking voorgesteld. Op de website van Wonen-Vlaanderen vindt u die presentaties en een kort verslag van elke overlegtafel.
Er wordt ook een video-opname gemaakt van elk digitale overleg. Wie die opname graag wil bekijken kan daarvoor contact opnemen met Wonen-Vlaanderen.

Meer informatie: overlegtafel centrumsteden rond proactief woningkwaliteitsbeleid.

Contact: tim.jamee@vlaanderen.be of woningkwaliteit.centraal@vlaanderen.be

Kijk en leer: leegstand en verwaarlozing


Gemeenten spelen een belangrijke rol in het opsporen, registreren en aanpakken van leegstand en verwaarlozing. Op onze website vindt u daarover handleidingen en een aantal filmpjes.

Leegstand Verwaarlozing Hebt u nog vragen over leegstand en verwaarlozing? Neem dan zeker contact op met uw begeleider lokaal woonbeleid.

3. Vorming en opleiding


Inspiratiesessie: kinderen en jongeren in het lokale woonbeleid op 11 juni 2021, 9u00 tot 12u30

In het Vlaams Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan zijn doelstellingen opgenomen over het recht op wonen:
“De Vlaamse overheid ondersteunt de lokale besturen bij de uitwerking van hun lokale woonbeleid. In dat ondersteuningsaanbod zal het agentschap Wonen-Vlaanderen de nodige aandacht vragen voor de positie van kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Die focus zal gelegd worden zowel in de opleidingen die het agentschap organiseert voor de lokale besturen als in de ondersteuning op maat van elk lokaal bestuur afzonderlijk.”
Op 11 juni 2021 zullen we, in verschillende digitale sessies en workshops, lokale besturen een aantal instrumenten aanreiken om aandacht te schenken aan de positie van kinderen en jongeren in het lokale woonbeleid.
 

Meer informatie: opleidingskalender
Contact: marie.leroy@vlaanderen.be of veerle.vandecasteele@vlaanderen.be
© *|2021|* *|Wonen-Vlaanderen|*

Wonen-Vlaanderen
Havenlaan 88 bus 40
1000 Brussel


Schrijf je uit
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Wonen-Vlaanderen · Havenlaan 88 B40 · Brussel 1000 · Belgium