Jos haluamme pitää talvet, tekojen aika on nyt

Kanta-Hämeen talvet ovat lyhenemässä. Suomalaistutkijoiden mukaan 50 vuoden kuluttua talvi jää Kanta-Hämeessä joka viides vuosi kokonaan tulematta.

Golfmailat viuhuvat vetisellä viheriöllä, pajunkissat kukkivat ja peipot laulavat.

Kuluva tammikuu on ollut poikkeuksellisen leuto, jopa kymmenen astetta pitkän ajan keskivertoa lämpimämpi. Tällä viikolla lämpötila nousi Kanta-Hämeessä tyypillisiin huhtikuun puolenvälin lukemiin.

On harvinaista, että yhtenäinen lumipeite ulottuu tässä vaiheessa vasta Pohjois-Karjalasta Meri-Lappiin.

Suomen ympäristökeskuksen kehityspäällikkö ennakoi, että tästä vuodesta saattaa tulla ensimmäinen, jolloin Etelä-Suomen suurimpien järvien selät eivät jäädy laisinkaan.

Vaikka yksittäinen leuto talvi ei ole todiste ilmaston lämpenemisestä, tämä on vasta esimakua tulevasta.

Ilmastotutkijoiden mukaan saamme alkaa totutella vetisiin, tuulisiin ja pimeisiin sydäntalviin. Meneillään olevan ilmastonmuutoksen myötä kylmistä ja aurinkoisista lumitalvista tulee entistä harvinaisempia.

Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden tuore julkaisu arvioi talvien lyhenevän Suomessa vuoteen 2070 mennessä 30–60 päivällä.

Kanta-Hämeen korkeudella talven ennakoidaan lähes puolittuvan. Kun terminen talvi kestää nykyisin noin 4,5 kuukautta, viidenkymmenen vuoden kuluttua sen pituus on enää ehkä vain 2,5 kuukautta.

Ennusteen mukaan noin joka viides vuosi terminen talvi jäisi Hämeessä kokonaan saapumatta. Silloin lämpötila ei siis laskisi missään vaiheessa kolmen viikon ajaksi miinukselle.

Talvien lyheneminen ei automaattisesti tarkoita kesien pidentymistä. Eniten Etelä-Suomessa pitenevät tutkijoiden mukaan välivuodenajat kevät ja syksy.

Syysmyräköiden ja keväänharmaiden sadesumujen ystäville on siis luvassa entistä runsaammin perienglantilaisia kumisaapaskelejä.

Ennuste perustuu malliin, jonka mukaan maapallon keskilämpötila nousee esiteollisesta ajasta kahdella asteella. Maailman päättäjien yhdessä sopiva tavoite on ollut pysäyttää lämpeneminen ennen sitä.

Toteutuneiden ilmastotekojen valossa tavoitteen on arvioitu olevan epärealistinen. Viimeistään nyt on siirryttävä sanoista tekoihin.