Tipulle koti, pojille tie­nes­tiä – Mus­ta­jär­ven pojat kek­si­vät vaih­te­lua etä­kou­luun

Kirsi Junttila
Leevi Mustajjärvi ripustaa tuliterää linnunpönttöä pihakoivuun. Kun Leevi Mustajärvi asentaa pöttöä puuhun, pitävät pikkuveljet Nuutti, Antti ja Niilo (takana)  tikkaita pystyssä.
Leevi Mustajjärvi ripustaa tuliterää linnunpönttöä pihakoivuun.
Leevi Mustajjärvi ripustaa tuliterää linnunpönttöä pihakoivuun.
Kuva: Kirsi Junttila

Koronarajoitukset saivat ruukkilaiset Mustajärven pojat Leevin, 9, Niilon ja Nuutin, 8, sekä Antin, 7, kihisemään tekemisen halua. Koska koulukavereiden kanssa ei voi touhuta, piti keksiä itse mielenkiintoista vaihtelua etäkoululle.

Pojissa heräsi yrittäjähenki. Jotain myymällä voisi kerätä rahaa uusiin polkupyöriin, reippaat ja näppärät pojat tuumivat.

Koska on kevät ja muuttolinnut alkavat palailla näillekin nurkille, saivat pojat ajatuksen ryhtyä rakentamaan linnunpönttöjä.

– Haluttiin tehdä jotain hyödyllistä, sanoo Niilo.

– Käsillä tekeminen kiinnostaa, sanoo Nuutti.

Vanhempienkin mielestä ajatus oli oikein hyvä, ja niin isä haki rautakaupasta Niilon mukaan ehkä kolme lautaa ja muuta pönttövärkkiä. Äiti ryhtyi markkinoimaan tuotetta WhatsApp-ryhmissä.

Markkinointiviestintä upposi ryhmäläisiin ja tilauksia ropisi 12 pöntön verran. Pojat ovat nakutelleet valmiiksi seitsemän, jotka he ovat äidin kanssa käyneet viemässä asiakkaille.

Palvelu pelaa viimeisen päälle, ja tarvittaessa Leevi ripustaa pöntön puuhun kokenein ottein. Ripustukseen he ovat kehitelleet puuystävällisen narumenetelmän. Samalla systeemillä laitettu pönttö on pysynyt Mustajärven pihapuussa monta vuotta, eikä se ole ollut myrskyistä moksiskaan.

Rakennuspuuhissa isä on ollut avustajana ja hanslankarina.

– Isä on neuvonut miten laudat laitetaan, pojat kertovat.

Nikkarointi onnistuu Leeviltä jo hyvin, sillä hän on pienestä pitäen tehnyt käsillään milloin mitäkin. Isoveljen puuhia seuranneet kaksoset Niilo ja Nuutti innostuivat myös puuhommista ja heidän vanavedessään Anttikin otti vasaran käteensä.

Kaksi vuotta sitten Leevi oli jo mukana rakentamassa puumajaa. Tekemisen puutteessa maja tuli myöhemmin purettua, mutta kesän aikana pojat aikovat tehdä sen uudestaan.

– Siitä tulee pienempi ja se tulee metsään kahden kuusen väliin, Niilo paljastaa.

– Siihen tulee katoskin ja teranssi, jatkaa Nuutti.

Linnunpönttö maksaa seitsemän euroa, joten aika monta pojat saavat tehdä polkupyörien eteen. Mutta ei hätää, syksyllä he aikovat laajentaa yritystoimintaa marja-alalle.

Luonnonvarapuolelta bisnestoiminta sai alkunsakin, sillä aluksi pojat aikoivat ryhtyä kalastamaan ja myydä saaliinsa. Se osoittautui huonoksi ajatukseksi, joten myyntiartikkeliksi vaihtui puu-ukko. Ei sellainen Vaahteramäen Eemelin tyylinen puukolla vuoltu, vaan sahalla ja poralla työstetty hienostuneempi versio.

Bisnesmaailman ankara kysynnän laki taisi torpata puu-ukkojen tuotannon heti alkuunsa, mutta tilalle löytyi ajankohtainen linnunpönttö. Niitä pojat tekevät etäkoulun lomassa eivätkä yhtään kaipaa tavalliseen kouluun.

– Ei tarvii olla koko ajan koulussa. Ollaan jo liikaa totuttu kouluun, sanoo Niilo.