Kasvomaskin käyttö vaatii huolellisuutta – Näin käytät maskia oikein

Kasvomaski voi oikein käytettynä vähentää koronavirustartuntojen leviämistä pisaroiden mukana. Sen oikein käyttäminen vaatii kuitenkin tarkkoja hygieniatoimia.

Kankainen kasvomaski ei ole hengityksensuojain, joten se ei suojaa käyttäjäänsä tehokkaasti koronavirukselta. Maskien tehokkuus perustuu siihen, että mahdollisimman moni käyttäisi niitä oikein.

THL:n ohjeiden avulla maskia voi käyttää turvallisesti. Maskia ei silti tule käyttää, jos on terveyteen liittyviä syitä, jotka estävät maskin käytön tai se estää hengitystä kohtuuttomasti.

Maskin käyttö on vain yksi tapa ehkäistä koronaviruksen leviämistä. Ensisijaiset torjuntatoimet ovat hyvä käsi- ja yskimishygienia, kasvojen koskettelun välttäminen ja riittävän turvaetäisyyden pito muihin henkilöihin julkisilla paikoilla.

Varaa käyttöön tarpeeksi maskeja

Käyttöön tulee varata niin paljon maskeja kuin päivän aikana tarvitset. Esimerkiksi jokaiselle junamatkalle tarvitset oman maskin. Kokeile erilaisia malleja, jotta löydät kasvoillesi sopivan mallin, jonka kanssa pystyt hengittämään.

Huolehdi hygieniasta maskin kanssa

Varaa mukaasi desinfiointiainetta. Laita maski päähän hyvissä ajoin ennen kulkuvälineeseen nousua. Varmista, että maski on kasvoilla tiiviisti ja peittää suun, nenän ja leuan. Älä siirrä maskia pois kasvoilta kesken käytön.

Vältä maskiin koskemista, poista ja pue se naruihin koskien.

Pese tai desinfioi kätesi aina ennen ja jälkeen käyttöä, tai jos kosket maskiin käytön aikana. Älä käytä maskia uudelleen pois oton jälkeen, ja vaihda maski aina, jos se likaantuu tai kastuu.

Pese kangasmaski oikein

Mikäli käytät kangasmaskia, pese se käytön jälkeen vähintään 60 asteessa tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty vähän pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se raikkaassa tilassa.

Kertakäyttöinen hengityksensuojain on nimensä mukaan kertakäyttöinen. Jos riisut sen kasvoilta, älä käytä sitä enää uudelleen. Kertakäyttöinen maski laitetaan käytön jälkeen suoraan sekajäteastiaan. Jos sellaista ei ole käden ulottuvilla, maski kannattaa laittaa muovipussiin ja myöhemmin roskiin.

Miten suojaimet eroavat toisistaan

Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

Varsinaiset hengityksensuojaimet (FFP1, FFP2 tai FFP3) ja lääkinnällisten laitteiden vaatimukset täyttävät CE-merkityt kirurgiset suu-nenäsuojukset suojaavat myös käyttäjäänsä, ja ne on ensisijassa tarkoitettu terveydenhuollon henkilöstölle.

Missä makseja suositellaan käytettävän?

THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana.

Suositus ei koske työyhteisöjä. Niiden kohdalla asiantuntijalaitoksena toimii Työterveyslaitos.

THL suosittaa maskin käyttöä, kun olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää, olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Lisäksi alueelliset tartuntatautiviranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista.

Kuka maksaa maskit?

Jokainen hankkii maskinsa itse. Kuntien tulee kuitenkin huolehtia, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville on saatavissa maskeja ilmaiseksi, jos kunta kuuluu suosituksen voimassaoloalueeseen.

Lähde: THL