Uutisten viikko | Näitä uutisia nuoret nyt lukevat – kiinnostus isoihin ajankohtaisiin aiheisiin on vähentynyt

Vaikka somekanavia käytetään aktiivisesti uutislähteinä, niihin luotetaan vain vähän.

Nuorten kiinnostus isoihin ajankohtaisiin uutisaiheisiin on vähentynyt, kerrotaan Uusimedian liiton toteuttamassa kyselyssä.

Vielä vuonna 2020 yli puolet nuorista kertoi olevansa kiinnostunut isoista ajankohtaisista uutisaiheista. Nyt ne kiinnostivat enää reilua kolmannesta.

Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus -tutkimuksessa selvitettiin, miten 13–18-vuotiaat nuoret käyttävät uutisia, miten ajankohtaiset isot uutisaiheet ovat vaikuttaneet nuorten uutismediasuhteeseen ja millaisena he kokevat mediasisältöjen luotettavuuden. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy joulukuussa 2022.

Nuorten keskuudessa selvästi eniten kiinnostavat nuorten elämään liittyvät uutiset.

Mielenterveyteen, hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin liittyvät teemat ovat nuorten mielestä aiempaa kiinnostavampia. Esiin nousevat myös uutiset, joissa on haastateltu nuoria.

Sotaan ja kriiseihin liittyvät aiheet aiheuttavat ahdistusta ja pelkoa noin kolmannekselle nuorista.

40 prosenttia nuorista on alkanut ainakin jossain määrin vältellä sotaan, kriiseihin ja muihin negatiivisiin asioihin liittyviä uutisia.

Sotauutisten aiheuttama ahdistus korostuu aiempiin tutkimuksiin verrattuna. Tämä johtuu meneillään olevasta sodasta Ukrainassa.

Miltei kolmannes nuorista kertoi kuitenkin Ukrainan sodan, energiakriisin ja Nato-hakemukseen liittyvän uutisoinnin lisänneen omaa uutisten seuraamista.

Tutkimuksen mukaan uutisten seuraaminen kasvaa merkittävästi iän myötä.

17–18-vuotiaista uutisia kertoo seuraavansa päivittäin yli puolet. 13–14-vuotiaista samoin toimii vain neljännes. Tämän ikäisistä 37 prosenttia kertoi seuraavansa uutisia harvemmin kuin muutaman kerran viikossa.

Tutkimuksesta käy ilmi, että iltapäivälehdet ja sosiaalinen media ovat nuorille tärkein uutiskanava.

Iltapäivälehtien verkkosivuja kertoi seuraavansa 41 prosenttia. Tärkeäksi uutiskanavaksi on nuorten parissa noussut myös TikTok, jonka kautta uutisia kertoi seuraavansa 40 prosenttia.

Kuitenkin tutkimuksesta käy ilmi, että vaikka somekanavia käytetään aktiivisesti uutislähteinä, niihin luotetaan vain vähän.

Suurinta luottamus on Ylen verkkosivuilla julkaistaviin uutisiin sekä television uutisiin. Seuraavaksi eniten luotetaan lehtien uutisiin verkossa ja printissä.

Yli puolet nuorista kokee, että nuorten näkemyksiä kuullaan mediassa melko tai erittäin huonosti.

64 prosenttia nuorista toivoo lisää nuorten näkemyksiä myös sotaan ja kriiseihin liittyviin uutisiin.

Tutkimuksen mukaan nuoret luottavat omaan medialukutaitoonsa varsin hyvin.

Yli puolet kokee helpoksi arvioida onko jokin uutinen totta vai ei. Mitä enemmän uutisia nuoria seurasi, sitä paremmin hän koko pystyvänsä arvioimaan niiden totuudenmukaisuutta.

Tutkimuksen mukaan peräti 73 prosenttia nuorista törmäsi vähintään silloin tällöin epäselvään tietoon uutisointia seuratessaan.

Nuoret kertoivat, että virheelliseen, valheelliseen tai epäselvään tietoon törmätään ennen kaikkea sosiaalisessa mediassa.

Uutisten viikon muut jutut löydät verkkosivuiltamme tästä.