Hopp til hovedinnhold

Ahmed Falah - Satire Power

Ahmed Falah har i en årrekke vært en av Iraks sterkeste stemmer. Tegningene han publiserer på Twitter, Instagram og Facebook blir brukt aktivt i hjemlandet av sine 270.000 følgere. Selv har Ahmed fått beskyttelse og opphold i Norge. Dette er hans første utstilling her.

  • 1/1
    Ahmed Falah, American retreat from Afghanistan

Fra Irak til Norge

Ahmed Falah er kunstner, avistegner og menneskerettighetsforkjemper fra Irak. Han kom til Drøbak som fribykunstner sommeren 2019, med hjelp fra ICORN (The International Cities of Refuge Network), Drøbak kommune og Avistegnernes hus. Da hadde han bodd seks år på flukt i Indonesia.

  • 1/1
    Ahmed Falah, Polarisering

Satire Power

Tittelen på Falahs utstilling spiller på den store makten som ligger i satiretegning. Ved å tørre å formidle direkte, tydelige og sterke budskap i arbeidene, gir han sine følgere muligheten til å bruke hans strek til å vise hva de selv mener. Falah mottar stadig meldinger fra følgere som takker ham for at han står på frontlinjen for dem, og gjør det mulig å stille seg bak hans ytringer uten selv å legge hodet på blokka.

  • 1/1

Nytt liv i Norge

Selv ikke i Norge har Falah kunnet jobbe fritt. Flere ganger har profilene hans på Facebook og Instagram blitt slettet eller hacket og han mottar stadig trusler. I 2020 var han en av satiretegnerne som mottok Norsk Pens Ossietzkypris for fremming av ytringsfriheten, på vegne av alle satiretegnere i Norge. I 2021 mottok han Fritt Ord stipend for satiretegning, og begynte å tegne om norske tema.

  • 1/1
    Ahmed Falah, NAV
  • 1/1
    Ahmed Falah, Stortinget

Synlig i Drøbak

Siden Falah flyttet til Drøbak har han blitt en integrert del av bybildet, og har bl.a laget et stort veggmaleri ved Rådhuset (under). Han har jobbet som møbelsnekker og bidrar med hjelp til Avistegnernes hus. Utstillingen som åpner 29.januar 2022 blir en salgsutstilling, der det blir mulig å sikre seg signerte og nummererte trykk som beveger seg fra det bitende og politiske til det oppmuntrende og livsbejaende.

  • 1/1

Todelt utstilling

Siden så mange av bildene til Falah omhandler Irakisk politikk og personer som ikke er like kjent for mange i Norge, vil en del av utstillingen være viet til de Irakiske tegningene, med forklaringer til hvert enkelt bilde. Den øvrige utstillingen vil vise internasjonale og universelle tema.

  • 1/4
    Ahmed Falah
  • 2/4
    Ahmed Falah
  • 3/4
    Ahmed Falah
  • 4/4
    Ahmed Falah. Det arabiske ordet for "revolusjon" tegnet med motivet (hode, arm) som del av skriften.
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1