Met deze nieuwsbrief houden wij geïnteresseerden op de hoogte van de stikstofaanpak in Zuid-Holland.

Is deze mail slecht leesbaar? Klik dan hier voor de webversie
 
Provincie Zuid-Holland
 
 
Zuid-Hollandse aanpak stikstof
Met deze nieuwsbrief houden wij geïnteresseerden op de hoogte van de stikstofaanpak in Zuid-Holland. Je leest zowel over ontwikkelingen in onze provincie, als over landelijke ontwikkelingen.
 
 
Een veld waar spruitjes verbouwd worden.
Landbouwloket: bijna online
Met onder andere de startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG ) en de komst van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB ) komt er momenteel veel op de agrarische sector af. Het roept veel vragen op onder boeren. Ook al hebben wij als provincie niet op alle vragen een antwoord, we kunnen het wel zo makkelijk mogelijk maken om te helpen. Met het landbouwloket informeren we de sector onder andere over de koers van de provincie en ontwikkelingen rond het Nationaal Programma Landelijk Gebied en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Ook kun je via de contactknop gemakkelijk met de provincie in contact komen om jouw specifieke vraag te stellen. Het landbouwloket wordt eind september geopend. Mocht je eerder al een vraag hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren via het contactformulier.
 
 
PAS-meldingen: wat is de huidige stand van zaken?
De PAS-meldingen bevinden zich in een onzekere situatie. Provincie Zuid-Holland vindt het belangrijk dat de PAS-meldingen zo snel en goed mogelijk gelegaliseerd worden. De verantwoordelijkheid voor de legalisatie en de benodigde stikstofruimte ligt bij de Rijksoverheid. Provincie Zuid-Holland neemt de verantwoordelijkheid van de minister niet over, maar omdat we zien dat het langzaam gaat, gaan wij meer inzet geven aan het oplossen van deze meldingen. Het Rijk stelt 250 miljoen euro beschikbaar voor het oplossen van de PAS-melders voor alle twaalf provincies (zoals aangekondigd in de brief van minister Van der Wal van 15 juli ‘Stand van zaken stikstof en landelijk gebied’).

Voor het oplossen van de PAS-meldingen is het belangrijk dat deze zich melden bij de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) en dat hun dossiers compleet zijn. Nog niet alle PAS-meldingen hebben hun dossiers aan de RVO aangeboden. Zij hebben hier formeel nog tot 1 december 2022 de tijd voor. In ieder geval zullen we met die PAS-meldingen waarvan uit het dossier blijkt dat er geen extra stikstofruimte nodig is zo snel mogelijk aan de slag gaan.
 
 
 
Kaart met reductiedoelstellingen: wat doet Zuid-Holland hier mee?
Op 10 juni 2022 is de Startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied gepubliceerd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In de startnotitie staat de inmiddels veelbesproken kaart van Nederland met richtinggevende emissiereductie-doelstellingen voor de veehouderij per gebied om de stikstofuitstoot in Nederland te verlagen en onze natuur te herstellen. Provincie Zuid-Holland staat achter de opgave dat er wat moet gebeuren. De kaart is gebaseerd op bodemtypes, watersystemen en de nabijheid van stikstofgevoelige Natura 2000 gebieden. Wat op de kaart staat gaan we niet één op één uitvoeren. Aan de andere kant staan we voor een opgave dat we twee kiloton stikstof minder uit moeten gaan stoten vanuit de veehouderij en weten we dat er nog een opgave komt voor andere sectoren.
 
Gedeputeerde Stikstof, Jeannette Baljeu: "De opgave is stevig en de boodschap is pittig, met name voor degenen die het raakt. We begrijpen de urgentie om stappen te zetten en pakken als provincie onze verantwoordelijkheid. Daarbij vinden we het van groot belang dat het Rijk de mensen - die het raakt - ruimhartig compenseert. Bovendien moeten ook andere sectoren hun bijdragen leveren. Het is van belang dat ook hierover snel duidelijkheid komt, zodat we als provincie met de gebieden en met alle sectoren kunnen werken aan emissiereducties.”

Onze rol is om duidelijkheid te geven in kaders en leidende doelstellingen per deelgebied. Dit kan door de NPLG doelen te vertalen naar Kritische Indicatie Factoren (KPI’s), voor bijvoorbeeld de broeikasgas- en ammoniakuitstoot en de uitspoeling van nutriënten. Samen met het gebied gaan we de maatregelen voor de korte- en langetermijn in beeld brengen en bepalen wat er nodig is om natuur gezond te maken en de agrarische ondernemer duidelijkheid te bieden.
 
Ondertussen heeft de heer Remkes de opdracht gekregen om met verschillende partijen (o.a. boeren, ministeries, ketenpartijen) rondom het stikstofvraagstuk te spreken en hierin te bemiddelen. De provincies hebben ook een gesprek gehad met de heer Remkes. Zuid-Holland heeft hier onder andere ingebracht dat meer generiek beleid een onderdeel kan zijn van de oplossing en dat we sneller een aanpak voor de PAS-meldingen willen. We zullen jullie blijven informeren over nieuwe ontwikkelingen.
 
 
 
 Nieuwe Rijn in Leiden
Naar een Zuid-Hollands Programma Landelijke Gebied (ZH-PLG)
De provincie is bezig met het voorbereiden van een programma voor het landelijk gebied. Dit wordt de Zuid-Hollandse uitwerking van het NPLG. Het programma richt zich op het bereiken van (inter)nationale doelen natuur-klimaat-water in het landelijk gebied. De realisatie van de doelen wordt integraal aangepakt in de vorm van gebiedsprocessen. We stellen als voorwaarde dat het platteland leefbaar blijft en een duurzaam perspectief wordt ontwikkeld voor de land- en tuinbouw.

Binnen het ZH-PLG kiezen we voor een integrale benadering bij de aanpak van stikstofbronnen, door de effectiviteit van voorgestelde maatregelen in de land- en tuinbouw in samenhang met maatregelen bij andere bronnen in het programma stikstof te beoordelen. We weten de koers en de richting voor de langere termijn. En ook een eerste set doelen van het Rijk. Richtinggevende doelen vanuit het Rijk voor andere sectoren zoals industrie en mobiliteit volgen in januari 2023.

Dat is de basis waarmee we met onze gebiedspartners de eerste stappen nu al kunnen zetten in de richting van de gebiedsplannen, onder andere met keukentafelgesprekken. We willen zo snel mogelijk starten met de uitvoering van no regretmaatregelen, onder meer via de bij LNV ingediende versnellingsprojecten. We verwachten hier binnenkort uitsluitsel over alsook over een bijdrage ten behoeve van de PAS-melders.

Gemeenten, waterschappen en landbouw- en maatschappelijke organisaties worden betrokken. Tevens zien we in verschillende gebieden dat gemeenten al aanbieden om het proces te ondersteunen, daar zijn we blij mee. We kunnen samen aan de slag.
 
 
Maandelijks een update
Deze nieuwsbrief wordt verzonden naar alle sectoren die betrokken zijn bij de Zuid-Hollandse aanpak stikstof. Heb je deze e-mail niet zelf ontvangen of ken je iemand voor wie deze informatie ook relevant is? Meld je dan aan voor deze nieuwbrief. Wij streven er naar om maandelijks een nieuwe update te verzenden.
 
 
Elke dag beter. Zuid-Holland.
 
 
Je ontvangt deze e-mail, omdat je een geregistreerd lid bent van www.zuid-holland.nl.
Als je deze mails voortaan niet meer wilt ontvangen kun je afmelden voor de nieuwsbrief. Je kunt je ook aanmelden als je deze mail niet van ons hebt ontvangen. 
Copyright
Privacy