Is deze mail slecht leesbaar? Klik dan hier voor de webversie
 
Provincie Zuid-Holland
 
 
Zuid-Hollandse aanpak stikstof en programma landelijk gebied
Met deze nieuwsbrief houden wij geïnteresseerden op de hoogte van de stikstofaanpak en het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG). Je leest zowel over ontwikkelingen in onze provincie, als over landelijke ontwikkelingen. 

In deze nieuwsbrief gaat het over voortgang ZH-PLG, Kamerbrieven NPLG & Piekbelasters, het Landbouwloket en de AERIUS update.
 
 
De Noord (vroeger ook wel Oude Merwede genoemd) is een getijrivier tussen de oostzijde van het eiland IJsselmonde en de westzijde van de Alblasserwaard.
In gesprek blijven middels werksessies
De provincie Zuid-Holland heeft de gebiedspartners onlangs geïnformeerd over de voortgang en aanpak van het ZH-PLG. Dat is gebeurd via ambtelijke sessies en in de bestuurlijke regiegroepen per kerngebied (Kust en Duinen en Zuid-Hollandse Delta). Tijdens deze sessies zijn onder andere plannen van aanpak voor de komende periode gedeeld: Plan van aanpak Kust Duinen en Plan van aanpak Zuid-Hollandse Delta. Voor Veenweiden is de aanpak al eerder met de gebiedspartners besproken.

Werksessies in de gebieden
De komende weken gaat de provincie met de gebiedspartners verder invulling geven aan de uitwerking van het ZH-PLG. Dat gebeurt in de deelgebieden onder andere met ambtelijke en bestuurlijke werksessies met gemeenten, waterschappen en vertegenwoordigers van landbouw- en natuurorganisaties.
 
 
Grondwaterproblematiek is bovengronds zichtbaar. Om ervoor te zorgen dat heipalen onder huizen onder water blijven staan moet het waterpeil hoog gehouden worden.
Kamerbrieven voortgang NPLG & Piekbelasters
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft in februari met verschillende brieven de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang integrale aanpak landelijk gebied, de opvolging van de uitspraak van de Raad van State over Porthos en de voortgang NPLG. Deze brieven schetsen de kaders die nodig zijn om binnen de provincie, in gesprek met de gebiedspartners, een aanpak te realiseren. 

Waar al rekening mee te houden?
Naast de bekende doelen voor stikstofreductie van 2,5 kton in Zuid-Holland voor landbouw en doelen rondom Natuur, Water en Klimaat, zijn er ook doelen voor andere sectoren. Vanuit het Rijk zal in ieder geval op de volgende reductiedoelstellingen ingezet worden:

     • Sector Industrie: 38% (ten opzichte van het jaar 2019)
     • Sector Mobiliteit: 25% (ten opzichte van het jaar 2019)
     • Sector Landbouw: 41% (ten opzichte van het jaar 2019)

Voor een volledige en uitgebreide beschrijving verwijzen we naar de Kamerbrieven.

Piekbelasters
In april verwachten wij meer informatie van het Rijk te ontvangen over de criteria die worden gehanteerd om bedrijven aan te merken als piekbelaster. Het Rijk start met een vrijwillige aanpak die na januari 2024 over gaat in een verplichtend instrumentarium. Ze gaat er daarbij vanuit dat veel ondernemers vrijwillig deelnemen. In november 2023 wordt bekeken wat de tot dan toe behaalde resultaten zijn.

Openstelling van compensatieregelingen
Meer informatie over de openstelling van de compensatieregelingen (o.a., LBV, LBV+, MGA-2  en de regeling bedrijfsverplaatsing) verwachten wij omstreeks april van het Rijk te ontvangen.

Heb je vragen naar aanleiding van deze Rijksbrieven? Lees meer op de website www.aanpakstikstof.nl of bezoek de helpdesk stikstofpagina van BIJ12.
 
 
Veelgestelde vragen via Landbouwloket
Er komt momenteel veel op de agrarische sector af en dit roept vragen op onder boeren. Als provincie hebben wij (nog) niet op alle vragen antwoord, maar we vinden het belangrijk om de beschikbare informatie te delen en een bereikbare overheid te zijn. Zo willen wij samen duurzame landbouw in onze provincie vormgeven, die ook bijdraagt aan natuur- en milieudoelen. De boeren zijn daarbij als agrarische ondernemers en beheerder van het landschap een belangrijke partij. Op de pagina 'Landbouwloket' kun je meer informatie vinden en direct met de provincie in contact komen.
 
 
Actualisatie AERIUS
Het stikstof reken- en monitoringsmodel AERIUS wordt jaarlijks geactualiseerd op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en nieuw beschikbare data. De modelmatige aanpassingen van de update naar AERIUS 2022 zorgt er voor dat de berekende deposities enigszins anders worden verdeeld over Nederland, maar het leidt niet tot een verandering van de (landelijke) opgave.
 
 
Maandelijks een update
Deze nieuwsbrief wordt verzonden naar alle sectoren die betrokken zijn bij de Zuid-Hollandse aanpak stikstof en programma landelijk gebied. Heb je deze e-mail niet zelf ontvangen of ken je iemand voor wie deze informatie ook relevant is? Meld je dan aan voor deze nieuwbrief. Wij streven ernaar om maandelijks een nieuwe update te verzenden.
 
 
Elke dag beter. Zuid-Holland.
 
 
Je ontvangt deze e-mail, omdat je een geregistreerd lid bent van www.zuid-holland.nl.
Als je deze mails voortaan niet meer wilt ontvangen kun je afmelden voor de nieuwsbrief. Je kunt je ook aanmelden als je deze mail niet van ons hebt ontvangen. 
Copyright
Privacy