Is deze mail slecht leesbaar? Klik dan hier voor de webversie
 
Provincie Zuid-Holland
 
 
Zuid-Hollandse aanpak stikstof
Met deze nieuwsbrief houden wij geïnteresseerden op de hoogte van de stikstofaanpak in Zuid-Holland. U leest zowel over ontwikkelingen in onze provincie, als over landelijke ontwikkelingen.
 
 
31 miljoen voor walstroom zeescheepvaart
Om onder andere de uitstoot van stikstof te verminderen en luchtkwaliteit te verbeteren stelt het Rijk een subsidie beschikbaar voor bedrijven die een walstroomvoorziening aanleggen in een Nederlandse zeehaven. Mede dankzij de inzet van de provincie Zuid-Holland is het oorspronkelijk beoogde bedrag van 12 miljoen euro, opgehoogd naar een totaal van 31 miljoen euro over 2 jaar.

Gedeputeerde Jeannette Baljeu: “Het verhogen van het budget van deze subsidie door het Rijk is een mooi resultaat van onze inspanningen. Als provincie hebben we ons hier hard voor gemaakt omdat walstroom in het havengebied een belangrijke bijdrage kan leveren aan de energietransitie en het terugdringen van de stikstofuitstoot.”
 
 
Van wet naar programma
De natuur versterken en het de kans geven zich te herstellen, daar moet de stikstofaanpak aan bijdragen. Dat is vastgelegd in de Wet stikstofreductie en natuurverbetering (Wsn), die op 1 juli 2021 in werking trad. In het programma Stikstofreductie en Natuurverbetering komt vervolgens te staan hoe de landelijke stikstofreductiedoelen moeten worden behaald. Zo moet in 2035 minimaal 74 procent van de Natura 2000-gebieden met stikstofgevoelige natuur een gezond stikstofniveau hebben. 

Als provincie zijn we met het Rijk in gesprek over de verschillende stappen die daarvoor gezet moeten worden. Het programma zal voordat er met de minister wordt gesproken nog ter inzage worden voorgelegd. Dit is voorzien eind mei, begin juni.
 
 
 
 
 
Gebiedsgerichte Aanpak stikstof
Volgens de Wet stikstofreductie en natuurverbetering moet iedere provincie in kaart brengen welke generieke maatregelen ze van plan zijn te nemen en welke specifiek in de gebieden. Via de Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) zijn we als provincie Zuid-Holland aan de slag met het opstellen van agenda's voor de deelgebieden waarin wij beschrijven hoe we per Natura 2000-gebied de doelen willen behalen, welke stikstofreductie- en natuurherstelmaatregelen uitgevoerd of gepland zijn en wat de sociaal-economische gevolgen van de maatregelen zijn.

Landelijk gebeurt er ook veel. Het regeerakkoord vraagt om een integrale benadering van stikstof en andere opgaven in het landelijk gebied en er is een transitiefonds van €25 miljard beschikbaar voor de komende jaren. Wat hier de gevolgen van zijn voor de GGA zal de komende periode duidelijk worden.

Wat staat ons als provincie te doen?
Voor de Gebiedsgerichte aanpakken werken we aan twee doelen: 1) verbeteren van de staat van de natuur middels emissiereductie en natuurmaatregelen en 2) mogelijk maken van (economische) ontwikkeling. De aanpak hiervoor beschrijven we in een Gebiedsagenda per gebiedsproces. Voor Zuid-Holland zijn dat de Biesbosch, Duinen, Duinen-Eilanden en Nieuwkoop. Eind 2021 hebben we gebiedsplan 0.1 opgeleverd. De planning is dat er eind mei 2022 een 0.5 versie van de Gebiedsagenda’s ligt. 

Meer weten over de Gebiedsgerichte Aanpak stikstof? Bekijk onze webinar terug: ‘Gebiedsgerichte aanpak stikstof’
 
 
Impact Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG)
In het landelijk gebied speelt de komende jaren veel. Denk aan de grote opgaven als de klimaattransitie, de stikstofcrisis, waterkwaliteit, de overgang naar duurzame landbouw en behoud en herstel van biodiversiteit. Om daar een antwoord op te vinden moeten alle overheden samenwerken.
 
Daarom is het Rijk met het Nationaal Programma Landelijk Gebied gekomen. Een aanpak met focus op robuuste natuur, bufferzones rond Natura 2000-gebieden en ruimte voor agrarische functies in de voor landbouw goed geschikte gebieden, inclusief ruimte voor wonen, verbetering van leefbaarheid, luchtkwaliteit en andere onderdelen van milieu, natuur en leefomgevingskwaliteit.
 
Dit zal handen en voeten gaan krijgen middels regionale gebiedsuitwerkingen. Als Zuid-Holland zetten we daarin al belangrijke stappen met de Gebiedsgerichte Aanpak stikstof uit het programma Stikstofreductie en Natuurverbetering. Met het Rijk zijn we hierover, als provincies, ook in gesprek. De komende tijd zal er steeds meer duidelijk worden hoe er precies invulling aan het NPLG zal worden gegeven.
 
 
Vergunningverlening
In de media stonden de afgelopen tijd geregeld berichten over stikstof, waaronder berichten die te maken hebben met vergunningverlening. Zo heeft de provincie Overijssel besloten – onder andere vanwege de tussenuitspraak van de Raad van State (november 2021) – om vergunning verlening op basis van extern salderen tijdelijk op te schorten. Ook Flevoland is voornemens de lijn van Overijssel - gezien de effecten op de Overijsselse Natura 2000-gebieden - te volgen. Zuid-Holland en de 9 andere provincies overwegen dat op dit moment niet. Dat heeft te maken met dat provincies onderling sterk van elkaar verschillen op het gebied van stikstofbelasting, de aanwezige natuur, de getroffen maatregelen en de staat van natuur. Binnen het huidige regelgevend kader (wet, regelgeving, jurisprudentie) kan extern salderen onder voorwaarden worden toegestaan. Als provincie Zuid-Holland volgen we uiteraard de rechterlijke uitspraken op de voet.
 
 
PAS-melders
Het legalisatieprogramma voor de zogenoemde PAS-meldingen is op 28 februari ingegaan. Alle PAS-melders moeten uiterlijk over drie jaar een vergunning hebben. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat ervan uit dat halverwege dit jaar de eerste stikstofruimte beschikbaar komt voor PAS-melders. Die ruimte moet beschikbaar komen door onder andere beëindigings- en aankoopregelingen.

Provincie Overijssel ziet zich gedwongen om te gaan handhaven bij een viertal biomassa-installaties naar aanleiding van hun PAS-melding. Wij, als Zuid-Holland, gaan niet actief handhaven gedurende de periode die nodig is voor de legalisering van de PAS-meldingen.
 
 
Vragenboom
De provincies stellen via BIJ12.nl een vragenboom beschikbaar die helpt om te bepalen of je voor een bepaalde activiteit een stikstofvergunning nodig hebt. De online vragenboom loodst je op een overzichtelijke manier door een aantal vragen en geeft daarna advies. De tool houdt ook rekening met bijzondere situaties/uitzonderingen. Zodra het advies duidelijk is, verschijnen linkjes om direct de juiste vervolgstap te kunnen zetten.
 
 
Elke dag beter. Zuid-Holland.
 
 
U ontvangt deze e-mail, omdat u een geregistreerd lid bent van www.zuid-holland.nl.
Als u deze mails voortaan niet meer wilt ontvangen kunt u zich afmelden. U kunt zich echter ook aanmelden als u deze mail niet van ons heeft ontvangen. 
Copyright
Privacy