Met deze nieuwsbrief houden wij geïnteresseerden op de hoogte van de stikstofaanpak en het programma landelijk gebied in Zuid-Holland.

Is deze mail slecht leesbaar? Klik dan hier voor de webversie
 
Provincie Zuid-Holland
 
 
Zuid-Hollandse aanpak stikstof en programma landelijk gebied
Met deze nieuwsbrief houden wij geïnteresseerden op de hoogte van de stikstofaanpak en het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG). Je leest zowel over ontwikkelingen in onze provincie, als over landelijke ontwikkelingen. 

In deze nieuwsbrief gaat het over het Walstroomproject Wiltonhaven, de uitspraak RvS en de 25 km grens, een stand van zaken over aanpak PAS-melders, de planning van ZH-PLG en de recent gepubliceerde adviezen van de Ecologische Autoriteit.
 
 
Bezoek aan Wiltonhaven op 23 maart
Walstroomproject Wiltonhaven
Het gebruik van walstroom voorkomt dat grote schepen hun generatoren continu moeten laten draaien als zij in de haven liggen. Dit betekent minder geluidsoverlast voor de omgeving. Walstroom wordt voor binnenvaartschepen steeds gebruikelijker, maar voor zeeschepen zijn er nog de nodige uitdagingen.

Walstroom voor zeeschepen in o.a. Wiltonhaven kan bijdragen aan schonere lucht en minder geluidsoverlast rond de Schiedamse zeehavens. Europarlementariër Caroline Nagtegaal en Jeannette Baljeu, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, brachten op uitnodiging van Antoinette Laan, wethouder van Schiedam, een bezoek aan de Wiltonhaven. Zij bezochten Damen Shiprepair en Huisman.
 
 
Uitreiking kringloopcertificaat aan boer Maarten Moerman uit Schipluiden door minister Adema en wethouder Voskamp. Fotograaf Arend van der Salm.
Uitreiking kringloopcertificaat Midden-Delfland
Donderdagavond 13 april kregen 44 boeren in Midden-Delfland hun kringloopcertificaat uitgereikt door minister Piet Adema, gedeputeerde Meindert Stolk, hoogheemraad Marcel Vissers en wethouder Fred Voskamp. De duurzaamheidsprestaties van de kringloopboeren zijn dit jaar verder verbeterd door het nemen van voer- en managementmaatregelen. Minister Adema was onder de indruk van de aanpak en de resultaten in Midden-Delfland, waar hij oplossingen voor actuele vraagstukken bij elkaar ziet komen. Hij zei de Midden-Delflandse aanpak als inspirerend voorbeeld mee te nemen naar Den Haag. De minister gaf aan het belang van zelfsturing op het boerenerf te ondersteunen.
 
 
Snelweg, filevorming bij afrit Heinenoord, schemer bij avond.
Uitspraak Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over 25 km-grens
Op vrijdag 5 april 2023 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State geoordeeld dat de rekenafstand van 25 km bij individuele projecten aanvaardbaar is. De 25 km-grens, die de provincies tot nu toe hanteerden, blijft hiermee overeind. Maar wat is die 25 km grens eigenlijk?

Voor elk project dat stikstof veroorzaakt, moeten de stikstofgevolgen tot op een afstand van 25 kilometer berekend worden. Deze berekeningen zijn nodig voor het aanvragen van een natuurvergunning, waarmee ontwikkelingen mogelijk gemaakt kunnen worden. Of dat nu de aanleg of verbreding van een weg is of de oprichting of uitbreiding van een veehouderij. Het kabinet heeft deze afstand in 2021 vastgesteld. Het idee is dat een vaste afstandsgrens voor alle emissiebronnen leidt tot meer duidelijkheid en een gelijkwaardige behandeling van emissiebronnen bij de beoordeling van een vergunningaanvraag.

Oordeel Afdeling bestuursrechtspraak
Er bestaat discussie over de vraag of de afstand wel groot genoeg is om volledig zicht te krijgen op de gevolgen van stikstofneerslag. Milieuorganisaties hebben de rekenmethode die hiervoor gebruikt wordt aangevochten bij de rechter. Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft geoordeeld dat de rekenafstand tot 25 kilometer aanvaardbaar is. Elk rekenmodel heeft een grens waarbuiten het geen wetenschappelijke betrouwbare uitspraken meer kan doen. Dat wil zeggen dat daarbuiten te onzeker is of de berekening nog overeenkomt met de werkelijkheid. Je kunt dan niet meer met zekerheid zeggen welke bron de stikstofdepositie heeft veroorzaakt.

Stikstof buiten de grens van 25 kilometer
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State stelt daarbij dat het niet betekent dat stikstof die buiten de grens van 25 kilometer op beschermd natuurgebied terechtkomt, niet relevant is. Die stikstofneerslag maakt deel uit van de totale stikstofneerslag in Nederland, maar is niet meer toe te rekenen aan het individuele project. Het is aan de Nederlandse overheid om maatregelen te nemen om deze totale stikstofneerslag te verminderen. Bekijk de video voor meer informatie.
 
 
PAS-meldingen: huidige stand van zaken
Het landelijke legalisatieprogramma PAS-meldingen is 28 februari ingegaan. Om in aanmerking te komen voor een vergunning konden ondernemers met een PAS-melding zich tot uiterlijk 1 december 2022 melden bij de Rijksdienst voor Ondernemers.

In Zuid-Holland zijn circa 225 PAS-melders, waarvan 199 dossiers voor 1 december 2022 zijn ingediend. Inmiddels heeft de omgevingsdienst Haaglanden 128 dossiers opgepakt, waarvan 115 zijn beoordeeld en 13 in behandeling. Van deze 115 beoordeelde dossiers zijn er 44 afgehandeld, waarvan 9 een bestuurlijk rechtsoordeel hebben gekregen dat zij geen vergunning nodig hebben. Tot nu toe zijn er 10 dossiers afgewezen omdat zij niet voldoen aan de landelijk opgestelde criteria voor het legaliseringsproject. Daarnaast is van 25 meldingen tot dusver definitief beoordeeld dat zij depositieruimte nodig hebben en dus een natuurvergunning.
 
Momenteel zijn 71 ingediende dossiers onvolledig. De betreffende bedrijven krijgen een brief waarin is aangeven welke onderdelen aanvulling nodig hebben. De inzet is om medio dit jaar de verificatie van dossiers af te ronden.

Stikstofruimte voor PAS-melders
Van 25 PAS-meldingen is tot nu toe beoordeeld dat zij depositieruimte nodig hebben. Het Rijk is primair verantwoordelijk voor het vinden van stikstofruimte voor PAS-melders. Omdat het vinden van een oplossing tijd vraagt, is ook de provincie actief op zoek naar bedrijven die open staan voor verkoop. Met de verkregen stikstofruimte kunnen PAS-melders aan een vergunning geholpen worden. Hiervoor heeft de provincie versnellingsgelden van het Rijk ontvangen; een bedrag van 18,7 miljoen euro dat ingezet kan worden voor de aankoop van bedrijven. Deze gelden kunnen tot 31 augustus gebruikt worden. Wat niet is besteed zal teruggegeven moeten worden aan het Rijk.
 
 
Veenweide met koeien
Aanpassing planning gebiedsprogramma ZH-PLG 1.0
De gebiedsprocessen in de 3 kerngebieden (Veenweiden, Zuid-Hollandse Delta en Kust & Duinen) vormen dé basis voor het gebiedsprogramma en uiteindelijk voor natuurherstel en toekomstperspectief in Zuid-Holland. Het is helder dat het gaat om complexe vraagstukken en dat het doorlopen van zorgvuldige gebiedsprocessen tijd vraagt. Tegelijkertijd wordt nog gewacht op informatie vanuit het Rijk over doelen, instrumenten en regelingen. Dat maakt dat het opleveren van een gedragen gebiedsprogramma meer tijd kost dan eerder voorzien. Het proces zoals we dat eerder voor ogen hadden, passen we op deze ontwikkeling aan. Hiermee verkiezen we kwaliteit boven snelheid. Zo doen we recht aan de inbreng vanuit de gebieden en vanuit de Provinciale Staten.

Op 1 juli geven wij daarom een voorontwerpversie vrij van het gebiedsprogramma ZH-PLG 1.0 en delen deze met het Rijk voor eerste toetsing. Wij kiezen ervoor om deze nog niet te laten vaststellen door Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten. Dit geeft ruimte aan het Rijk om op de ontwerpversie te reageren, waarna we met de gebiedspartijen en Provinciale Staten kunnen werken aan de definitieve versie van de gebiedsaanpak ZH-PLG 1.0. De vaststelling van het gebiedsprogramma door Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten verschuift daardoor naar het najaar van 2023.

Lees de brief aan de Staten voor de gedetailleerde planning van de aanpak.
 
 
Natuurinclusief landschap
Noodzaak natuurherstel is groot
De Ecologische Autoriteit heeft 31 maart en 18 april de eerste inhoudelijke adviezen gepubliceerd over de vier Zuid-Hollandse gebieden Meijendel & Berkheide en Coepelduynen, Nieuwskoopse Plassen & de Haeck en Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein. De hoofdboodschap van de Ecologische Autoriteit: ‘Beter inzicht is nodig, maar wacht niet met maatregelen voor herstel natuurgebieden’, onderschrijven wij.

Natuurdoelanalyses laten zien hoe het gaat met de kwaliteit van de natuur in de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. De analyses vormen het uitgangspunt voor herstelmaatregelen van de natuur en worden uitgewerkt in de gebiedsplannen voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Zuid-Holland heeft als eerste provincie natuurdoelanalyses voor haar Natura 2000-gebieden laten uitvoeren. Op basis hiervan is de handreiking Natuurdoelanalyse ontwikkeld.

De adviezen van de Ecologische Autoriteit zijn herkenbaar en zeker toepasbaar. De zaken die met voorrang opgepakt moeten worden hebben wij in beeld en worden meegenomen in de brede afweging van de gebiedsprocessen. Landelijk wordt gewerkt aan de uniformiteit in beoordeling en monitoring. Ook als provincie zijn wij bezig met aanvullend onderzoek om hier een verbeterslag te maken. De komende tijd werken wij verder aan natuurherstel in Zuid-Holland.
 
 
Veelgestelde vragen via Landbouwloket
Er komt momenteel veel op de agrarische sector af en dit roept vragen op onder boeren. Als provincie hebben wij (nog) niet op alle vragen antwoord, maar we vinden het belangrijk om de beschikbare informatie te delen en een bereikbare overheid te zijn. Zo willen wij samen duurzame landbouw in onze provincie vormgeven, die ook bijdraagt aan natuur- en milieudoelen. De boeren zijn daarbij als agrarische ondernemers en beheerder van het landschap een belangrijke partij. Op de pagina 'Landbouwloket' kun je meer informatie vinden en direct met de provincie in contact komen.
 
 
Maandelijks een update
Deze nieuwsbrief wordt verzonden naar alle sectoren die betrokken zijn bij de Zuid-Hollandse aanpak stikstof en programma landelijk gebied. Heb je deze e-mail niet zelf ontvangen of ken je iemand voor wie deze informatie ook relevant is? Meld je dan aan voor deze nieuwbrief. Wij streven ernaar om maandelijks een nieuwe update te verzenden.
 
 
Elke dag beter. Zuid-Holland.
 
 
Je ontvangt deze e-mail, omdat je een geregistreerd lid bent van www.zuid-holland.nl.
Als je deze mails voortaan niet meer wilt ontvangen kun je afmelden voor de nieuwsbrief. Je kunt je ook aanmelden als je deze mail niet van ons hebt ontvangen. 
Copyright
Privacy