Met deze nieuwsbrief houden wij geïnteresseerden op de hoogte van de stikstofaanpak en het programma landelijk gebied in Zuid-Holland.

Is deze mail slecht leesbaar? Klik dan hier voor de webversie
 
Provincie Zuid-Holland
 
 
Zuid-Hollandse aanpak stikstof en programma landelijk gebied
Met deze nieuwsbrief houden wij geïnteresseerden op de hoogte van de stikstofaanpak en het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG). Je leest zowel over ontwikkelingen in onze provincie, als over landelijke ontwikkelingen. 

In deze nieuwsbrief gaat het over het voorontwerp ZH-PLG en een terugblik op de commissievergadering van 28 juni 2023, een stand van zaken PAS-melders, de openstelling van landelijke regeling aanpak piekbelasting, subsidieregelingen waterkwaliteit en samenvattingen van de adviesrapporten Bouwstenenrapport Veeteelt en Emissierapport Akkerbouw.
 
 
Infographic ZH-PLG - Naar een nieuwe balans in het landelijk gebied
Voorontwerp ZH-PLG: Naar een nieuwe balans in het landelijk gebied
Natuur herstellen, emissies van stikstof en broeikasgassen reduceren en waterkwaliteit verbeteren. Dat zijn de opgaven voor het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG). Wij werken, samen met onze gebiedspartners, aan een nieuwe balans in het landelijk gebied. Zodat iedereen in Zuid-Holland kan wonen en werken in een gezonde omgeving en onze land- en (glas)tuinbouw een duurzame economische toekomst hebben. De opbrengst uit de gebiedsprocessen is benut voor het toetsbaar voorontwerp ZH-PLG (zie Infographic). Met de presentatie van het toetsbaar voorontwerp geeft de provincie richting aan een nieuwe balans in het landelijk gebied. 

Het voorontwerp is op 28 juni besproken in de statencommissie Klimaat Natuur en Milieu. De commissie heeft aan Gedeputeerde Staten punten meegegeven op inhoud, proces en voor de verdere invulling van de gebiedsprocessen. De punten zijn opgenomen in de aanbiedingsbrief aan de minister. De komende jaren zetten wij de samenwerking met onze partners en het Rijk voort bij de uitwerking van het programma.
 
 
PAS-meldingen: huidige stand van zaken
In Zuid-Holland hebben 199 bedrijven voor 1 december 2022 hun gegevens aangeleverd t.b.v. legalisatie. Op basis van de huidige inzichten heeft naar schatting de helft van deze groep een vergunning nodig. Inzet is om medio 2023 de verificatie en eerste beoordelingen van alle PAS-melders te hebben uitgevoerd en eind 2023 de definitieve beoordelingen gereed te hebben.

De huidige status van de verificatie van de dossiers was op 6 juni 2023 als volgt:
o             9 volledig beoordeeld, geen stikstofruimte benodigd
o             27 volledig beoordeeld, stikstofruimte benodigd
o             91 aanvragen onvolledig (aanvullingen opgevraagd)
o             11 voldoen niet aan de eisen legalisatietraject
o             19 in behandeling
o             2 wachten met verdere verificatie
o             53 nog niet geverifieerd
 
 
Rijksoverheid start aanpak piekbelasting
Het kabinet wil met een landelijke aanpak piekbelasting de stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden versneld terugdringen. Bedrijven die momenteel veel stikstof uitstoten en dit fors weten te verminderen, zorgen voor minder stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden. Op deze manier kan de natuur herstellen en ontstaat op termijn ruimte voor vergunningverlening en grote maatschappelijke opgaven, zoals legalisatie van PAS-meldingen.

De aanpak piekbelasting is aanvullend op de bestaande provinciale en landelijke stikstofaanpak. De provincie wacht nog wel op het Rijk voor de verdere uitwerking van het instrumentarium dat nodig zal zijn om, naast de stikstofdoelen, ook de andere NPLG-doelen te behalen.

Bijdrage industrie en agrarische sector
De aanpak piekbelasting heeft betrekking op zowel industriële als agrarische bedrijven. Industriële bedrijven worden benaderd door het Rijk om samen met hen te bekijken wat er nodig is om de stikstofneerslag fors terug te brengen. Voor elke onderneming geldt namelijk een andere situatie. Dit geldt ook voor agrarische ondernemers. Voor agrarische ondernemers zijn meerdere scenario's denkbaar, bijvoorbeeld verduurzamen, overstappen naar een ander bedrijfstype, verplaatsen of stoppen met het bedrijf.

LBV regeling en LBV+ regeling
De LBV+ regeling is door het rijk vanaf 3 juli opengesteld en bedoeld voor piekbelasters met een melkvee-, varkens-, pluimvee- (kippen en kalkoenen) en vleeskalverhouderij die voldoen aan de drempelwaarde en gestelde voorwaarden. De regeling sluit op vrijdag 5 april 2024. De LBV regeling is opengesteld voor agrarische ondernemers die voor veel stikstofdepositie op overbelaste Natura 2000-gebieden zorgen, maar niet onder de aanpak piekbelasting vallen. De regeling kent een drempelwaarden per natuurgebied, opent op 3 juli en sluit op 1 december 2023. De ondernemer maakt zelf een keuze en kan hierbij gebruik maken van ondersteunende regelingen en persoonlijke begeleiding.

Waarvoor kunt u terecht bij de provincie?
Agrarische ondernemers die hun stikstofuitstoot willen verminderen of willen stoppen, maar geen gebruik kunnen maken van de rijksregelingen kunnen ook contact opnemen met provincie Zuid-Holland voor een persoonlijk gesprek via het emailadres grondzaken@pzh.nl. Meer informatie vindt u op de pagina Landbouwloket op de website van de provincie.
 
 
Watersport in de Reeuwijkse Plassen
Subsidie innovaties waterkwaliteit
Een van de speerpunten in het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) is de Kaderrichtlijn Water (KRW) om de kwaliteit van water te verbeteren. De provincie Zuid-Holland heeft een subsidieregeling opengesteld voor waterschappen en gemeenten om met innovatieve maatregelen of onderzoek de waterkwaliteit te verbeteren. De openstelling geldt ook voor innovaties die bijdragen aan  de kwaliteit van zwemwater. Deze subsidie is een voorloper op het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied.

Een mooi voorbeeld van zo’n innovatie is het onderzoek van het Hoogheemraadschap van Rijnland in het KRW-gebied de Reeuwijkse plassen. De zwemplas Elfhoeven heeft veel last van blauwalg en Rijnland probeert hier met subsidie van de provincie Zuid-Holland verschillende methoden uit om de waterkwaliteit te verbeteren.

Met de subsidieregeling hoopt de provincie waterschappen en gemeenten te inspireren op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden om de waterkwaliteit te verbeteren. In totaal is in 2023 100.000 euro beschikbaar. Op de website van de provincie vind je meer informatie over de subsidieregeling en de voorwaarden waaraan een aanvraag moet voldoen.
 
 
Veelgestelde vragen via Landbouwloket
Er komt momenteel veel op de agrarische sector af en dit roept vragen op onder boeren. Als provincie hebben wij (nog) niet op alle vragen antwoord, maar we vinden het belangrijk om de beschikbare informatie te delen en een bereikbare overheid te zijn. Zo willen wij samen duurzame landbouw in onze provincie vormgeven, die ook bijdraagt aan natuur- en milieudoelen. De boeren zijn daarbij als agrarische ondernemers en beheerder van het landschap een belangrijke partij. Op de pagina 'Landbouwloket' kun je meer informatie vinden en direct met de provincie in contact komen.
 
 
Bouwstenen voor stikstof- en broeikasgasreductie en verbetering waterkwaliteit op melkveebedrijven
Als provincie willen we het landelijk gebied in Zuid-Holland toekomstbestendig maken. Daarvoor werken we in het kader van het Nationaal Programma Landelijke Gebied (NPLG) aan opgaven op het gebied van stikstof, klimaat, water en natuur. Om aan de slag te kunnen met deze opgaven heeft Provincie Zuid-Holland PPP-Agro Advies West en DLV Advies & Resultaat opdracht gegeven om voor de melkveehouderij de doelstellingen om te zetten naar bouwstenen die in de praktijk werken en uitvoerbaar zijn. Onderstaande afbeelding weergeeft de verwachtte ammoniakreducatie, CO2-reductie en verbetering van de waterkwaliteit na het toepassen van maatregelen door veeteelt bedrijven.
 
 
Verwachtte effectiviteit van maatregelen Veeteelt, rapport PPP-Agro Advies West en DVL Advies & Resultaat
Hoe zetten we de bouwstenen in?
Als provincie willen we niet sturen op maatregelen, maar op doelen. Het doel van deze bouwstenen is dus ook niet het voorschrijven van maatregelen, maar het bieden van een handelingsperspectief voor het werken aan de opgaven. De bouwstenen helpen de melkveehouder de geschikte stap of stappen te zetten en concreet aan de slag te gaan met de verduurzaming van zijn of haar bedrijf. In verschillende gebieden zijn al werkgroepen gestart waarin melkveehouders gezamenlijk onderzoeken welke maatregelen bij hun gebied en hun bedrijf passen.

Lees het volledige rapport voor meer informatie over de bouwstenen.
 
 
Stikstofmaatregelen akkerbouw provincie Zuid-Holland
Samen met gebiedspartners werken aan een nieuwe balans in een toekomstbestending landelijk gebied, zodat iedereen in Zuid-Holland kan wonen en werken in een gezonde omgeving. Dit willen wij realiseren en daarom is het nodig om doelstellingen om te zetten naar bouwstenen die in de praktijk werken en uitvoerbaar zijn. We hebben Schuttelaar & Partners gevraagd om de stikstofuitstoot van de akkerbouw in Zuid-Holland te beschrijven en om de mogelijke maatregelen voor stikstofreductie in kaart te brengen. Daarbij zijn ook de effecten op klimaat, waterkwaliteit, biodiversiteit en het verdienvermogen van akkerbouwers in kaart gebracht. De opdracht is uitgevoerd middels een deskstudie. Vervolgens zijn de inzichten en oplossingsrichtingen besproken in een klankbordsessie met de sector.

Ammoniakemissies in Zuid-Holland
In het rapport is gewerkt met de gemiddelde ammoniakemissies zoals in de landelijke berekeningsaanpak wordt bepaald voor Zuid-Holland. De gemiddelde ammoniakemissie in Zuid-Holland komt neer op ca. 23 kg ammoniak/ha vanuit bemestingsemissies. De oorsprong van de emissies is met name het gebruik van dierlijke mest en de emissiefactor van de toedieningstechniek.

Mogelijkheden reductie ammoniakuitstoot
Er zijn verschillende mogelijkheden om de ammoniakuitstoot van de akkerbouwsector in Zuid-Holland te reduceren, in te delen in 4 categorieën, namelijk mestaanwendingstechnieken, type meststoffen, mestopslag en teeltmaatregelen.

Lees het volledige rapport voor meer informatie over de aanbevelingen.
 
 
Maandelijks een update
Deze nieuwsbrief wordt verzonden naar alle sectoren die betrokken zijn bij de Zuid-Hollandse aanpak stikstof en programma landelijk gebied. Heb je deze e-mail niet zelf ontvangen of ken je iemand voor wie deze informatie ook relevant is? Meld je dan aan voor deze nieuwbrief. Wij streven ernaar om maandelijks een nieuwe update te verzenden.
 
 
Elke dag beter. Zuid-Holland.
 
 
Je ontvangt deze e-mail, omdat je een geregistreerd lid bent van www.zuid-holland.nl.
Als je deze mails voortaan niet meer wilt ontvangen kun je afmelden voor de nieuwsbrief. Je kunt je ook aanmelden als je deze mail niet van ons hebt ontvangen. 
Copyright
Privacy