Eurooppalaisen kuumasinkitysjärjestö EGGA:n (European General Galvanizers Association) uudessa julkaisussa kerrotaan, miten teräksen kuumasinkitys kehittyy – pitäen samalla sinkityn teräksen ilmastonmuutoksen hillitsemisratkaisujen eturintamassa ja mahdollistaen kiertotalouden, joka perustuu vankasti sekä toimintatapoihin että käytäntöön.

Kuumasinkitty teräs voi tarjota innovatiivisia ratkaisuja, jotka optimoivat kestävyyden ja helpottavat teräsrakenteiden ja -komponenttien kiertoa. Ratkaisut voidaan toteuttaa helposti käyttämällä tätä vakiintunutta ja yksinkertaista teräksen suojausmenetelmää.

Miksi kuumasinkitty teräs?

Sen ymmärtäminen, että kiertotalous on olennaisen tärkeä materiaalien kestävän kehityksen mukaisen käytön optimoinnissa, on jälleen nostanut metallirakenteiden ja -komponenttien yksinkertaisuuden, lujuuden, kestävyyden ja luontaisen kierrätettävyyden etualalle vastuullisessa suunnittelussa. Kuumasinkitty teräs havainnollistaa tätä erinomaisesti:

  • Terästuotteiden kuumasinkitys valmistuksen jälkeen tarjoaa parhaan mahdollisen korroosiosuojan – teräsrakennetta tai -komponenttia voidaan usein käyttää sen käyttöiän loppuun asti ilman huoltoa.
  • Sinkkipinnoite seuraa teräsrakennetta useiden uudelleenkäytön kiertojen läpi.
  • Sinkkipinnoite on luonnostaan ilmastonkestävä, koska lämpötilan muutokset ja muut ilmastotekijät eivät juurikaan vaikuta sen suojauskykyyn.
  • Sinkki kiinnittyy teräkseen, mikä mahdollistaa terästuotteen uudelleenkäytön alkuperäisen pinnoitteen kanssa ilman, että sitä tarvitsee pinnoittaa uudelleen (esimerkkinä rakennustelineet, joita kootaan ja puretaan jatkuvasti).
  • Käyttöikänsä lopussa olevat tai jostakin muusta syystä käytöstä poistetut sinkityt teräskomponentit voidaan sinkitä uudelleen ja palauttaa alkuperäiseen käyttöön.
  • Uudelleenkäytön kierron päättyessä sekä teräs että sinkki kierrätetään yhdessä vakiintuneissa teräksen kierrätysprosesseissa. Sinkki palautetaan ominaisuuksien kärsimättä sinkin tuotantolaitoksiin ja lopulta takaisin kuumasinkitysprosessiin.

Jos materiaalijärjestelmä suunniteltaisiin erityisesti kiertotaloutta varten, kuumasinkitys olisi tästä erinomainen esimerkki. Se on kuitenkin jo käytössä ja toiminut näiden periaatteiden mukaan jo vuosikymmeniä.

Lue lisää EGGAn uudesta julkaisusta: