Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Hoe voorkom ik spam in mijn mailbox?

    Hoe voorkom ik spam in mijn mailbox?

    Dagelijks krijgt Opgelicht?! veel spammails toegestuurd. Waar de ene persoon slechts een spambericht per maand ontvangt heeft de andere persoon een dagelijkse taak aan het opruimen van de ongevraagde e-mails. Maar wat is spam eigenlijk? En belangrijker nog: hoe kom je er vanaf?

    Wat is spam?

    Onder spam worden e-mails verstaan die ongevraagd naar je verzonden zijn. Volgens het ACM kun je je voor spammails moeilijk afmelden. Spamberichten kunnen phishingmails zijn, valse winacties, nepaanbiedingen of andere soorten ongevraagde e-mails.

    Hoe kom ik aan de spam in mijn mailbox?

    Ondanks dat het versturen van de ongevraagde berichten volgens de Nederlandse telecommunicatiewet verboden is ontvangen miljoenen mensen spam in hun mailbox. Spam is niet gemakkelijk te bestrijden, daarnaast verspreidt spam zich vlug.

    Je ontvangt spam als je e-mailadres openbaar op het internet staat. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld je e-mailadres achterlaat op een forum of op sociale media. Als je meedoet met een misleidende winactie kun je ook rekenen op meer ongewenste berichten dan je voorheen kreeg. Je e-mailadres wordt dan namelijk doorgespeeld aan partijen die spam versturen. Ook kunnen de afzenders aan je e-mailadres komen via spyware.

    Tien tips tegen spam

    1. Houd je e-mailadres privé

    Als je e-mailadres niet bekend is, kun je ook geen spam ontvangen. Zorg ervoor dat je e-mailadres niet openbaar op het internet staat. Dit kun je doen door de voorwaarden goed te lezen voordat je je e-mail ergens achterlaat. Zo kun je er zeker van zijn dat je e-mailadres niet voor spammails gebruikt gaat worden.

    2. Reageer niet op spam

    Als je reageert op spam, krijg je er meer spam voor terug. Klik dus niet op de links in spammails, op die manier kan de afzender herleiden dat je e-mailadres bestaat. Dit resulteert in nog meer ongewenste e-mails.

    3. Klik niet op 'afmelden'

    Onderaan spamberichten is regelmatig een link te zien waar je op kunt klikken om je af te melden voor dit soort e-mails. Dit is vaak een valse link, als je erop klikt kan de afzender zien dat je e-mailadres bestaat. Als de persoon of het bedrijf achter de e-mail dit weet zul je hoogstwaarschijnlijk nog meer ongevraagde berichten ontvangen.

    4. Bescherm anderen met BCC

    Bescherm andere mensen tegen spam door e-mailadressen in BCC te zetten als je een e-mail verstuurt aan een grote groep mensen. Als je een e-mail verstuurt aan meerdere mensen kun je ervoor kiezen om de e-mailadressen in CC of BCC in te vullen. Bij CC kunnen alle ontvangers bekijken wie de e-mail nog meer ontvangen heeft. Bij BCC kan de ontvanger niet zien aan wie de mail nog meer is verstuurd. Op deze manier minimaliseer je de kans dat ongewenste berichten verspreid worden.

    5. Stuur kettingbrieven niet door

    Ze komen weliswaar niet enorm vaak meer voor, dat maakt het echter niet minder belangrijk om onder de aandacht te brengen. Als je een kettingbrief ontvangt, stuur deze dan niet door. Laat je niet misleiden door de boodschap in een kettingbrief. Het doorsturen van een kettingbrief zorgt ervoor dat je e-mailadres verspreid wordt waardoor je meer spam zult ontvangen.

    6. Installeer een firewall

    Via bepaalde virussen kunnen spammers jouw gegevens ontfutselen en je op die manier spam bezorgen. Deze virussen kunnen op je computer terechtkomen via malwaremails. Door een goede firewall te installeren voorkom je dat de virussen de kans krijgen je computer te beschadigen.

    7. Blokkeer spam

    Als je vaker ongewenste e-mails binnenkrijgt over hetzelfde onderwerp kun je deze berichten automatisch laten verplaatsen naar de prullenmand. Ook kun je e-mails van bepaalde afzenders gelijk naar je prullenmand verwijzen. Op deze manier krijg je minder spamberichten in je inbox te zien.

    8. Blokkeer afbeeldingen

    De standaardinstelling bij e-mails is meestal dat de afbeeldingen automatisch geladen worden. We adviseren je dit te blokkeren. Als de afbeeldingen geladen worden ziet de afzender van het bericht namelijk dat het e-mailadres in gebruik is. Er zullen dan dergelijke e-mails naar dit adres blijven gestuurd blijven worden.

    9. Installeer een spamfilter

    Door een spamfilter in je mailbox te installeren zal je e-mailprovider bepaalde berichten als spam markeren. Afhankelijk van de filter verdwijnen de ongevraagde e-mails automatisch in een apart mapje of worden ze verwijderd.

    10. Maak meerdere e-mailadressen aan

    Volgens de Consumentenbond is het handig een ander e-mailadres aan te maken voor partijen waar je maar eenmalig mee te maken hebt of die je niet helemaal vertrouwt. Op je eigen e-mailadres kun je dan berichten ontvangen waarvan je zeker weet dat ze geen spam met zich meebrengen. Check bij je internetprovider of je gratis extra e-mailadressen (aliassen) kunt aanmaken.

    Opgelicht?! waarschuwt dagelijks voor valse e-mails. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, hebben we jouw hulp nodig. Heb jij een valse e-mail ontvangen? Stuur deze dan naar ons door.

    Toch via een valse e-mail doorgeleid naar een foute website? Opgelicht?! waarschuwt je vooraf dat de website niet deugt via de browserplugin. Installeer deze nu op je computer

    Bron: Consumentenbond / Consuwijzer

    Gerelateerd

  • Ook interessant