TUNTEMATTOMALLA PÄÄHÄN?

Kaunokirjallisuus aikuisten maahan muuttaneiden

suomen kielen edistäjänä

Kaunokirjallisuus on työryhmämme mielestä keskeisessä asemassa sekä suomen kielen että kulttuurin oppimisessa

Koneen Säätiön rahoittama hanke Tuntemattomalla päähän? Kaunokirjallisuus aikuisten maahan muuttaneiden suomen kielen edistäjänä (2020-2023) nostaa esiin kaunokirjallisuuden merkityksen kulttuurisen kielenoppimisen olennaisena tekijänä. Hankkeen keskeisin ajatus on, että kaunokirjallisuutta tulisi hyödyntää suomen kielen opetuksessa huomattavasti laajemmin ja monipuolisemmin kuin aiemmin on tehty. Etsimme uudenlaista tapaa osallistaa aikuisia maahan muuttaneita suomalaiseen yhteiskuntaan opettamalla kirjallisuuden avulla kieltä ja kulttuuria. Hankkeessa on mukana sekä syntyperäisiä että ei-syntyperäisiä suomen kielen puhujia, ja työskentelymme perustuu vuorovaikutuksellisuuteen.

An EPALE/EC webpage blog post about our research: Reading circle as a learning community for adult immigrants

Lyhyt artikkeli hankkeesta Hiiskuttua-lehdessä (Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan verkkojulkaisussa)

 

Syksy 2022

KIELI, KIRJALLISUUS, FILOLOGIA: 

NÄKÖKULMIA TUTKIMUKSEEN JA OPETUKSEEN

Kieli, kirjallisuus, filologia: Näkökulmia tutkimukseen ja opetukseen -seminaari järjestettiin 4. 11. 2022 klo 12–15 Turun yliopistossa, luentosalissa Pub4 (Publicum). Tilaisuuteen oli mahdollista osallistua myös Zoomin välityksellä.

Seminaarin järjesti Koneen Säätiön rahoittama hanke “Tuntemattomalla päähän? Kaunokirjallisuus aikuisten maahan muuttaneiden suomen kielen edistäjänä” (2020-23).
Hankkeen lähtökohtana on ajatus kielen ja kirjallisuuden erottamattomuudesta. Seminaarissa pohdimme kirjallisuuden roolia kielen opetuksessa ja filologista lähestymistapaa kieleen ja kirjallisuuteen. Miksi ja miten kirjallisuuden lukeminen hyödyttää kielenoppijaa, entä mitä opettajan on hyvä muistaa? Millä tavalla filologia yhdistää yksityiskohtien ja laajempien kokonaisuuksien analyysia sekä historiallisten ja yhteiskunnallisten perspektiivien hallintaa? Mitä voi olla filologinen lähilukeminen (vieraan) kielen lukupiiriopetuksessa? Miten se voi edesauttaa kommunikatiivisten taitojen kehittämistä?

 

Ohjelma:

12.00: Viola Parente-Čapková: Alkusanat
12.10: Jyrki Kalliokoski: Huvin vuoksiko (vain)? Kaunokirjallisuuden lukeminen ja kielenoppiminen
12.45: H-K Riikonen: Filologista kirjallisuudentutkijaksi – filologia ja/tai kirjallisuudentutkimus

13.20-13.40 Tauko: kahvitarjoilu

13.40: Satu Grünthal: “On mukava pistää sorkalla soreasti” – kirjallisuutta, kieltä ja kulttuuria ulkomaisessa yliopistossa
14.15: Viola Parente-Čapková, Riitta Jytilä & Niina Kekki: Filologinen lähilukeminen
14.45: Loppukeskustelu

 

Syksy 2021

Hankkeemme järjesti seminaarin “Kaunokirjallisuuden lukeminen         ja lukupiiritoiminta kielen ja kirjallisuuden opetuksessa”

Seminaari järjestettiin 5. 11. 2021 klo 12.00-15.00 Zoomissa. Osallistujia oli reilusti yli 70.

Ohjelmassa oli hankkeen esittely, alustuksia ja paneelikeskustelu. Keskustelimme hankkeen ytimessä olevista lukemisen metodologiaan liittyvistä kysymyksistä. Pohdimme, miten lukupiiritoiminta soveltuu kirjallisuuden ja kielen opetukseen. Onko väliä, luetaanko lukupiirissä tekstejä omalla “äidinkielellä” vai “vieraalla” kielellä? Mitä voi tarkoittaa ylirajainen lukeminen? Miten lukupiirissä lukeminen rakentaa käsityksiä yhteisöstä ja kulttuuriin kuulumisesta ja voi tarjota osallisuutta tietyn maan yhteiskunnasta? Miten kaunokirjallisuutta ja sen lukemista hyödynnetään lukion S2-opetuksessa ja miten S2-opetussuunnitelmat ja ylioppilaskokeet eroavat toisistaan?

OHJELMA

12.00–12.15: Viola Parente-Čapková: seminaarin avaus, Tuntemattomalla päähän? -hankkeen esittely

12.15–12.30: Riitta Jytilä & Niina: Kekki: Kohti ylirajaista lukemista: lukupiiri aikuisten maahanmuuttaneiden yhteisöllisen oppimisen menetelmänä
12.30–12.40: Keskustelu

12.40–13.00: Satu Grünthal: Kirjallisuus, nuorten lukeminen ja kielten oppiminen
13.00–13.10: Keskustelu

13.10 – 13.20: Aino Mäkikalli: Miten luemme? -hankkeen esittely
13.20-13.40: Elias Heikkonen: Lukion äidinkielen ja S2-kirjallisuudenopetuksen eroja opetussuunnitelmissa ja ylioppilaskokeissa
13.40–13.50: Keskustelu

TAUKO

14.10 – 14.40: Paneelikeskustelu: dialogisuus ja toimijuus lukupiireissä
TuPä-projektin tutkijoiden kanssa keskustelemassa Instrumental Narratives -projektin tutkijat Hanna Meretoja ja Eevastiina Kinnunen

14.40: Keskustelu