Pentax K-1 II heeft vergroot isobereik en zonder statief werkende pixelshift

Ricoh heeft de Pentax K-1 II geïntroduceerd. Deze fullframe-dslr is de opvolger van de in 2016 uitgebrachte K-1. De belangrijkste twee vernieuwingen zijn de toevoeging van een acceleratorchip voor een hoger isobereik en een verbeterde Pixel Shift Resolution-functie, waarbij geen statief nodig is.

De acceleratorchip is een beeldverwerkingschip die Pentax al introduceerde in de Pentax K-70- en KP-aps-c-camera's, en die nu aan de K-1 II is toegevoegd. Deze chip zorgde bij de KP voor een hoog isobereik tot 819.200 iso, naast een verbeterde signaal-ruisverhouding in omstandigheden met weinig licht. De K-1 ging niet verder dan 100 tot 204.800 iso; bij de K-1 II is dit verhoogd tot 819.200 iso. Volgens Ricoh levert de chip in combinatie met de niet vernieuwde Prime IV-beeldprocessor nog betere prestaties op in het donker, met relatief weinig ruis.

De tweede vernieuwing in de camera is een verbeterde versie van de Pixel Shift Resolution-functie. Hiermee kan de camera vier foto's achter elkaar maken en samenvoegen tot een foto in een hogere resolutie. Bij deze functie wordt de bayerinterpolatie voor de kleurproductie als het ware omzeild door de sensor steeds een pixel te verschuiven, waardoor elke pixel de volledige rgb-data bevat. Volgens Ricoh is deze functie nu verbeterd met het zogeheten Pixel Shift Resolution System II, waardoor de details en kleurweergave verder zijn verbeterd en voor de serie van vier na elkaar gemaakt foto's geen statief meer nodig is.

Pentax K-1 IIPentax K-1 II

De belangrijkste vernieuwing van de verbeterde pixelshiftfunctie is de zogeheten Dynamic Pixel Shift Resolution mode, die het mogelijk maakt om pixelshift te gebruiken vanuit de hand. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van het vijfassige beeldstabilisatiesysteem. Dit systeem detecteert kleine trillingen tijdens het maken van de vier foto's en gebruikt die informatie om de vier foto's samen te voegen tot een foto met een verhoogde resolutie en een betere kleurweergave. Trillingen van de hand, waarvoor de sensorstabilisatie normaal gesproken compenseert, worden in de Dynamic Pixel Shift Resolution-modus gebruikt om scherpere beelden zonder kleurfouten en met minder ruis te produceren.

Ricoh meldt verder dat het trackingalgoritme van de autofocus is vernieuwd, waardoor het volgen van bewegende objecten in de continue-autofocusmodus moet zijn verbeterd. De hiervoor benodigde autofocusmodule is echter ongewijzigd ten opzichte van de K-1; het gaat om de Safox 12-autofocusmodule met 33 focuspunten, waarvan er 25 kruislings gevoelig zijn. Ook de maximale fotografeersnelheid blijft 4,4fps en er passen 23 rawbestanden of 70 jpeg's in de buffer. Het is mogelijk om met de camera te filmen in een resolutie van 1920x1080 pixels met maximaal 30fps.

Pentax K-1 II 2Pentax K-1 II 2

Op andere vlakken en in het ontwerp van de camera zijn er evenmin veranderingen. De Pentax K-1 II gaat als body 1999 euro kosten. Volgens een woordvoerder is er geen optie om de camera in combinatie met bijvoorbeeld de bestaande 28-105mm f/3.5-5.6-standaardzoom aan te schaffen als kitversie. De dslr kan besteld worden en wordt vanaf eind maart geleverd.

Ricoh biedt bestaande K-1-bezitters de mogelijkheid om hun camera op te sturen naar de fabrikant, waar dan in ieder geval in de Verenigde Staten voor een bedrag van 550 dollar de printplaat wordt vervangen, zodat de camera in feite een K-1 II wordt, inclusief alle vernieuwingen en het vernieuwde logo op de voorkant. Dit kan in de VS in een beperkte periode, tussen 21 mei en 30 september. Het is nog niet duidelijk hoe deze procedure in Europa werkt en hoeveel het hier kost. Vermoedelijk moet voor de procedure een exemplaar van de K-1 naar Ricoh in Frankrijk worden gestuurd. Volgens een woordvoerder komt Ricoh eind maart met meer informatie over dit updateprogramma.

Door Joris Jansen

Redacteur

22-02-2018 • 11:12

14 Linkedin Whatsapp

Reacties (14)

14
14
11
2
0
3
Wijzig sortering
Trillingen van de hand, waarvoor de sensorstabilisatie normaal gesproken compenseert, worden in de Dynamic Pixel Shift Resolution-modus juist gebruikt om scherpere beelden zonder kleurfouten en met minder ruis te produceren.
Het artikel suggereert hier een tegenstelling. Die is er in werkelijkheid niet.

Zowel het oude als het nieuwe algoritme compenseren voor de trilling van de hand. De essentie is dat het nieuwe algoritme al werkt voordat Bayer-interpolatie gedaan is, dus op de ruwe RGB-input van de sensor. Bij Bayer-interpolatie wordt de positie van de individuele R,G, of B sensor-cel meegenomen. Met het nieuwe algoritme neem je niet alleen de fysieke positie van de sensor-cel op het silicium mee, maar ook de verschuiving als gevolg van de trilling.

Het gevolg is dat elke gemeten R, G of B waarde beter naar resultaat-pixels wordt vertaald. Dit is effectiever dan eerst Bayer-interpolatie doen (met de aanname dat er geen trillingen zijn) en vervolgens pas de trillingen compenseren.
Ik denk dat je iets vergeet: er worden 4 foto's gemaakt elk 1 pixel verschoven. En daarvoor was met K1, K70 en KP een statief nodig. Nu hebben ze gepoogd om dat ook zonder statief te doen.
Dit heeft niet echt iets te maken met voor of na Bayer interpolatie.
Ik ben benieuwd of er voor mijn K70 een firmware upgrade komt.

Uit m'n vorige post (2 dagen geleden):
Bij pixel shift worden 4 foto's gemaakt met een klein verschoven sensor zodat je in elke richting 2* foto's maakt. Bij elkaar dan 4* meer pixels hebt. Maar als je camera niet op een rotsvast statief hebt, is er tussen foto 1,2,3 en 4 de altijd wel een kleine afwijking.
Als je die beweging detecteert kun je die 4 foto's wel goed over elkaar leggen.
Daarnaast heb je nog de sensorshift voor trillende handen. Dat is iets anders dan de kleine waarnemings hoek verandering tussen foto 1,2,3,4.
M.a.w. bij de opname doe je sensorshift om de trilling tijden de opname tijd (zeg 1/100 sec) te compenseren. En gebruik je de informatie van kleine verandering in opname richting icm met pxielshift (zeg maar offset t.o.v. de pixelshift voor trilling) om de foto te alignen met de vorige.
bij 1/100 kan het nog werken maar hoe zit het bij 1/15 of 1/10, 4 forot's maken op 1/10 bij weinig licht betekend toch 0,4 seconden en dan kun je al aardig wat beweging hebben. Of je dat zonder statief kan compenseren en 4 foto's nog samenvoegen vraag ik me af.
Ik kan met de K-1 en zeer vast hand tot 0.5s trekken met een 100mm lens (1/2 succesrate). Mijn grootste probleem is dat de pixelshift nu redelijk veel tijd in beslag neemt, en dat je sowieso te lang aan het belichten bent om er ooit uit de losse hand iets mee te doen. Als ze er voor zorgen dat de tijd die het pixelshiftsysteem verliest <0.1s en kan je tot 4x 0.1s belichten in mijn geval. Maar wederom, het dient voor landschappen & studio. Of je er ooit activiteiten mee kunt vastleggen heb ik mijn twijfels over.

[Reactie gewijzigd door Vonketrekker op 22 februari 2018 15:36]

Titel is een beetje weinig zeggend: Alle camera's hebben een 'beeldverwerkingschip'?
Upgradeprogramma is erg mooi, zouden fabrikanten vaker moeten doen.
Heb het even aangepast naar 'isobereik' in de kop, want ik snap dat 'beeldverwerkingschip misschien niet zo heel veel zegt. Maar goed, als ik 'acceleratorchip' of 'accelerator unit' had gebruikt dan was het evenmin heel duidelijk.
Betreft het isobereik klink leuk maar kijk ja naar deze test van de oude camera bij 204800 iso

https://www.dpreview.com/...-you-need-to-know?slide=2

En commentaar hier op: https://www.dpreview.com/...-you-need-to-know?slide=2

Thus, the company has increased the top ISO to 819,200 - a big jump from 209,400 on the original model. We'd be shocked if anything near that ISO is usable, seeing how the K-1 looked at 209,400 (hint: poor, like all cameras in its class), but we'll find out soon enough.

Die hoge iso waarde is nu al totaal onbruikbaar. Vraag is of dat met de upgrade echt veel beter gaat worden. Lijkt dus meer soort marketing, ja je kan zo een hoge iso halen, maar het resultaat niet bruikbaar.
Uiteraard is marketing een deel van het verhaal; ik heb de exacte waarde mede daardoor ook niet genoemd in de kop. Die hoogste iso-waarde leidt inderdaad doorgaans nooit tot werkbare resultaten. Ik geloof dat ik zelf op aps-c zelden hoger dan 6400 en misschien een keer 12800 ga.

Maar bij de Pentax KP, die vorig jaar uitkwam, en ook een iso-bereik heeft van maximaal 819.200, zag je wel dat de signaal-ruisverhouding met name op de wat hogere, nog net werkbare iso-waarden (dus pakweg vanaf 6400 iso en hoger) toch wel weer een aardig stukje beter was dan eerdere aps-c-camera's van Pentax. Dat is vooral te danken aan die acceleratorchip. En aangezien die chip nu dus ook in de K-1 II zit, zal het in combinatie met de fullframe-sensor waarschijnlijk best indrukwekkende resultaten laten zien qua ruis en detail op hoger iso-waarden. Maar goed, dat zal moeten blijken :)
Tja, kan dat de kit-optie incl de 28-105mm standaardzoom toch nog beschikbaar komt, maar volgens de laatste info van een woordvoerder komt die optie niet beschikbaar.
Indrukwekkend, inclusief het upgradeprogramma.
Ik heb de K-1. De pixel-shift gebruik ik enkel op stilstaande landschappen, dan heb je toch meestal een statief bij voor de langere sluitertijden. Als je mensen, dieren, dynamische omgevingen begint te fotograferen, houd het al gelijk op. Enkel voor in de bergen zou het een meerwaarde voor mij zijn.
Ze hadden beter enkele andere zaken aangepakt om 'm perfect te maken.
- Iets sneller burst
- snelere en betere werking/focus in live view zoals een systeem kamera
- 4k filmen
- De app
- ...
Maar toch, voor de rest schitterende camera, absolute aanrader! Met ongekende ruis performance voor zijn prijsklasse.
Dit bericht was er 2 dagen geleden al als gerucht. Maar de upgrade is wel een nieuw feit. En iets waar Canon/Nikon eens een voorbeeld aan zouden mogen nemen.
Anoniem: 181786
22 februari 2018 20:19
Mooie ontwikkeling bij Pentax. Vooral de update service lijkt mij super, mogen wel meer fabrikanten doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee