Det er flere isbjørner enn mennesker på Svalbard. Likevel er Svalbard veldig viktig for Norge.

Hvorfor er det Norge som styrer over Svalbard?

Og hvorfor er Svalbard viktig?

Svalbard er en gruppe øyer som ligger midt mellom Nordpolen og resten av Norge.

Selv om Svalbard ligger langt nord for fastlandet, er det Norge som styrer over området. Hvorfor er det sånn?

Andreas Østhagen er seniorforsker ved Fridtjof Nansens institutt. Han forsker på politikk i nordområdene:

– I 500 år var det ingen som styrte over Svalbard. Det var et fellesområde alle kunne bruke, forklarer han.

Men for 100 år siden ble stadig flere selskaper interessert i å hente opp mineraler fra gruvene, fiske og drive fangst. Disse selskapene kom fra Norge, Russland, Storbritannia og Nederland.

Regler for Svalbard

– Da ble det viktig å lage regler for Svalbard. Derfor lagde landene en avtale seg imellom, sier Østhagen.

Andreas Østhagen er forsker på Fridtjof Nansen Institute.

Denne avtalen heter Svalbardtraktaten. Den ble vedtatt i 1920. Og der står det at Svalbard er norsk.

Siden den gang har vi passet på øygruppa, og er opptatt av at den skal fortsette med å være norsk.

Viktige ressurser

– Hvorfor er Svalbard så viktig for Norge?

– Svalbard er viktig av flere grunner. For det første er dette den aller nordligste delen av Norge, og øygruppa gir oss tilgang til Polhavet, havet som ligger i det arktiske området rundt Nordpolen.

I Polhavet er det fisk, og kanskje olje, gass eller verdifulle mineraler under havbunnen. Dette gjør området verdifullt.

– Svalbard har også blitt et viktig sted for naturforskning i Arktis. Forskere fra mange land jobber sammen på Universitetssenteret på Svalbard, UNIS.

Les mer om forskerne på Svalbard her.

Norge møter Russland

– Sist, men ikke minst, er Svalbard viktig i sikkerhetspolitikken, det vil si hvordan land skaper fred eller truer med å gå til krig.

– Svalbard er stedet der Norge og vår forsvarsallianse NATO møter Russland. Russland er vår nabo i øst, og de er en utfordring for Norges sikkerhet, sier Østhagen.

Svalbard er en gruppe øyer som ligger langt nord for Norge.

I en forsvarsallianse går ulike land sammen om å arbeid for sikkerhet. I NATO er det slik at «et angrep på ett medlem regnes som et angrep på alle». På denne måten er det mindre sjanse for at små land blir angrepet av andre land utenfor alliansen.

Vi kan ikke gjøre som vi vil.

– Selv om det stort sett er en god dialog mellom Norge og Russland, har spenningen økt de seneste årene, forklarer han. For eksempel har Russland kjørt militære båter langs norskekysten.

Norge styrer over øyene i nord, men vi kan ikke gjøre helt som vi vil.

For eksempel er det ikke lov å ha militære på Svalbard. Alle land som er med i Svalbardtraktaten får lov til å utnytte naturressurser i området, som å fiske og drive gruver.

Krangler om krabber og fisk

Havet rundt Svalbard er et viktig område. Her lever den nordatlantiske torsken.

Norge bestemmer hvor mange båter fra ulike land som får lov til å fiske her. Dette har de fleste land godtatt, men av og til blir det likevel krangel.

– Akkurat nå er det faktisk EU som ikke vil at Norge skal bestemme hvor mye fisk som kan fanges rundt Svalbard. De har lyst til å lage sine egne kvoter. Norge har sagt «nei». Det kan bli et ganske stort problem for begge parter.

– For med en gang noen utfordrer og sier at "denne regelen gjelder ikke nå", så settes hele avtalen på spill.

– Spørsmålet blir da fort: er det virkelig Norge som skal styre over Svalbard? Det er derfor det er så spennende å forske på disse sakene, sier Andreas Østhagen.

Hvem har laget artikkelen?

Denne artikkelen er laget av Fridtjof Nansens institutt. Der forsker de på samfunn og politikk, på miljø og energi. På universiteter og forskningsinstitutter jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS