Hyppää sisältöön

Valintakoe

Valintakokeeseen kutsutaan esivalintapisteytyksen perusteella noin 500 hakukelpoisuusehdot täyttävää hakijaa. Valintakoe järjestetään 13.-17.5. Maanpuolustuskorkeakoululla Helsingissä. Valintakokeen järjestelyistä ilmoitetaan myöhemmin keväällä.

Valinta- ja soveltuvuuskokeella mitataan hakijan koulutettavuutta, motivaatiota, ammattiin soveltuvuutta ja kiinnostusta alaan.

Valintakokeeseen kuuluu aineistokoe, soveltuvuuskoe, fyysisen kunnon testit ja lääkärintarkastus sekä erikseen määrättäville hakijoille tehtävä huumetesti.

  • Aineistokoe perustuu hakijoille jaettuun tieteelliseen artikkeliin tai muuhun materiaaliin. Aineistokokeeseen ei voi valmistautua etukäteen.
  • Soveltuvuuskokeeseen kuuluu ennakkotehtävät, persoonallisuus- ja kykytestit ja haastattelu. Soveltuvuusarvioinnissa arvioidaan johtajaominaisuuksia, motivaatiota ja oppimisedellytyksiä. Soveltuvuuskokeeseen ei voi valmistautua etukäteen ja se voi olla karsiva.
  • Fyysisen kunnon testi sisältää 12 minuutin juoksutestin sekä lihaskuntotestin. Lihaskuntotestiin kuuluu etunojapunnerrukset (1 minuutti/maksimitoistomäärä) sekä vauhditon pituushyppy.  Fyysisen kunnon testin rajat ovat samat sekä naisille että miehille. Fyysisen kunnon testit suoritetaan kertasuorituksena, eikä niitä voi uusia. Mikäli hakija ei voi hänelle osoitettuna valintakoepäivänä osallistua fyysisen kunnon testeihin, tulee hänen ilmoittaa tästä fyysisen kunnon testien kokeen johtajalle. Fyysisen kunnon testit järjestetään tarvittaessa kesäkuun aikana niille hakijoille, jotka eivät kykene suorittamaan testejä valintakokeiden aikana. Kyseiset testit suoritetaan kokonaisuutena vastaavalla tavalla kuin valintakokeissa.  
    Juoksutestiä varten kannattaa harjoitella suunnitelmallisesti. Jo hyvissä ajoin ennen valintakoeviikkoa kannattaa juosta harjoitustestejä, jotta valintakokeissa ylittää varmasti 2 600 metrin tulosvaatimuksen. Samoin omasta lihaskunnosta on hyvä pitää huolta. Ohjeita juoksuharjoitteluun on saatavilla esimerkiksi osoitteesta www.marsmars.fi. Voit myös osallistua "Treenaa kadetin kanssa"- juoksuhaasteeseen.
  • Lääkärintarkastus sekä erikseen määrättäville hakijoille tehtävä huumetesti. Valintakokeeseen kutsutun hakijan on otettava mukaansa alle 6kk vanha lääkärintodistus terveydentilastaan. Todistusta ei siis toimiteta postitse MPKK:lle. Lääkärintodistuksessa on oltava tulokset kuulotutkimuksesta ja näkö- sekä värinäkökyvystä (T-lomake ). Kaikki hakijat suorittavat lääkärintarkastuksessa värinäkötestin. Mikäli hakijalla ei ole todistusta mukanaan valintakokeessa, keskeytyy hänen valintakokeensa puutteellisten asiakirjojen takia.

    Laivasto-opintosuunnan ensisijaiset hakijat (hakukohde on Maanpuolustuskorkeakoulun hakukohteista ensimmäinen) käyvät merimieslääkärin tarkastuksessa. Lisää tietoa laivasto-opintosuunnalle vaadittavasta merimieslääkärin tarkastuksesta: Laivasto-opintosuunnan terveystarkastukset - Upseeriksi
     
  • Ennen valintakokeeseen osallistumista hakijoilta pyydetään suostumus turvallisuusselvitykseen. Suostumus tulee antaa viimeistään valintakoepäivänä.
  • Valintakokeen aikana kaikilta siihen osallistuneilta kerätään suostumus huumetestaukseen sekä valintakoepalaute.
     

Mitä mukaan valintakokeeseen?

Valintakokeessa käytetään siviiliasua. Hakijalla tulee olla mukanaan:

1. Alle 6 kk vanha lääkärintodistus liitteineen
(ohjeet sivulla 45)
2. Johtajaprofiili ja komennustodistus
varusmiespalvelusta tai naisten vapaaehtoista
asepalvelusta suorittavilla hakijoilla.
(Reservissä olevan hakijan tiedot löytyvät
suoraan tietojärjestelmistä.) Johtajaprofiilin
tulee sisältää alaisten, vertaisten ja esimiesten
arviot sekä itsearviointi lukuarvoineen.
Mikäli hakijalla ei ole mukanaan johtajaprofiilia
valintakokeessa, ei tietoja voida
huomioida pisteytyksessä. Hakijan tulee
itse varmistaa, että hänestä tehdään
johtajaprofiili.
3. Sisä- ja ulkoliikuntavarusteet.
Valintakokeessa käytetään siviiliasua.
4. Henkilökohtaiset hygieniavälineet sekä
majoittumisvälineet
(makuupussi tai vastaava).

 

Saapuminen valintakokeeseen

Santahaminaan saapuminen kannattaa suunnitella etukäteen. Osoitteesta www.reittiopas.fi löytyy pääkaupunkiseudun julkisten kulkuvälineiden aikataulu. Omalla autolla saapumista suositellaan välttämään parkkitilojen rajallisuuden vuoksi. Santahaminaan johtava Hevossalmen silta on auki kesäaikana puolen tunnin välein.
 

HUOM!
Valintakoepisteet vaikuttavat opintojen aikana
kandidaatin tutkielman aiheen valintajärjestykseen
sekä niiden perusteella ratkaistaan mahdolliset
väliarvostelun tasapistetilanteet.

 

´