Öppna dörren för Sveriges unga.

Vi har trott på alla hopplösa generationer sedan 1973

Oansvariga, bortskämda och självupptagna. Fördomarna mot unga är desamma år efter år. Vi har alltid sett bortom det och anställt baserat på driv och ambition. I svallvågorna av den pågående pandemin är det viktigare än någonsin att ge Sveriges ungdomar hoppet och framtidstron tillbaka. I år öppnar vi dörren till arbetsmarknaden för 2 500 nya medarbetare och hoppas att fler kan följa vårt exempel. Här delar vi med oss av McDonald’s-modellen och våra erfarenheter efter över 45 år som ungdomsarbetsgivare i Sverige.

Över 220 000 svenskar har börjat sina yrkesliv här.

Att McDonald’s är en språngbräda ut i yrkeslivet är ingen nyhet. Många rekryterare vet att personer som någon gång jobbat i våra restauranger lärt sig färdigheter de får nytta av senare i arbetslivet, oavsett vilken bana de väljer. Det handlar bland annat om samarbetsförmåga, att kunna bemöta gäster och förmågan att hantera oväntade situationer. För vissa blir jobbet på McDonald’s en sorts skolgång de bär med sig genom arbetslivet, för andra blir McDonald’s hela deras karriär. Nedan möter vi Andreas, Christina och Caroline som alla valt olika yrkesbanor men med den gemensamma nämnaren att allt började på McDonald’s.

Andreas Pettersson jobbade på McDonald’s Karlskoga mellan 1997 och 2005. Han är en av de över 220 000 svenskar som börjat sin yrkesbana i våra restauranger. Idag jobbar han som polis i samma stad och tycker själv att han lärde sig mycket om laganda och hur man bemöter människor under sin tid på McDonald’s.

Christina Richter började sin yrkesbana på McDonald’s Nordstan i Göteborg 1983. Hon fick tidigt stort ansvar och nya roller, vilket gjorde att hon blev kvar längre än vad hon trodde. Idag driver hon nio egna restauranger och skapade även en världsnyhet genom att börja hålla bikupor på taken till några av restaurangerna. Just möjligheten att växa och växla roller är det som gjort att Christina valt att göra karriär inom McDonald’s.

Caroline Vieira jobbade på McDonald’s i Täby mellan 2011 och 2016. Hon är en av 220 000 unga i Sverige som börjat sina yrkesliv på McDonald’s. Idag är hon musikproducent och anser själv att åren på McDonald’s gav henne självförtroende till att våga ställa sig på scenen.

Rapport: Hopplösningen

Vi vet att sysselsättning och en första rad på CV:t bidrar till hopp och framtidstro. Genom att tro på ungas förmågor, ge dem möjlighet till sysselsättning och skapa förutsättningarna för barn och unga att gå ur skolan med fullständiga betyg kan samhället ge hopp till Sveriges unga. Och det behövs för att vända den hopplöshet som breder ut sig till hoppfullhet. Det behövs en Hopplösning. Vi på McDonald’s är övertygade om att det är i det första jobbet som Hopplösningen ligger. Ju fler unga vi gemensamt kan öppna dörren för, desto fler unga kan se en ljusare framtid. Vårt mål med rapporten Hopplösningen är att  synliggöra utmaningarna som unga står inför idag, deras unika kvalitéer och bidra till engagemang och inspiration för hur vi kan öppna dörren för Sverige unga.

Unga idag är mer entreprenöriella och samhällsengagerade än tidigare generationer. Unga längtar efter att påverka och forma framtidens samhälle. Samhället måste bli bättre på att fånga upp deras förändringskraft och driv. Hur tar vi tillvara på ungas idéer och drivkraft? Vi som är etablerade i samhället – politiker, näringsliv, forskare och civilsamhället – avgör vad som kommer karaktärisera den här generationen.

- Anders Parment Generationsforskare, Stockholms Universitet, Företagsekonomiska Institutionen

Mina föräldrar säger att jag har blivit mer vuxen av mig sedan jag började på McDonald’s. Att jag tänker mer på andra, tar mer ansvar och att jag har blivit mognare. Jag har lärt mig hur jag ska planera och hantera jobbet, som att ta ansvar och meddela min chef i tid om jag inte kan ta ett pass för att inte sätta andra i en svår situation.

- Melanie El Fhaily, 17 år Restaurangbiträde på McDonald’s Nobelplan i Karlstad

Jag jobbade hårt och ställde upp och det fick jag uppskattning för. Jag var snabblärd och förstod plötsligt att jag faktiskt var bra på någonting. I skolan funkade inget. McDonald’s var stället där jag fick uppmärksamhet av ägarna och folk tyckte att jag var duktig. Jag kände mig som en del av något större och fick kompisar.

- Qaisar Mahmood, jobbade på McDonald’s Kungsgatan år 1989, som 16-åring

McDonald’s roll som ungdomsarbetsgivare

McDonald’s är en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare.

Vi har rekryterat hundratusentals unga under loppet av nästan 50 år. Ett antal jobbar fortfarande kvar hos oss, 70% av våra franchisetagare kommer inifrån organisationen och har börjat som medarbetare i köket eller kassan. Och restaurangcheferna på alla våra 200 restauranger följer samma mönster.

Just nu anställer vi över 2 500 unga till våra restauranger. Till år 2024 kommer vi att ha anställt över 10 000 personer. Vi vet att jobbet på McDonald’s för många av dessa blir mer än bara ett arbete -  en alternativ utbildning, personlig utveckling, och ibland till och med en livslång karriär hos oss.

Det är ett stort förtroende, och ett stort ansvar att förvalta. För 40% av våra medarbetare är jobbet på McDonald’s deras allra första.

Vi är med vid många första tillfällen i ungdomars liv och man kan nästan säga att man blir vuxen på McDonald’s. Det kan handla om det första riktiga samtalet med en vuxen som inte är en lärare eller förälder, första lönen eller första gången som man får och ger feedback.

Jenny Kullin, HR- och rekryteringsansvarig hos McDonald’s franchisetagare Roland Edin

Hos McDonald’s utvecklas ungdomar till unga vuxna. Unga som vågar ta beslut, blir fantastiska på att arbeta som ett lag och att leda sig själva och andra. Erfarenheter som man har nytta av hela livet.

Faktum är att 89% av våra medarbetare uppger att de av att jobba på McDonald’s lär sig saker som de kan ha nytta av hela livet. Och det handlar inte om att briljera med de perfekt friterade pommes frites under fredagskvällen (även om det såklart också är viktigt!) utan det är saker som samarbete, rak och tydlig kommunikation, självdisciplin, planering, ledarskap, servicekänsla och förmågan att arbeta under högt tryck.

Det är vi stolta över.

McDonald’s modellen

På McDonald’s tror vi på Sveriges unga. Vi anställer baserat på hunger, inte erfarenhet, och ger ungdomar ansvar, utbildning och möjligheten till en karriär som stärker dem som individer och bygger deras färdigheter för arbetslivet – och livet.

Som en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare har McDonald’s en speciell roll på den svenska arbetsmarknaden. Varje år välkomnar vi tusentals unga in i arbetslivet och under de nästan 50 år vi funnits i Sverige har hundratusentals unga ”lärt sig att jobba” på McDonald’s.  Det betyder att vi haft lång tid på oss att utveckla en bra modell för att ta vara på unga människors förmågor och få dem att växa snabbt. Här delar vi nu med oss av vår modell för att göra den enklare för fler av oss som faktiskt kan, både företag, organisationer och samhället i stort, att öppna dörren för Sveriges unga.

Beställ McDelivery via våra McDelivery-partners

Välj en leveranspartner för att fortsätta
Du lämnar nu McDonalds.se
Du lämnar nu McDonald's Sveriges webbsida för en en webbplats som kontrolleras av tredje part. Sidan tillhör inte McDonald's Sverige. Innehåll, uttalanden eller åsikter på den sidan ansvarar inte McDonald's Sverige för.