Zweden neemt het EU-voorzitterschap over: Wat verwachten de Europarlementariërs?

Op 1 januari stond Zweden voor de derde keer aan het roer van de Raad van de EU. Wat zijn de verwachtingen van de Zweedse parlementsleden voor de komende 6 maanden?

Officieel logo van het Zweedse voorzitterschap in 2023
Officieel logo van het Zweedse voorzitterschap in 2023

Het Zweedse voorzitterschap is het laatste van het huidige voorzitterstrio - na Frankrijk en Tsjechië - en markeert het laatste hoofdstuk van het gemeenschappelijke programma van 18 maanden voorzitterschap. Maar elk voorzitterschap heeft ook zijn eigen prioriteiten.

Op 17 januari besprak de Zweedse premier Ulf Kristersson tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg de prioriteiten en activiteiten van het voorzitterschap met de leden van het Europees Parlement. Hij benadrukte dat de prioriteiten erop gericht zijn de EU groener, veiliger en vrijer te maken, en benadrukte dat de Europese instellingen Oekraïne moeten blijven steunen tegen de agressie van Rusland.


De vier prioriteiten van het Zweedse voorzitterschap zijn:


- Veiligheid - eenheid

- Veerkracht - concurrentievermogen

- Welvaart - groene & energietransitie

- Democratische waarden en de rechtsstaat - ons draagvlak


Meer informatie over de prioriteiten van het Zweedse voorzitterschap.

Een groener, veiliger en vrijer Europa is de basis van onze prioriteiten
Zweedse premier Ulf Kristersson

Wat de Zweedse Europarlementariërs van het voorzitterschap verwachten


Energie is een belangrijke uitdaging voor Europarlementariërs. Tomas Tobé (EVP), zegt dat veiligheid en energie belangrijke onderwerpen zullen zijn tijdens het Zweedse voorzitterschap. "We moeten Europa bijeen houden en onze steun aan Oekraïne verhogen om de veiligheidssituatie aan te pakken."


Hij heeft ook hoge verwachtingen dat Zweden de EU competitiever zal maken. "Er moet een duidelijke EU-agenda komen om het concurrentievermogen te vergroten, de groei te versterken en de handel te doen toenemen. Zweden moet het voorzitterschap gebruiken om deze richting in te slaan. Meer actie om georganiseerde misdaad te bestrijden zal ook belangrijk zijn, alsook vooruitgang met het migratiepact."


Helene Fritzon (S&D) zei dat democratie, klimaat en gelijkheid gebieden zijn waar Zweden traditioneel een goede reputatie heeft, maar ze heeft twijfels over de nieuw verkozen Zweedse centrumrechtse regering, met name in tijden van crises en oorlog in Europa. "Het vraagt om een leiderschap met politieke moed en verantwoordelijkheid voor de toekomst. Ik maak me grote zorgen over hoe de conservatieve regering dit zal waarmaken. Het beleid inzake klimaat en gelijkheid is al ontmanteld en aan democratie wordt geen prioriteit gegeven", zei ze en voegde eraan toe: "Ik zou graag zien dat de EU het voortouw neemt voor een groene en eerlijke transitie!"


Abir Al-Sahlani (Renew) heeft veel hoop dat het Zweedse voorzitterschap de rechtsstaat, transparantie en economisch liberalisme zal verdedigen. "Dat ze ervoor zorgen dat de EU een sterke stem heeft in de wereld - terwijl ze ook bijdragen aan een levendig EU-debat, waarbij de media-aandacht voor EU-zaken wordt gestimuleerd," zei ze. Al-Sahlani zei dat klimaat, energie en migratie de belangrijkste onderwerpen zullen zijn tijdens het voorzitterschap: "Het beperkende migratiebeleid van de regering in eigen land is op zijn minst een rode vlag".


Alice Kuhnke (Groenen/EVA) zei dat ze weinig verwachtingen heeft: "De Zweedse regering heeft al lagere ambities bij de aanpak van de klimaatcrisis.... We hebben geen tijd om te wachten, de klimaatcrisis is hier en nu, en daarom moet het Zweedse voorzitterschap bijdragen tot een aanzienlijke verhoging van de EU-ambities."


Charlie Weimers (ECH) zei dat hij, naast versterking van het concurrentievermogen en meer handel, graag zou zien dat het voorzitterschap het werk van de Fransen en de Tsjechen inzake strengere EU-financieringsregels voortzet. "We weten dat de EU nooit zou goedkeuren dat miljoenen worden gegeven aan extreem-rechtse organisaties waarvan de leiders antisemitische, vrouwonvriendelijke of homofobe uitspraken hebben gedaan. Helaas geldt dat niet voor alle vormen van extremisme. De regels voor EU-financiering zodanig veranderen dat islamisten niet worden bevoordeeld, moet een belangrijk doel zijn voor het Zweedse voorzitterschap."


Malin Björk (Links) uitte haar bezorgdheid over de nieuwe regering die het EU-voorzitterschap op zich neemt. "Ik weet dat velen zich, net als ik, zorgen maken over het feit dat Zweden nu het EU-voorzitterschap overneemt. Maar ik hoop dat het verrast en duidelijk stelling neemt voor democratie en rechtsstaat in landen als Polen en Hongarije, en zich inzet voor een ambitieus klimaatbeleid en een menswaardig migratiebeleid."


Spanje zal in de tweede helft van 2023 het voorzitterschap van de EU overnemen en vormt dan samen met België en Hongarije het volgende voorzitterstrio.

Website van het Zweedse voorzitterschap