Fra sansende bio-maskiner til økologisk etik – syv humanvidenskabelige projekter får bevillinger

Hvad er en kernegruppe?

En kernegruppe er en tæt samarbejdende forskergruppe med typisk en eller to fastansatte forskere som projektledere, evt. et yderligere antal fastansatte forskere, samt 2-3 postdocs og/eller ph.d.-studerende.  

En kernegruppe kan bestå af forskere fra samme institut eller forskere på tværs af institutter og universiteter.

Læs mere om VELUX FONDENs kernegruppeprogram

VELUX FONDENs kernegruppeprogram bevilger i år 40 millioner til en række vidt forskellige forskningsemner på IT-Universitetet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Roskilde Universitet.

Med kernegruppeprogrammet har VELUX FONDEN siden 2008 fokuseret på at støtte humanvidenskabelig grundforskning i dialog og samarbejde med universiteternes institutter. For et robust demokrati kræver både ny forskningsbaseret viden om mennesker, kultur og samfund på højeste faglige niveau, og det kræver stærke institutter som ramme til at udvikle den viden, fortæller programchef for VELUX FONDENs humanvidenskabelige område, Henrik Tronier:

”Samarbejde og transparente processer mellem universiteter og fonde er vigtigere end nogensinde. Årets bevillinger er resultat af en proces, der begynder med invitationer til universitetsinstitutterne om selv at udvælge et antal projekter, der både er de fagligt allerstærkeste og samtidig kan understøtte instituttets egne planer for forskning, uddannelse og karriereudvikling. Udvælgelsesprocessen fortsætter i fonden, hvor vi udsender ansøgningerne til individuel bedømmelse hos udenlandske eksperter. På det samlede grundlag bevilger vi blandt de højest vurderede ansøgninger. På den måde håber vi at realisere begge formål med programmet.”  

Bio-maskinernes æstetik

For projektet Bio-Maskinernes Æstetik og Spørgsmålet om Liv skal bevillingen bruges til at kaste lys over, hvordan vi kan gentænke maskinens status og udforske nye begreber for, hvad det vil sige at være i live:

”Fysikere, ingeniører og biologer taler om ’liv 3.0’ i forbindelse med selv-lærende kunstig intelligens. Fra en humanistisk og æstetisk vinkel vil vi begrebsliggøre digitale teknologier, der simulerer liv, som sansende bio-maskiner. Vi argumenterer for, at de kvaliteter, der gør, at de ligner biologisk liv, bør forstås ved hjælp af en undersøgelse af den måde, de imiterer biologisk livs evne til at sanse omverdenen. Vi undersøger derfor disse ’livsformer’ fra en æstetisk vinkel med fokus på teknologiernes evne til at sanse verden og den måde, som de fremstilles og forhandles i litteratur, kunst og film. Formålet er at øge vores viden om, hvad det vil sige at være i live”, siger professor Kathrin Maurer fra Institut for Sprog, Kultur, Historie og Kommunikation på Syddansk Universitet.

De syv projekter:

Nyheder