Bijna 300.000 huurders van sociale huurwoningen krijgen minder huurtoeslag als het kabinetsplan voor normhuren doorgaat. Dit aantal kan oplopen tot 700.000. Woonbond, de VNG en Aedes vrezen voor de bestaanszekerheid van huurders en verwachten een groter beroep op financiële ondersteuning door gemeenten.

Het kabinet heeft voorstellen gedaan om de huurtoeslag aan te passen. De meest ingrijpende wijziging is om de huurtoeslag voortaan niet meer vast te stellen op basis van de huur die een huurder daadwerkelijk betaalt, maar op basis van een zogeheten normhuur. Voor de grootste groep huurders wordt die normhuur € 520. Huurtoeslagontvangers met een hogere huur gaan er daardoor op achteruit.

Vrees voor meer betaalbaarheidsproblemen

Woonbond, de VNG en Aedes vrezen dat op de lange termijn een half miljoen tot zo’n 700.000 huishoudens door de voorstellen minder huurtoeslag ontvangen dan nu. Dat verschil kan variëren van enkele euro’s tot € 100 per maand. Minder huurtoeslag maakt het nog moeilijker om rond te komen in tijden van stijgende kosten van levensonderhoud. De huurtoeslag is het instrument waarmee de rijksoverheid haar verantwoordelijkheid neemt voor betaalbaar wonen. Huurtoeslag moet gewoon worden vastgesteld op basis van de daadwerkelijke huur, stellen Aedes, de VNG en Woonbond. 

Geschikt huis voor veel huishoudens nauwelijks nog beschikbaar

Het argument van het kabinet voor normhuren is dat het aan huurders zelf is om te kiezen voor een beter en duurder huis. Deze keuze bestaat echter alleen op papier, terwijl het niet gaat om onnodige luxe, maar om bestaanszekerheid. Normhuren hebben op langere termijn ook tot gevolg dat huishoudens met de laagste inkomens meer en meer in dezelfde buurten komen te wonen, terwijl gemengde wijken veel beter zijn voor de leefbaarheid.

Huurtoeslag verbeteren, niet afschaffen

De huurtoeslag wordt algemeen beschouwd als een goed werkende en effectieve maatregel. Wel vraagt ongeveer 1 op de 10 huurders die er recht op heeft, geen huurtoeslag aan. En een deel van de huurders krijgt te maken met terugvorderingen of nabetalingen. Invoeren van normhuren is echter geen oplossing voor deze problemen, de meeste daarvan worden veroorzaakt door onjuiste inkomensgegevens.

Het voorstel voor hervorming van de huurtoeslag lijkt vooral te zijn ingegeven door de wens om – in het kader van de toeslagendiscussie – de huurtoeslag op termijn af te schaffen. Dat mag geen doel op zich zijn. De prijs voor een eenvoudiger systeem wordt nu gelegd bij huurders, woningcorporaties en gemeenten. 

Meer informatie