Ondersteuning van Werkgelegenheid en Ondernemingen & herziening van de Reiswetgeving

Ondersteuning van Werkgelegenheid en Ondernemingen & herziening van de Reiswetgeving

Started
July 14, 2020
Petition to
Federale Overheid and 2 others
Signatures: 1,930Next Goal: 2,500
Support now

Why this petition matters

Reisagenten, een bedreigde soort?
Een blik achter de schermen

Wist je dat het beroep van de reisprofessional een gecontroleerd beroep is?
Dat het een zeer gereglementeerd beroep is, met zware lasten en verantwoordelijkheden?
Dat een reisbureau de wettelijke verplichting heeft je te verzekeren dat je op reis kan en er ook voor garant te staan, dit zowel voor als tijdens je reis?
Dat er in België zo’n 1535 reisbureaus zijn, en zowel direct als indirect niet minder dan 6000 werknemers vertegenwoordigen?

Om dit beter te begrijpen, moet je weten dat er onder dezelfde noemer, twee aspecten van reisbureaus zijn. Vaak zijn ze organisatoren, die minutieus reizen samenstellen, die zo goed mogelijk bij de wensen van de klant aansluiten. Ook kunnen ze producten van organisatoren voorstellen, waarbij ze als bemiddelaar optreden en zo uw wensen zo goed mogelijk in kaart brengen en u daarnaar adviseert.

Ongeacht de omstandigheden, zal uw reisprofessional paraat staan om uw reis naar uw wensen voor te bereiden, u bij te staan tijdens uw reis indien er onvoorziene omstandigheden de kop op steken en om een eventuele niet-conformiteit op te lossen. Ze zijn er steeds voor u als reiziger.

Om dit mooie beroep uit te kunnen oefenen, zijn reisorganisatoren en reisbureaus verzekerd tegen insolventie. Een wettelijke verplichting waardoor uw geld en uw reis steeds beschermd is. Daarnaast is er een strenge reglementering bedoeld om de consument te beschermen en een solide garantie te bieden.

De corona-crisis gooide enkele regels overhoop. De wet van 21 november 2017 betreffende de pakketreizen en gekoppelde reisdiensten, die onder andere terugbetalingsmodaliteiten regelt, was niet voorzien op dergelijke situatie van ongeziene overmacht zoals de COVID-19-pandemie.

Met de corona-tegoedbon gaf de overheid ons wat ademruimte. Een noodzakelijke hap zuurstof die ons toeliet te blijven functioneren. Reisbureaus, die tevens reisorganisator zijn, betalen hun leveranciers zoals luchtvaartmaatschappijen en hoteliers, voordat de reis heeft plaatsgevonden. Ze laten hun ondernemingen draaien op marges en commissies op hun activiteiten. Het was niet mogelijk om betaalde reissommen terug te betalen, gezien men er niet meer over beschikte, wat de overheid gelukkig begreep. Echter, enkel de pakketreizen worden zo gedekt. In het reisjargon dekt deze term bijvoorbeeld een vlucht plus een logement, een huurwagen, een georganiseerde uitstap of excursie, …

Wat met de bescherming van de klant en de reisagent aangaande enkelvoudige diensten zoals vluchten, waarvan de waardebonnen niet gedekt zijn tegen het mogelijke faillissement van de luchtvaartmaatschappij? Een garantie van de staat om reizigers en reisprofessionals te beschermen lijkt een noodzaak.

Desondanks is de toekomst onzeker. Wat zal er gebeuren als we onder druk komen te staan van enkele klanten die een terugbetaling eisen? We zullen ze uitleggen dat we niet over voldoende liquiditeiten beschikken. We lopen het risico in dezelfde situatie te verkeren als luchtvaartmaatschappijen. Het is dan ook kritisch om, zonder vertraging, een noodfonds te voorzien om niet recupereerbare kosten die bij leveranciers gemaakt werden te ondervangen, teneinde een waterval van faillissementen te voorkomen.

Op 18 maart, toen België zijn grenzen sloot en elke verplaatsing verboden werd, strandden heel wat reizigers op de bestemming; terwijl anderen geen mogelijkheid meer zagen om nog te vertrekken. De repatriëringen zijn voor een groot stuk mogelijk gemaakt dankzij het werk van de vele bezorgde reisprofessionals die bekommerd waren om de situatie van hun klanten. Zij die hun reis geannuleerd zagen, werden constant en steeds zo snel mogelijk op de hoogte gehouden over de evolutie van de situatie. Een werk dat gezien de situatie niet te onderschatten was en is.

Sindsdien leven we in een realiteit die ons helaas benadeelt. De vragen naar informatie, annuleringen of uitstel door onze klanten die uit deze uitzonderlijke situatie voortvloeien, verplichten ons tot een aanzienlijke en onbetaalde werkdruk.

Dit kunnen we echter niet alleen, waardoor we moeten beroep doen op onze toegewijde medewerkers, die natuurlijk ook betaald moeten worden. Gezien de grote werkdruk kunnen we in deze niet steeds op de bestaande steunmaatregel van de tijdelijke werkloosheid vanwege corona rekenen. Deze situatie verzwakt ons elke dag meer.

De tijdelijke werkloosheid als gevolg van overmacht is voor ons, net als voor veel sectoren een duw in de rug, maar ze strookt niet met de realiteit van dit moment.

Op vlak van onze leveranciers vormen vooral de luchtvaartmaatschappijen vandaag een probleem. Ze zijn bijzonder moeilijk bereikbaar, het bestaan van spookvluchten, enz. Deze laatsten zijn vluchten die heel kort na de boeking worden geannuleerd. Normaal gezien hebben passagiers recht op een snelle terugbetaling van het ticket, maar we blijven in het duister tasten doordat we ze niet kunnen bereiken.

Ook de website diplomatie.belgium.be is een probleem waarmee we geconfronteerd worden. Deze zou in real time bijgewerkt worden met de meest en juiste informatie. Dit gebeurt vandaag echter nog steeds niet en de website laat het vaak afweten. Hierdoor kunnen we onze informatieplicht naar de reiziger toe, de facto niet optimaal leveren.

De huidige trend is om in België te blijven: staycation heet dat. De media maken herhaaldelijk gewag van een toename van reserveringen voor verblijven in Wallonië en Vlaanderen. Voor de Belgische dienstverleners en leveranciers zijn we uiteraard verheugd. Echter, wij worden niet geraadpleegd en voor velen is binnenlands toerisme ook niet de specialiteit. Nieuwe dossiers voor bestemmingen dicht bij huis zijn ondanks het zomerseizoen zeldzaam en voor ons niet rendabel. De heropstart is eerder anekdotisch en moeilijk gezien de vele en steeds veranderende hygiënemaatregelen. Deze zijn echter wel noodzakelijk. Zoals consumentenorganisatie Test-Aankoop ook aangeeft, worden we overstelpt met vragen en zorgen van reizigers. Sinds de aankondiging van de laatste maatregelen heeft de angst voor quarantaine na terugkeer uit vakantie het aantal vragen tot annulering van reizen aanzienlijk doen toenemen. We merken nu reeds voorzichtigheid en terughoudendheid bij de reiziger. Dit zou bovendien verder versterkt kunnen worden door de eerder pesimistische economische vooruitzichten.

Dit brengt ons bij de drieste vaststelling dat er een omzetverlies zal zijn van meer dan 85% voor de periode van 1 maart tot en met 31 augustus, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Onze ondernemingen heropenen gedeeltelijk hun deuren, voor het grootste deel op afspraak. Werknemers worden op verminderede activiteit gezet en ontslagen worden overwogen. Ondanks de huidige en beschikbare steunmaatregelen zullen we het zonder meer sector specifieke ondersteuning niet lang volhouden.

Deze gezondheidscrisis en de daaruit voorkomende economische gevolgen zullen gedurende lange tijd veel sectoren hard treffen, het toerisme en de reissector voorop.

Wat zullen reizigers doen, als hun vertrouwde reisbureau morgen de deuren sluit? Ze zullen niet van een vervangende reis kunnen genieten, noch een terugbetaling kunnen krijgen. De financiële garanties van reisprofessionals zullen onvoldoende zijn om, de vele miljoenen euro’s aan terugbetalingen die op het spel staan te dekken.

De meest positieve analyses schatten dat 2021 opnieuw een moeilijk jaar zal worden voor onze sector en voorspellen dat er pas in 2023 teruggekeerd zal worden naar een bepaalde vorm van nieuw normaal. In de slechtste predicties halen we dit niveau pas opnieuw in 2027. We moeten er in deze omstandigheden zelfs niet aan denken om een lening te kunnen afsluiten. Dit zou ons trouwens, ondanks de geboden garanties, nog verder doen zinken.

Deze situatie is tijdelijk, maar men moet de sector kunnen vrijwaren, zodat de reisprofessionals kunnen blijven werken en de reizigers in alle vrijheid zouden kunnen blijven reizen met de beste garanties en in alle gemoedsrust.

Dames en heren ministers, we vragen jullie de toeristische sector te steunen. Enkele stappen werden reeds gezet, andere moeten nog genomen worden.

1- Maatregelen ter ondersteuning van de werkgelegenheid:

a. Een salaristegemoetkoming van 80% voor de werkloosheid door overmacht. De overige 20% komt ten laste van de werkgever. Dit zou toelaten voltijds te blijven werken en zodoende problemen voor de consument te kunnen oplossen en deze voldoende te kunnen informeren. Dit met een minimale termijn tot einde 2020. Het aandeel vanaf januari 2021 zal herzien worden op basis van overtuigende cijfers.

b. Het overbruggingsrecht toegekend tot einde 2020 en proportioneel herzien vanaf januari 2021.

c. Een tijdelijke schorsing van de bedrijfsvoorheffing, de RSZ en sociale bijdragen tot december 2020, zolang de grens van 10% omzetverlies wordt bereikt.

2- Ondersteuning van de ondernemingen:

a. Een staatsgarantie voor luchtvaartdiensten teneinde de consument en de reisprofessional e beschermen tegen vluchten waarvan de uitgegeven vouchers niet gedekt zijn. We verwachten ook dat luchtvaartmaatschappijen, die reeds staatssteun hebben ontvangen, geannuleerde vliegtickets zo snel mogelijk terugbetalen, zowel aan passagiers als aan de reisbureaus.

b. Een staatsgarantie voor leningen aan bedrijven uit de sector.

c. Een overeenstemming van de steun aan KMO’s en zelfstandigen in de drie regio’s.

d. We vragen de bekrachtiging van de vraag voor een steunfonds dat reeds in april door de sector werd ingediend; teneinde problemen verbonden aan het terugbetalen van de corona-tegoedbonnen; waarvoor we zelf niet door betrokken toeleveranciers werden terugbetaald, in een stroomversnelling te sturen.

3- We vragen tevens dat er op Europees niveau en op korte termijn besluiten worden genomen om de praktijken van luchtvaartmaatschappijen die België en Europa aandoen te uniformiseren. Een maatregel noodzakelijk om een betere werking te garanderen.

4- We dringen aan op een snelle herziening van artikel 30 van de wet van 21 november 2017 aangaande pakketreizen en gekoppelde reisdiensten, volgens welke de reisorganisator verantwoordelijk is voor het niet uitvoeren van een reis zonder rekening te houden met het feit dat het een geval van overmacht is of late annulering van (lucht-)diensten.

5- Aanwezigheid rond de onderhandelingstafel van het door de premier, Mevrouw Wilmes, gestarte relanceplan. We hopen oprecht dat een vertegenwoordiger van onze sector kan worden gehoord. Onze beden bleven onbeantwoord, maar het blijft essentieel voor onze sector ontvangen en gehoord te worden zoals de andere sectoren.

6- Een duidelijke mededeling door de overheid aangaande de onmogelijkheid tot terugbetaling van de consument voor gelden die reeds door de organisator zijn doorgestort.

Samen met Test-Aankoop, die ons ook ondersteunen, blijven we herhalen dat het beschermen van de reissector en het beschermen van de consument onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De overheid mag niet tevreden zijn met verklaringen die zonder concreet gevolg blijven. Er ontstaan steeds meer problemen die het werk steeds complexer maken en zo de geloofwaardigheid van de reissector, als slachtoffer van de attitude van bepaalde actoren, zwaar ondermijnt. Het vertrouwen van het grote publiek moet worden behouden, faillissementen moeten worden vermeden zodat consumenten kunnen blijven genieten van een optimale bescherming.

Support now
Signatures: 1,930Next Goal: 2,500
Support now
Share this petition in person or use the QR code for your own material.Download QR Code

Decision Makers