main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 september 2023 — 11:48

Rijbewijs B niet meer voldoende voor eigenaren elektrische bestelbussen

Eigenaren van zware elektrische bestelbusjes mogen vanaf 1 oktober niet meer met rijbewijs B in deze busjes rijden. Dat meldt het AD. In de wet staat dat als het totale gewicht van een bestelbus uitkomt boven 3500 kilo, rijbewijs B niet meer voldoende is. Tot 1 oktober was een speciale regeling in het leven geroepen, waardoor eigenaren van elektrische busjes met een regulier rijbewijs alsnog achter het stuur konden kruipen. Die vrijstelling loopt nu af en voor wie al met zo’n zwaardere bus rijdt is er nog niets geregeld.

Paul de Waard, woordvoerder van BOVAG, ziet dat ondernemers de dupe worden van de overheid. “De overheid is niet klaar voor zijn eigen ambitieuze plannen, namelijk het versneld invoeren van elektrische auto’s en bestelbussen. Het treft nu de koplopers.” De Waard zegt dat mkb’ers die nu beslissen of al besloten hebben om een elektrische bestelbus aan te schaffen worden gefrustreerd door het feit dat de overheid de zaken niet op orde heeft. “De uitzonderingsregel, die liep van 1 januari tot 1 oktober, loopt nu af terwijl er nog niks voor in de plaats is gekomen.”

Zwaarder

De elektrische bestelbussen zijn een stuk zwaarder dan de benzinevariant. Dit komt omdat er een accu van een paarhonderd kilo in zit. De wet is afgestemd op het gewicht van benzinebusjes en door een tijdelijke regeling mochten eigenaren van elektrische bestelbussen met rijbewijs B blijven rijden, omdat het maximum gewicht was verhoogd tot 4250 kilo. Door de val van het kabinet staat de wetgeving nu stil, tot grote frustratie van mkb’ers.

Mensen die bereid zijn om meer te betalen voor een elektrische bus worden op deze manier de dupe van hun groene en toekomstgerichte keuze. Op dit moment staat een wetswijziging op de agenda waardoor je met rijbewijs B ook in een elektrische bestelbus mag rijden tot een maximum gewicht van 4250 kilo. De doorvoering van deze wet kan echter nog wel een jaar duren door de val van het kabinet.

Lees ook:

Timmermans wil meer vaart achter elektrisch rijden in Europa

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer