Deel van Chemelot stilgelegd door energiecrisis

Het industrieterrein van Chemelot. © ANP
Steeds meer bedrijven komen in de knel door de hoge energieprijzen. Zo zijn sinds eind augustus ook bij bedrijven op het industrieterrein van Chemelot in Geleen de activiteiten deels of volledig stilgelegd.
Dat heeft directeur Loek Radix zaterdag verteld aan bezoekers van de open dag van Chemelot.

'Positieve is verzwakt'

Radix: "Wij zitten nu in een situatie waar onze concurrentiepositie ten opzichte van de rest van wereld sterk is verzwakt. Dat zorgt bij mij voor grote zorgen." Aardgas en aardolie zijn belangrijke grondstofbronnen voor de chemische industrie. Doordat deze tien keer zo duur worden als in de rest van de wereld, ontstaat er volgens Radix een groot probleem.
Veel bedrijven kunnen op sommige onderdelen dan ook niet meer concurreren op de wereldmarkt. Prijzen van grondstoffen in Azië en Amerika zijn bijvoorbeeld veel lager dan hier, in Nederland of Europa. "Een flink aantal fabrieken heeft daardoor zelfs de productie afgeschaald of zelfs helemaal stilgezet. Dus dit is geen situatie die we heel lang kunnen laten voortduren", aldus Radix

'Geen houdbare situatie'

Hoeveel van de zestig fabrieken op Chemelot getroffen zijn, wil Radix niet zeggen. Wel is volgens directeur duidelijk dat de gasprijzen snel flink omlaag moeten: "Dit is zo geen houdbare situatie voor de chemische industrie in Europa."

Productie

Het terugschroeven of stilzetten van de productie raakt uiteindelijk de consumenten omdat de (eind)producten steeds duurder worden. Er zijn vooralsnog geen gevolgen voor de medewerkers van Chemelot. "Er is natuurlijk altijd onderhoudswerk te doen. Dus er is nog geen sprake van ontslagrondes of wat dan ook. Maar nogmaals, dit is geen situatie die heel lang moet voortduren." Daarbij is er volgens Radix al langere tijd sprake van een personeelstekort op Chemelot.
De energiecrisis is volgens Radix ook niet gunstig voor de zo noodzakelijke verduurzaming van Chemelot.

Open dag

Met de open dag wil Chemelot laten zien wat er gebeurt en hoe het staat met de veiligheid op het terrein dat normaal gesloten is voor publiek. Bedrijven en fabrieken presenteerden zich in het campusgebouw, waar ook een rondleiding was in een kleine chemische fabriek. Bezoekers konden ook een bustour maken over het 800 hectare grote Chemelotterrein.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!