Blus de arbeidsmarkt met technologie | Agoria

Blus de arbeidsmarkt met technologie

Afbeelding
Gepubliceerd op 18/03/22
De voorbije weken werden we overspoeld met cijfers en noodkreten om volop in te zetten op activering. Als we de ambitie van 80% werkgelegenheidsgraad willen realiseren, moeten we niet enkel focussen op de instroom van werknemers, maar ook op het behoud ervan. Inzetten op werkbaar werk is dus cruciaal. Daarom pleit Agoria Vlaanderen ervoor om de scope van de werkbaarheidscheques en de kmo-portefeuille te verbreden zodat ook technologie ter ondersteuning van werkbaar werk gefinancierd kan worden.

Bekijk hier onze oproep in 1 minuut:

De werkbaarheidsgraad, het aandeel van de werkenden dat een kwaliteitsvolle job of werkbaar werk heeft, steeg van 52 procent in 2004 naar 55 procent in 2013, maar daalde daarna tot 51 procent in 2016 en 50 procent in 2019. 

Knelpunten op het vlak van psychische vermoeidheid, welbevinden in het werk, leermogelijkheden en de balans tussen werk en privéleven hebben hun oorsprong in de mogelijkheden om als werknemer zelf het werk te organiseren voor bepaalde taken. Als die mogelijkheden niet volstaan of ontoereikend zijn om de job goed uit te voeren, kan dit leiden tot stressvol of belastend werk. Om die reden pleit Vlaams minister van Werk, Hilde Crevits, er terecht voor om geen restricties op te leggen aan contacten tussen werkgever en werknemer buiten de kantooruren. Maar ook het belang van technologie kan niet onderbenut blijven.

Technologie en werkbaar werk

Een belangrijke component die veelal onderbelicht wordt, is welke rol technologie kan spelen om werkbaar werk te realiseren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de ondersteuning bij fysiek of mentaal belastende taken, of aan het ondersteunen van leermogelijkheden op maat. In dat kader keurde minister Crevits recent de ‘Proeftuin Technologie en werkbaar werk’ goed, waarmee ze 750 bedrijven wil bereiken met innovatieve technologie om werkbaar werk ook effectief in de praktijk te realiseren.

Onlangs maakten ministers Crevits en Vandenbroucke ook bekend werk te maken van een protocol voor de re-integratie van langdurig zieken. Uiteraard is het een goede zaak dat hierop wordt ingezet, maar nog beter zou zijn om gebruik te maken van technologie om mensen aan het werk te houden en dus in te zetten als preventieve maatregel. 

Maak blussen mogelijk

Agoria Vlaanderen verwelkomt beide initiatieven, maar vraagt nog bijkomende maatregelen. Met de werkbaarheidscheque en de verhoging van de kmo-portefeuille kunnen ondernemingen vandaag de dag onder bepaalde voorwaarden steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen.

Agoria Vlaanderen roept nu op tot een uitbreiding van beide instrumenten en ook om ondersteunende technologie voor werkbaar werk op te nemen in het toepassingsgebied van de verhoging van de kmo-portefeuille en de werkbaarheidscheques. Met een uitgebreid toepassingsgebied kunnen naast studies ook technologische hulpmiddelen worden aangekocht, zoals bijvoorbeeld een exoskelet, een uitwendig skelet dat een of meerdere lichaamsdelen ondersteunt waardoor het lichaam minder wordt belast.

Na de analyse van werkbaar werk in onze ondernemingen is het tijd om werkbaar werk nu ook effectief te ondersteunen!

Was dit artikel nuttig?