tisdag14 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Svenska företag kan spela en ledande roll för att mildra klimatförändringarna”

Om världen missar 2030-målet kan vi inte uppnå nettonollutsläpp till år 2050 och konsekvenserna på planeten kommer att bli oåterkalleliga. Ett tungt ansvar vilar på företagen och svenska företag borde alla vara intresserade av att ta chansen att bli föregångare. Vi måste agera nu för allas skull, skriver Per Heggenes, vd för Ikea Foundation.

Publicerad: 22 november 2023, 09:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I kölvattnet av rapporten från John Hassler kommer insikten att Sverige inte kommer att uppfylla de mål som satts upp för 2030, skriver Per Heggenes, vd för Ikea Foundation.


Ämnen i artikeln:

IndustriPolitikIkea

I kölvattnet av rapporten från professor John Hassler – där resultatet av pågående analyser för att hjälpa till att definiera de nya svenska klimatmålen presenterades – kommer den skarpa insikten att Sverige inte kommer att uppfylla de mål som satts upp för 2030.

Men dessa farhågor är inte bara begränsade till Sverige; vi vet att hela världen halkar efter. Vi är halvvägs till Parisavtalet. Vi har bara sex år på oss att minska våra utsläpp av växthusgaser med 35 procent. Om vi från ett globalt perspektiv missar 2030-målet kan vi inte nå netto-noll 2050 och konsekvenserna på planeten kommer att bli oåterkalleliga.

”Om vi från ett globalt perspektiv missar 2030-målet kan vi inte nå netto-noll 2050 och konsekvenserna på planeten kommer att bli oåterkalleliga.”

En stor del av den systemiska förändringen måste drivas av företag. Våra ekonomier har blomstrat i 200 år på grund av den snabba industrialiseringen, som till stor del varit beroende av stora förorenande industrier. De 100 största företagen står för 71 procent av världens utsläpp. Hur ställer vi om så att det som premieras främst inte är tillväxt, utan att skapa hållbara, cirkulära ekonomier och bygga en mer beboelig planet för nästa generation?

Den privata sektorn har en nyckelroll att spela. Företag har resurserna, uppfinningsrikedomen och förmågan att skala upp för att leda den ekonomiska och miljömässiga utvecklingen runt om i världen.

Det är därför vi grundade We Mean Business 2014 och sedan lanserade initiativet Science Based Targets (SBTi) som erbjuder en frivillig global standard för företag att på ett vetenskapligt sätt fastställa sina nettonollutsläppsmål. SBTi är ett metodiskt instrument som sätter mål för minskning av växthusgasutsläppen, i linje med vad vetenskapen säger behövs för att hålla den globala uppvärmningen under katastrofala nivåer.

Vi vet att företag med godkända mål minskar utsläppen betydligt snabbare. Vi vet också att mot bakgrund av detta ökar efterfrågan på validering av företagens klimatmål exponentiellt. År 2022 validerade SBTi 87 procent fler företag än året innan, vilket också var fler än under de senaste sju åren tillsammans.

”År 2022 validerade SBTi 87 procent fler företag än året innan, vilket också var fler än under de senaste sju åren tillsammans.”

Men mycket mer måste göras, vi kan inte luta oss tillbaka efter några få framgångar. Redan nu skjuts viktiga utmaningar upp. Samtidigt som reduktionsmålen för scope 1 (direkta utsläpp) och scope 2 (köpta energiutsläpp) fastställs och går framåt mot minskningsmål är det utsläppsmålen för scope 3 (utsläpp utanför din direkta kontroll, till exempel från din försörjningskedja), som förblir en verklig utmaning. Enligt CDP är scope 3-målen i genomsnitt 11,4 gånger större än de direkta utsläppen.

Fördelarna med mål för leverantörsengagemang sträcker sig utöver utsläppsminskningar. Målen kan också resultera i leverantörsrelationer av högre kvalitet, vilket kommer att öka effektiviteten, transparensen och motståndskraften över hela värdekedjan.

Scope 3 kan tyckas skrämmande när det gäller utsläppsminskning – men leveranskedjan kan också vara det ställe där företag kan göra störst inverkan. Och summerar man de tusentals företag som vidtar åtgärder, kan resultatet bli en drastisk minskning av koldioxidutsläpp.

”Summerar man de tusentals företag som vidtar åtgärder, kan resultatet bli en drastisk minskning av koldioxidutsläpp.”

Det finns en stor möjlighet för svenska företag att vara föregångare i det här avseendet och de borde alla vara intresserade av att ta chansen. Alla företag måste ta sina mål på större allvar och, viktigast av allt, agera nu för allas skull.

Per Heggenes
Vd, Ikea Foundation

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

IndustriPolitikIkea

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev