Svensk Kollektivtrafik 9 februari 2024
Om du inte kan läsa detta mail, klicka här.
                                                                   
Rapport: Allt fler väljer
att växla mellan bil och kollektivtrafik
Andelen resenärer som enbart väljer bilen har minskat i samtliga regioner sedan 2022. Störst förändring har skett i Västra Götalandsregionen, där andelen bilister har minskat med sex procentenheter och ersatts av växlare. Samtidigt ökar kollektivtrafikens marknadsandel för 2023 och 53 procent av svenskarna reser kollektivt varje månad. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern.
Upphandling: Ny indexkorg för serviceresor
Det branschgemensamma Indexrådet har tagit fram nya rekommendationer för indexkorg för serviceresor. De ersätter det tidigare Taxiindex och innehåller både ett övergångsavtal och ett helt nytt index för kommande upphandlingar. Det gäller avtal för serviceresor, till exempel färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor, anropsstyrd trafik och skolskjuts med taxi.
– Fördelen med den nya indexkorgen är att det blir avtalsneutralt och tar hänsyn till kostnadssammansättning på ett helt annat sätt. Det blir positivt både för trafikföretaget och den upphandlande organisationen och skapar en avtalsneutralitet i affären, säger Jonas Kjernald, ordförande för Indexrådet.
Debatt: Skrota förslaget om id-kontroller, regeringen!
Regeringen har presenterat ett förslag på en lag som förbjuder transporter av personer utan giltiga identitetshandlingar till Sverige. Vi uppmanar regeringen att skrota förslaget. Det är polismyndigheten, inte bussförare eller tågvärdar, som ska agera gränsvakter skriver Svensk kollektivtrafik i en debattartikel i Altinget tillsammans med företrädare för Tågföretagen, Sveriges Bussföretag, Kommunal och Seko.
De vill öka marknadsandelen av de motoriserade resorna
– åker ut på landsturné med workshops
Dags att fortsätta projektet ”4av10” med syfte att nå branschmålet och genomföra åtgärderna i branschens programförklaring. Nu åker Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Tågföretagen ut och besöker ett antal regioner under våren. Tillsammans har de satt målet att 4 av 10 motoriserade resor vara kollektiva år 2030 och efter de nationella åtgärdsplanerna blir nu nästa steg att ta fram motsvarande på regional nivå. Jönköping och Falkenberg har redan haft besök av trion och Kalmar och Karlstad blir de närmaste stoppen där både representanter för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och trafikföretagen bjuds in för en gemensam workshop.

På bilden: Pierre Sandberg, Tågföretagen, Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag och Johan Wadman, Svensk Kollektivtrafik.
Ny version av Bus Nordic
Nu finns en ny version av den nordiska standarden Bus Nordic tillgänglig som stöd vid upphandling av bussar. Bus Nordic är en gemensam uppsättning funktionskrav för bussar; en rekommenderad standard för bussar inom Norden och ska användas vid upphandlingar med syfte att driva fordonsutvecklingen framåt.
Regeringen glömmer transporterna vid eleffektivisering
Ett välfungerande elsystem är helt avgörande för kollektivtrafiken framöver eftersom den till största del kommer att vara elektrifierad. Därför är det positivt att regeringen lägger förslag om regional energiplanering och elsystem i olika krisnivåer. Men förslaget saknar dock helt transportperspektivet och vikten av att energieffektivisera befintliga system, skriver Svensk Kollektivtrafik i remissvaret på pm:et Förslag om nya energipolitiska mål.
Boka tidigt-rabatt för Persontrafik 2024!
Du kommer väl till Persontrafik i Göteborg den 5-7 november? Som den ledande mötesplatsen i Norden erbjuder Persontrafik en unik möjlighet till att nätverka med hela branschen, kompetensutvecklas och hitta de senaste lösningarna. Stort fokus ligger på teknikutveckling, service, säkerhet, kombinerad mobilitet och inte minst på kollektivtrafikens bidrag till ett hållbart samhälle och en hållbar stadsutveckling.

Ett stort antal utställare har redan reserverat sin monter och vi kan utlova ett intressant seminarieprogram med stor bredd och många aktuella kollektivtrafikfrågor. En nyhet för i år är att det går att boka seminariepass för 1, 2 eller 3 dagar. Boka redan idag så får du rabatt!
Se webbinariet: Navigating the role of ridepooling to achieve financial sustainability in Japan's aging society
Nu kan du se vårt webbinarium från den 8 februari. Azarel Chamorro från Mirai Share berättar om olika kollektivtrafiklösningar i Japan för en åldrande befolkning.
Kommande webbinarier
21 februari: RiGata- Buss vad är det? Behöver vi en nationell standard?
21 februari och 5 mars: Indexrådets webbinarium - Indexkorg för Serviceresor
7 mars Tillgänglighet i förhållande till efterfrågestyrd trafik - DRT

På gång: Remisser
31 oktober Synpunkter på regeringens forsknings- och innovationspolitik, Utbildningsdepartementet.
11 november Energiforskningspropositionen med riktlinjer och prioriteringar för forskning och innovation på energiområdet, Klimat- och näringslivsdepartementet.

Kontaktperson på Svensk Kollektivtrafik: Lars Sandberg
Om nyhetsbrevet
Svensk Kollektivtrafiks nyhetsbrev utkommer regelbundet under året. Du får gärna tipsa kollegor i branschen att prenumerera för att ta del av nyheter, aktuell debatt, remisser och aktiviteter i kollektivtrafikbranschen. Har du några frågor, kontakta Agneta Weissglas.

Så här behandlar vi dina personuppgifter.