Svensk Kollektivtrafik 27 juni 2023
Om du inte kan läsa detta mail, klicka här.
                                                                   
Långa sjukresor riskerar
ökade kostnader för hemregionen
Under 2022 gjordes mer än 6 miljoner sjukresor, visar en sammanställning som Svensk Kollektivtrafik gjort bland sina medlemmar kring sjukresor, en klar ökning sedan pandemin. Nästan 4 av 5 sjukresor som ersätts av samhället anordnades som serviceresor tillsammans med färdtjänst, närtrafik och skolskjutsar. Som en rest av pandemin är dock vården på många platser fortfarande restriktiv med att tillåta samåkning med andra resenärer. Detta tillsammans med att 4 av 10 resor bokas på resdagen gör att samordningen inte är så hög som den skulle kunna vara. De resor som går utanför hemregionen är en relativt liten andel men är ofta dyra resor med låg samordning. Eftersom det råder akut förarbrist på många platser innebär ett ökat antal långa sjukresor att fordon binds upp och att de resenärer som ska resa kortare med färdtjänst eller sjukresor inom länet inte kommer att kunna åka på önskad tidpunkt.

Inom Tidöavtalet ingår en översyn av möjligheterna att erhålla vård utanför hemregionen. Det är oerhört viktigt att parterna är medvetna om de kostnadsökningar som kan uppstå för sjukresorna så att förslagen inte leder till att de som är färdtjänst- och skolskjutsberättigade drabbas på grund av dessa förändringar i vården.
Träffa Svensk Kollektivtrafik i Almedalen
Torsdag 29 juni: Utan regionaltågen stannar Sverige
Regional tågtrafik har ökat enormt och är en förutsättning för samhällsutvecklingen. Nu börjar det bli trångt på spåren och resenärernas förtroende sviktar. Hur kan den regionala tågtrafiken fortsätta att utvecklas i ett komplext system? Vilka är framgångsfaktorerna? Vilka beslut behöver tas? Välkommen till vårt seminarium!

En historisk satsning på utbyggt trafikutbud har resulterat i kraftiga resandeökningar. Det handlar om nya tåg, depåer, nya stationer och utbyggnad av spår. Idag sker 9 av 10 tågresor med den regionala tågtrafiken - ryggraden i kollektivtrafiken. Järnvägen står nu inför stora utmaningar med kommande investeringar för nödvändiga satsningar på utökad kapacitet, underhåll, fordon och digitalisering. Nu krävs en strategisk styrning och prioritering för att fortsätta den positiva utvecklingen. Hur ska branschen agera och vilka beslut krävs av beslutsfattarna? Seminariet avslutas med en paneldiskussion.

Medverkande:
Johan Wadman, VD, Svensk Kollektivtrafik, Bijan Zainali, (S) ordförande Svensk Kollektivtrafik, regionråd Västra Götalandsregionen, Anton Fendert, (MP), trafikregionråd, Region Stockholm

Tid och plats:
Torsdag 29 juni, 09:15 - 09:55, B-huset universitetet sal B14.

Vi finns på plats i Almedalen under veckan. Ta gärna kontakt om du vill träffa oss och prata kollektivtrafik!
Remiss: Premiera inte fossila drivmedel
Samhället i stort och transportsektorn i synnerhet behöver ställa om till både hållbara och transporteffektiva färdsätt och drivmedel. En premiering av fossila drivmedel försämrar människors förutsättningar att göra hållbara resval, ökar utsläppen och ökar bilens konkurrenskraft gentemot kollektivtrafiken ytterligare. Bilresor drivna med fossila drivmedel ska därför inte gynnas, skriver Svensk Kollektivtrafik i remissvaret rörande Finansdepartementets promemoria "Vissa förslag på bränsleskatteområdet inför budgetpropositionen 2024."
Förslaget innebär att energi- och koldioxidskattesatserna på bränslen inte indexeras inför kalenderåren 2024 och 2025, vilket bl.a. leder till ökad användning av låginblandade drivmedel. Förslaget ska även ses tillsammans med övriga förslag som regeringen beslutat, som 3-årig sänkning av skatt på bensin och diesel, att behålla och att dra tillbaka reformeringen av reseavdraget och samtidigt höja reseavdraget för bilpendlare samt att sänka reduktionsplikten för drivmedel till 6 procent som även dessa gynnar bilresande och fossila drivmedel och ökar utsläppen av växthusgaser.
Om nyhetsbrevet
Svensk Kollektivtrafiks nyhetsbrev utkommer regelbundet under året. Du får gärna tipsa kollegor i branschen att prenumerera för att ta del av nyheter, aktuell debatt, remisser och aktiviteter i kollektivtrafikbranschen. Har du några frågor, kontakta Agneta Weissglas.

Så här behandlar vi dina personuppgifter.